Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stava"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Toto staré české přísloví naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si bezinky naši předkové velice považovali. Bohužel bez černý (sambucus nigra) mnoho lidí považuje za nežádoucí zaplevelující dřevinu. Přitom jde o cenné ovoce. Má vysoký obsah glykosidů, slizovitých látek a cholinu i vitaminu C.



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias

Využívá se v konzervárenském průmyslu, farmacii i kuchyni. Šťávy jsou výtečným přirozeným barvivem při výrobě zdravých nápojů. Nedoporučuje se ale konzumovat větší množství plodů v čerstvém stavu. Mohou totiž vyvolat zažívací problémy, zvláště jsou-li nedostatečně vyzrálé.

Plody zrají od začátku do druhé poloviny srpna. Plody můžete zavařit jako kompot, udělat z nich marmeládu nebo je usušit. Ale po natrhání si pospěšte, plody nemůžete dlouho skladovat.

 

Sušené plody

Jak to provést? Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.

 

Džem z bobulí černého bezu

Kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.

 

Šťáva z bobulí černého bezu

Dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

ovoce   akné   angína   pupen   artróza   koupel   využití   hemeroid   astma   sušení   Zentrich   viry   tlak   ruka   srdce   roztroušená   střev   brnění   mrtvice   menstruační   mensturace   zpracování   vřed   neht   nálev   nachlazení   kojenec   ledvin   krvácení   slezina   Treben   komplikace   hemoroid   metabolismus   nemoc   trávicí   nežádoucí   žaludek   obsahuje   zdraví   postup   průjem   zalijeme   sirup   arteriskleróza   keř   kůra   slezina   pálení   krk   Zentrich   játra   premenstruační   výroba   odvar   zelenina   minut   Váňa   vlas   fytoterapie   antibiotik   močopudný   chladné   užití   Janča   použití   Podhorná   fermentace   kůže   jaterní   Mattioli   štítná   slinivka   písek   opar   rýma   recept   hlavy   zlomenin   tinktura   noha   dásně   stonek   prášek   zápal   sběr   Janča   víno   děti   šlacha   nať   katar   choroba   končetina   vitamin   chřipka   Avicena   čaj   alergie   stvol   sliznice   indikace   babské rady   abytyše Hildegarda   vitamín   studené   pěstování   bylinka   květ   dna   ateroskleróza   žlučník   Galenos   migrén   chřipka   revma   strom   inhalace   teplé   houba   sval   kontraindikace   horké   bylinná směs   zánět   kapsaicin   Moučka   vývar   list   nohy   kvasinky   kornatění   mateřské   játra   kontraindikace   hlas   pijeme   rostlina   bolest   obsažené   stonek   kameny   zelina   kloub   osteoporóza   řídnutí kostí   epilepsie   plíseň   zrak   kolika   zácpa   návod   bylina   vliv   Paracelsus   kořen   olej   horečka   plísně  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)