MTM PODHÁJSKÁ
Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 


 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bazalkové pesto můžete i zamrazit.

bazalkove pesto zamrazeni 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

kloub   zrak   osteoporóza   astma   nachlazení   babské rady   obsahuje   odvar   řídnutí kostí   olej   mateřské   nálev   menstruační   abytyše Hildegarda   stvol   inhalace   roztroušená   plíseň   indikace   víno   pěstování   hlas   písek   zalijeme   arteriskleróza   jaterní   zpracování   pijeme   nať   bolest   rostlina   mrtvice   šlacha   Avicena   průjem   kolika   Janča   využití   vývar   žaludek   angína   akné   pupen   nežádoucí   sval   minut   kvasinky   kůže   štítná   játra   kornatění   kontraindikace   bylina   žlučník   sliznice   migrén   Zentrich   zdraví   kojenec   Paracelsus   keř   návod   zelenina   kapsaicin   dna   Janča   fytoterapie   katar   koupel   Moučka   krvácení   kořen   vitamín   premenstruační   nemoc   vliv   kůra   noha   mensturace   alergie   epilepsie   ruka   nohy   střev   tinktura   ovoce   zelina   chladné   hemeroid   zácpa   komplikace   artróza   plísně   zápal   bylinná směs   vlas   brnění   vřed   kontraindikace   houba   použití   slinivka   hlavy   rýma   obsažené   list   stonek   neht   pálení   antibiotik   krk   užití   sirup   fermentace   opar   dásně   srdce   recept   děti   květ   metabolismus   tlak   choroba   stonek   ledvin   horké   viry   ateroskleróza   slezina   kameny   studené   Mattioli   Galenos   končetina   močopudný   vitamin   horečka   slezina   prášek   Zentrich   zlomenin   čaj   chřipka   Váňa   chřipka   játra   trávicí   sběr   postup   zánět   Treben   hemoroid   Podhorná   sušení   teplé   strom   výroba   revma   bylinka  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)