MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 


 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bazalkové pesto můžete i zamrazit.

bazalkove pesto zamrazeni 

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

průjem   dásně   Mattioli   Galenos   Moučka   zlomenin   Treben   chřipka   akné   jaterní   kontraindikace   pěstování   komplikace   migrén   bylinka   zelenina   zánět   nemoc   fytoterapie   účinky   slezina   horečka   výroba   nachlazení   zelina   indikace   hlavy   čaj   Paracelsus   kameny   fermentace   zdraví   kloub   chřipka   nálev   květ   písek   stvol   mateřské   rostlina   vývar   viry   zrak   bolest   Váňa   užití   kontraindikace   koupel   Podhorná   Zentrich   krvácení   olej   menstruační   vliv   premenstruační   keř   srdce   sval   tlak   plísně   pupen   prášek   strom   nohy   zpracování   alergie   tinktura   vitamín   choroba   víno   artróza   hemoroid   kvasinky   postup   sběr   horké   katar   abytyše Hildegarda   plíseň   pijeme   babské rady   játra   teplé   močopudný   kapsaicin   astma   opar   ateroskleróza   odvar   ovoce   mensturace   řídnutí kostí   pálení   nať   sušení   recept   ruka   bylina   minut   slezina   kůra   využití   angína   noha   list   kojenec   osteoporóza   chladné   Zentrich   vlas   trávicí   arteriskleróza   sliznice   ledvin   žaludek   nežádoucí   neht   žlučník   zalijeme   antibiotik   použití   roztroušená   houba   střev   slinivka   kornatění   zápal   revma   vřed   kolika   Janča   obsahuje   epilepsie   kořen   metabolismus   obsažené   brnění   studené   krk   šlacha   návod   účinek   sirup   zácpa   dna   rýma   mrtvice   vitamin   játra   děti   inhalace   Janča   končetina   bylinná směs   hlas   Avicena   kůže   štítná   stonek   stonek   hemeroid  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)