Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stava"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Toto staré české přísloví naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si bezinky naši předkové velice považovali. Bohužel bez černý (sambucus nigra) mnoho lidí považuje za nežádoucí zaplevelující dřevinu. Přitom jde o cenné ovoce. Má vysoký obsah glykosidů, slizovitých látek a cholinu i vitaminu C.



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias

Využívá se v konzervárenském průmyslu, farmacii i kuchyni. Šťávy jsou výtečným přirozeným barvivem při výrobě zdravých nápojů. Nedoporučuje se ale konzumovat větší množství plodů v čerstvém stavu. Mohou totiž vyvolat zažívací problémy, zvláště jsou-li nedostatečně vyzrálé.

Plody zrají od začátku do druhé poloviny srpna. Plody můžete zavařit jako kompot, udělat z nich marmeládu nebo je usušit. Ale po natrhání si pospěšte, plody nemůžete dlouho skladovat.

 

Sušené plody

Jak to provést? Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.

 

Džem z bobulí černého bezu

Kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.

 

Šťáva z bobulí černého bezu

Dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

písek   řídnutí kostí   krvácení   Paracelsus   nežádoucí   vývar   nachlazení   Treben   sirup   houba   ruka   brnění   fermentace   menstruační   premenstruační   vlas   obsažené   vřed   sliznice   ovoce   sběr   dásně   žaludek   končetina   abytyše Hildegarda   indikace   revma   rostlina   bolest   metabolismus   migrén   zlomenin   kapsaicin   babské rady   srdce   horké   rýma   pupen   fytoterapie   ledvin   recept   slezina   štítná   využití   tinktura   kameny   arteriskleróza   Váňa   strom   slinivka   pijeme   viry   akné   tlak   Janča   pálení   nálev   krk   květ   sval   plísně   alergie   nemoc   stvol   čaj   mensturace   víno   roztroušená   Moučka   játra   dna   komplikace   hemoroid   zdraví   horečka   osteoporóza   artróza   slezina   obsahuje   inhalace   chladné   bylinka   hemeroid   mrtvice   opar   zelina   koupel   kojenec   bylinná směs   Janča   kůže   zánět   průjem   epilepsie   chřipka   neht   děti   návod   Avicena   kvasinky   kornatění   bylina   trávicí   zpracování   pěstování   katar   hlas   prášek   šlacha   teplé   kůra   list   kolika   sušení   použití   zácpa   nať   kloub   střev   choroba   stonek   antibiotik   Zentrich   zrak   minut   užití   odvar   mateřské   nohy   zápal   zalijeme   Mattioli   postup   kontraindikace   vitamin   olej   chřipka   studené   angína   kořen   kontraindikace   žlučník   vliv   noha   stonek   keř   jaterní   zelenina   plíseň   Galenos   ateroskleróza   močopudný   hlavy   výroba   Zentrich   Podhorná   vitamín   astma   játra  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)