Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

horké   slezina   osteoporóza   olej   brnění   končetina   nachlazení   antibiotik   alergie   plísně   Mattioli   kojenec   pěstování   slinivka   kornatění   průjem   ruka   akné   angína   sval   pálení   slezina   srdce   dna   viry   ovoce   metabolismus   rýma   vliv   Zentrich   fytoterapie   nohy   zelina   nať   houba   kapsaicin   zelenina   sliznice   postup   játra   list   využití   víno   kloub   zácpa   kontraindikace   písek   artróza   studené   kvasinky   stonek   kolika   recept   indikace   obsahuje   vřed   arteriskleróza   bylina   vývar   sběr   nálev   tinktura   Galenos   menstruační   Moučka   Treben   hemoroid   užití   zpracování   řídnutí kostí   květ   rostlina   bolest   mensturace   teplé   Janča   děti   zdraví   opar   střev   roztroušená   noha   zrak   hlavy   epilepsie   premenstruační   chladné   kůra   fermentace   vlas   chřipka   koupel   zánět   kameny   komplikace   použití   pupen   revma   minut   čaj   močopudný   obsažené   zalijeme   Váňa   stonek   trávicí   strom   prášek   krvácení   pijeme   ateroskleróza   Zentrich   návod   vitamin   žaludek   kůže   výroba   nežádoucí   bylinka   choroba   mrtvice   odvar   tlak   Paracelsus   kontraindikace   keř   jaterní   nemoc   vitamín   zlomenin   babské rady   plíseň   katar   inhalace   Avicena   hlas   štítná   sušení   ledvin   kořen   bylinná směs   krk   migrén   žlučník   šlacha   sirup   zápal   neht   játra   mateřské   stvol   Podhorná   abytyše Hildegarda   dásně   astma   chřipka   Janča   horečka   hemeroid  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)