Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stava"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Toto staré české přísloví naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si bezinky naši předkové velice považovali. Bohužel bez černý (sambucus nigra) mnoho lidí považuje za nežádoucí zaplevelující dřevinu. Přitom jde o cenné ovoce. Má vysoký obsah glykosidů, slizovitých látek a cholinu i vitaminu C.



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias

Využívá se v konzervárenském průmyslu, farmacii i kuchyni. Šťávy jsou výtečným přirozeným barvivem při výrobě zdravých nápojů. Nedoporučuje se ale konzumovat větší množství plodů v čerstvém stavu. Mohou totiž vyvolat zažívací problémy, zvláště jsou-li nedostatečně vyzrálé.

Plody zrají od začátku do druhé poloviny srpna. Plody můžete zavařit jako kompot, udělat z nich marmeládu nebo je usušit. Ale po natrhání si pospěšte, plody nemůžete dlouho skladovat.

 

Sušené plody

Jak to provést? Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.

 

Džem z bobulí černého bezu

Kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.

 

Šťáva z bobulí černého bezu

Dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

žlučník   zpracování   štítná   odvar   hlas   Zentrich   kameny   migrén   astma   slinivka   nežádoucí   končetina   sušení   kůže   Janča   pijeme   zrak   menstruační   děti   Váňa   kontraindikace   obsažené   kvasinky   keř   kloub   vitamin   ledvin   využití   osteoporóza   plísně   premenstruační   obsahuje   slezina   katar   mensturace   Mattioli   fytoterapie   vitamín   chřipka   kořen   list   zalijeme   kornatění   výroba   nemoc   ruka   horečka   zlomenin   květ   horké   zánět   plíseň   vývar   návod   vlas   olej   prášek   studené   rýma   vliv   bylinná směs   použití   kapsaicin   tinktura   inhalace   pálení   chřipka   jaterní   chladné   kojenec   zelenina   bylinka   alergie   stvol   víno   minut   játra   Zentrich   arteriskleróza   vřed   mrtvice   žaludek   srdce   dna   babské rady   zápal   slezina   bylina   neht   choroba   šlacha   pěstování   abytyše Hildegarda   čaj   recept   stonek   kontraindikace   sběr   Paracelsus   zelina   hemeroid   angína   dásně   písek   řídnutí kostí   Janča   antibiotik   sirup   opar   Moučka   Galenos   epilepsie   užití   komplikace   pupen   viry   koupel   artróza   nálev   krvácení   ateroskleróza   sliznice   Podhorná   metabolismus   játra   fermentace   nachlazení   akné   brnění   nohy   průjem   zácpa   Treben   kůra   rostlina   roztroušená   teplé   nať   postup   strom   zdraví   mateřské   hemoroid   bolest   ovoce   Avicena   močopudný   střev   stonek   indikace   sval   noha   houba   trávicí   hlavy   revma   krk   kolika   tlak  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)