Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 


 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bazalkové pesto můžete i zamrazit.

bazalkove pesto zamrazeni 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

Váňa   zlomenin   slezina   dásně   studené   alergie   revma   zácpa   nemoc   recept   bolest   osteoporóza   rýma   chřipka   horké   rostlina   hlas   postup   zelina   obsahuje   indikace   migrén   menstruační   ovoce   sliznice   strom   komplikace   zpracování   plísně   Paracelsus   pálení   Treben   sval   kontraindikace   epilepsie   obsažené   sběr   krk   hemoroid   fermentace   brnění   zalijeme   zdraví   zápal   sirup   chladné   ateroskleróza   tinktura   ledvin   děti   vitamin   nať   žaludek   zelenina   inhalace   šlacha   opar   Avicena   kůže   nálev   bylinka   kořen   výroba   plíseň   hlavy   neht   Zentrich   krvácení   akné   Galenos   využití   stvol   odvar   pěstování   nežádoucí   bylina   trávicí   metabolismus   čaj   kůra   kameny   noha   střev   Zentrich   řídnutí kostí   kloub   zánět   vliv   prášek   horečka   houba   kontraindikace   list   písek   tlak   katar   fytoterapie   játra   Podhorná   sušení   Mattioli   kornatění   vitamín   užití   Moučka   artróza   mensturace   astma   mrtvice   Janča   návod   játra   končetina   kapsaicin   pupen   štítná   hemeroid   stonek   použití   olej   močopudný   mateřské   víno   chřipka   Janča   abytyše Hildegarda   stonek   viry   arteriskleróza   pijeme   průjem   choroba   bylinná směs   slinivka   kolika   kvasinky   teplé   minut   slezina   vřed   roztroušená   antibiotik   květ   vývar   ruka   jaterní   angína   babské rady   nachlazení   keř   koupel   premenstruační   nohy   dna   žlučník   kojenec   srdce   vlas   zrak  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)