Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 


 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bazalkové pesto můžete i zamrazit.

bazalkove pesto zamrazeni 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

vitamin   stvol   odvar   choroba   arteriskleróza   slinivka   kontraindikace   mrtvice   chladné   kolika   fermentace   Podhorná   bylina   Zentrich   návod   vlas   písek   kvasinky   osteoporóza   nálev   bolest   teplé   pupen   zápal   bylinka   studené   ledvin   kojenec   využití   játra   minut   zlomenin   angína   nemoc   chřipka   Moučka   hemoroid   zalijeme   artróza   strom   horečka   kornatění   kůra   nohy   štítná   nať   Mattioli   vitamín   kůže   babské rady   pálení   končetina   žlučník   sběr   Zentrich   sirup   sušení   katar   bylinná směs   fytoterapie   inhalace   komplikace   Janča   ruka   viry   zdraví   zpracování   Galenos   trávicí   tinktura   játra   užití   recept   víno   krk   mensturace   zánět   vřed   střev   indikace   plísně   metabolismus   chřipka   šlacha   Janča   čaj   výroba   antibiotik   revma   hlavy   řídnutí kostí   epilepsie   děti   kapsaicin   pěstování   nachlazení   ateroskleróza   ovoce   použití   květ   hemeroid   stonek   Paracelsus   opar   premenstruační   akné   migrén   krvácení   noha   jaterní   keř   horké   stonek   zrak   žaludek   menstruační   kořen   Treben   Váňa   zácpa   dna   prášek   astma   roztroušená   rýma   tlak   rostlina   zelenina   mateřské   srdce   postup   hlas   alergie   zelina   sval   sliznice   nežádoucí   koupel   kameny   obsažené   slezina   kontraindikace   vývar   močopudný   abytyše Hildegarda   obsahuje   pijeme   brnění   olej   kloub   neht   Avicena   vliv   dásně   slezina   list   plíseň   houba   průjem  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)