Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 


 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bazalkové pesto můžete i zamrazit.

bazalkove pesto zamrazeni 

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

sliznice   zánět   keř   neht   plísně   šlacha   hemoroid   zdraví   krvácení   angína   kloub   Podhorná   Paracelsus   sušení   čaj   zrak   nežádoucí   bylina   kojenec   indikace   slezina   zpracování   kontraindikace   zelina   kořen   babské rady   pijeme   zácpa   fytoterapie   chladné   menstruační   mateřské   tlak   zalijeme   stonek   migrén   minut   kameny   vitamín   pálení   slinivka   tinktura   Mattioli   metabolismus   nať   sběr   žaludek   roztroušená   Treben   srdce   víno   zápal   obsahuje   obsažené   využití   vliv   kapsaicin   ovoce   zlomenin   kvasinky   květ   dásně   osteoporóza   astma   Váňa   návod   hlas   antibiotik   epilepsie   horké   prášek   kornatění   končetina   mrtvice   koupel   hlavy   mensturace   Janča   kontraindikace   odvar   alergie   Zentrich   játra   recept   choroba   viry   Galenos   list   kůra   jaterní   komplikace   stonek   opar   použití   postup   bylinná směs   akné   děti   nachlazení   katar   teplé   artróza   písek   horečka   sirup   chřipka   houba   nálev   bolest   stvol   nemoc   dna   vývar   sval   kůže   slezina   bylinka   rostlina   pěstování   strom   inhalace   Moučka   plíseň   pupen   rýma   ledvin   štítná   olej   hemeroid   noha   fermentace   zelenina   Janča   řídnutí kostí   arteriskleróza   abytyše Hildegarda   nohy   vlas   ateroskleróza   žlučník   výroba   Zentrich   užití   kolika   studené   střev   průjem   revma   vitamin   vřed   játra   Avicena   premenstruační   ruka   brnění   chřipka   močopudný   trávicí   krk  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)