Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

vlas   ledvin   žlučník   list   horké   odvar   bolest   mrtvice   kolika   čaj   vitamin   horečka   zlomenin   ateroskleróza   Janča   bylinná směs   řídnutí kostí   rýma   Avicena   viry   ovoce   antibiotik   sběr   nežádoucí   keř   akné   zdraví   artróza   krk   kapsaicin   epilepsie   Janča   olej   fytoterapie   dna   průjem   jaterní   Paracelsus   zrak   sval   stonek   děti   štítná   květ   postup   pupen   Mattioli   sliznice   kloub   zelenina   choroba   zánět   fermentace   nemoc   obsažené   tinktura   dásně   prášek   abytyše Hildegarda   chřipka   revma   použití   noha   plíseň   babské rady   játra   kornatění   menstruační   slezina   močopudný   sirup   Zentrich   pijeme   neht   plísně   metabolismus   kořen   hemeroid   osteoporóza   písek   víno   strom   vývar   indikace   minut   kontraindikace   alergie   inhalace   bylina   nať   brnění   tlak   šlacha   katar   návod   nachlazení   mensturace   recept   vřed   zpracování   nohy   trávicí   kameny   využití   premenstruační   Podhorná   roztroušená   chladné   hlas   výroba   astma   stvol   kůra   kontraindikace   Galenos   houba   žaludek   užití   hemoroid   vitamín   chřipka   Váňa   Treben   opar   mateřské   rostlina   kojenec   studené   hlavy   pálení   játra   slezina   obsahuje   kůže   teplé   krvácení   migrén   komplikace   sušení   koupel   ruka   bylinka   srdce   stonek   slinivka   vliv   Zentrich   nálev   pěstování   kvasinky   zápal   zelina   střev   Moučka   arteriskleróza   angína   končetina   zalijeme   zácpa  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)