MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 


 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bazalkové pesto můžete i zamrazit.

bazalkove pesto zamrazeni 

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz

Tagy - štítky:

mrtvice   komplikace   minut   Treben   opar   močopudný   Avicena   trávicí   víno   nežádoucí   nohy   Paracelsus   roztroušená   nálev   vliv   Mattioli   epilepsie   prášek   ateroskleróza   recept   ruka   menstruační   arteriskleróza   olej   sval   mensturace   písek   horečka   noha   rýma   brnění   účinky   slezina   slinivka   užití   babské rady   čaj   vitamin   dna   zpracování   řídnutí kostí   chřipka   květ   inhalace   vlas   zdraví   koupel   krk   játra   žlučník   kontraindikace   fermentace   odvar   průjem   návod   děti   zápal   dásně   kornatění   angína   horké   Zentrich   choroba   astma   plísně   kůže   štítná   zelenina   bylinná směs   hlavy   játra   migrén   obsahuje   pijeme   mateřské   metabolismus   stonek   hlas   pěstování   kvasinky   stvol   bylina   kameny   akné   ledvin   sirup   nemoc   artróza   využití   Podhorná   list   kapsaicin   bolest   abytyše Hildegarda   srdce   šlacha   premenstruační   sliznice   tlak   nachlazení   sušení   tinktura   strom   kontraindikace   katar   hemoroid   revma   nať   Janča   antibiotik   Galenos   alergie   indikace   výroba   teplé   kůra   Janča   chladné   vitamín   kořen   kojenec   keř   hemeroid   slezina   zalijeme   použití   zácpa   jaterní   fytoterapie   účinek   krvácení   ovoce   Zentrich   postup   viry   Moučka   neht   stonek   osteoporóza   kolika   končetina   Váňa   sběr   zánět   kloub   bylinka   vřed   zrak   houba   žaludek   zelina   plíseň   pálení   studené   vývar   střev   zlomenin   chřipka   rostlina   pupen   obsažené  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)