MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

močopudný   návod   zácpa   artróza   choroba   minut   řídnutí kostí   krk   komplikace   nemoc   ruka   alergie   trávicí   kloub   zrak   pijeme   bylina   rýma   epilepsie   fytoterapie   sval   mateřské   kůra   účinek   zelenina   nežádoucí   kůže   žlučník   mrtvice   nachlazení   krvácení   hemoroid   recept   slezina   viry   kontraindikace   zdraví   víno   šlacha   zpracování   horečka   nálev   studené   kojenec   arteriskleróza   tlak   žaludek   využití   zalijeme   účinky   Mattioli   Galenos   teplé   noha   užití   dásně   játra   játra   srdce   angína   slezina   migrén   koupel   roztroušená   ateroskleróza   hlavy   Zentrich   pěstování   písek   stvol   astma   kolika   střev   nohy   kapsaicin   hlas   antibiotik   kvasinky   horké   menstruační   rostlina   strom   hemeroid   dna   štítná   sliznice   neht   abytyše Hildegarda   sběr   končetina   brnění   ledvin   kameny   vlas   pupen   slinivka   zelina   inhalace   Moučka   chřipka   osteoporóza   zlomenin   vitamín   děti   Janča   premenstruační   výroba   vliv   stonek   vitamin   postup   babské rady   katar   olej   jaterní   tinktura   Janča   kontraindikace   obsažené   Podhorná   Avicena   list   průjem   sirup   pálení   akné   kořen   Váňa   Zentrich   metabolismus   kornatění   stonek   plísně   čaj   bylinka   prášek   použití   sušení   vývar   opar   nať   chladné   vřed   bolest   odvar   ovoce   indikace   revma   mensturace   Treben   Paracelsus   plíseň   chřipka   zápal   keř   zánět   fermentace   květ   bylinná směs   houba   obsahuje  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)