Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stava"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Toto staré české přísloví naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si bezinky naši předkové velice považovali. Bohužel bez černý (sambucus nigra) mnoho lidí považuje za nežádoucí zaplevelující dřevinu. Přitom jde o cenné ovoce. Má vysoký obsah glykosidů, slizovitých látek a cholinu i vitaminu C.



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias

Využívá se v konzervárenském průmyslu, farmacii i kuchyni. Šťávy jsou výtečným přirozeným barvivem při výrobě zdravých nápojů. Nedoporučuje se ale konzumovat větší množství plodů v čerstvém stavu. Mohou totiž vyvolat zažívací problémy, zvláště jsou-li nedostatečně vyzrálé.

Plody zrají od začátku do druhé poloviny srpna. Plody můžete zavařit jako kompot, udělat z nich marmeládu nebo je usušit. Ale po natrhání si pospěšte, plody nemůžete dlouho skladovat.

 

Sušené plody

Jak to provést? Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.

 

Džem z bobulí černého bezu

Kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.

 

Šťáva z bobulí černého bezu

Dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

plísně   houba   viry   odvar   ovoce   kůra   dásně   pijeme   katar   zalijeme   hemeroid   revma   použití   obsahuje   antibiotik   zelina   olej   Moučka   slezina   bylinná směs   končetina   strom   bolest   víno   osteoporóza   zdraví   nálev   minut   vitamín   teplé   indikace   vřed   pupen   tlak   šlacha   zácpa   slinivka   kornatění   nať   sliznice   roztroušená   Janča   bylinka   nachlazení   Paracelsus   játra   kvasinky   Galenos   angína   srdce   kůže   kontraindikace   mensturace   recept   nohy   žaludek   Avicena   návod   zápal   užití   Zentrich   jaterní   děti   choroba   list   stonek   trávicí   opar   pálení   průjem   krvácení   Treben   kontraindikace   močopudný   mateřské   zrak   fermentace   metabolismus   štítná   zlomenin   ateroskleróza   zelenina   epilepsie   tinktura   Mattioli   Podhorná   kolika   fytoterapie   pěstování   rýma   Váňa   nemoc   neht   arteriskleróza   noha   chřipka   vlas   rostlina   premenstruační   vliv   studené   nežádoucí   kořen   chřipka   horečka   komplikace   abytyše Hildegarda   keř   babské rady   migrén   kapsaicin   menstruační   obsažené   Janča   krk   kojenec   slezina   astma   dna   zánět   čaj   hemoroid   horké   střev   písek   sirup   stvol   sběr   postup   výroba   kameny   bylina   brnění   játra   hlavy   artróza   řídnutí kostí   alergie   plíseň   kloub   mrtvice   zpracování   stonek   vitamin   ledvin   Zentrich   hlas   květ   ruka   využití   chladné   inhalace   akné   prášek   sval   sušení   koupel   vývar   žlučník  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)