bezova bezinkova marmelada marmelada z bezinek bezu cerneho recept postup navod priprava surovinyBezová, bezinková marmeláda z bobulí bezu černého - recept: sbíráme jen zcela zdravé bezinky, opereme, otrháme a bez podlévání je ve větší nádobě zahřejeme k mírnému varu. Mícháme a několik minut mírně vaříme. Propasírujeme je na protlak (rozmixujeme) a zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, začneme tahem vaříme asi 10 minut. Přidáme práškový pektogel, rozmíchaný v trošce cukru a posléze zbytek cukru. Nikdy nesypeme pektogel samotný do horké směsi, vytvořily by se nevzhledné hrudky! Po rozpuštění veškerého cukru přidáme 6 lžic citronové šťávy (z citronu) a vaříme tak dlouho, až marmeláda dostatečně želíruje (pro lepší chuť, nebo různé varianty přidejte skořici, hřebíček, nebo pomeranč). 


Účinky rostliny:

Suroviny:

  • 2,5 kg bez černý - bobule,
  • 1,2 kg cukr,
  • 1 citron,
  • 2 balíčky - pektogel.

 

Varinata s využitím jablek:

Varianta s jablky: 1 kg bezinek rozvaříte s 1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek, přisypete 1/2 kg cukru a želírovací prostředek a mícháte do zhoustnutí. Marmeládu můžete dochutit šťávou z 1 citronu. Pokud přidáte i skořici, hřebíček a kapku rumu, vznikne lahodná vánoční pochoutka, kterou jistě na sklonku roku uplatníte při pečení cukroví.