Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe chloupky, použijte filtr nový). Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle).

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu).

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků)

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

návod   chladné   tlak   premenstruační   slezina   řídnutí kostí   kůra   užití   nežádoucí   metabolismus   neht   antibiotik   kvasinky   šlacha   játra   použití   tinktura   epilepsie   stvol   sliznice   pupen   Avicena   ruka   zalijeme   pijeme   nohy   Treben   srdce   Janča   zdraví   vitamin   stonek   Váňa   recept   slezina   zelenina   angína   hlavy   roztroušená   Zentrich   hlas   bylinná směs   střev   komplikace   kapsaicin   choroba   osteoporóza   Zentrich   rostlina   kolika   vřed   menstruační   žlučník   průjem   krvácení   plísně   kontraindikace   Podhorná   obsažené   migrén   trávicí   zánět   vitamín   bylina   kůže   štítná   vliv   keř   zácpa   koupel   olej   obsahuje   využití   alergie   dásně   ledvin   teplé   močopudný   indikace   písek   Janča   babské rady   katar   plíseň   bolest   květ   artróza   slinivka   mateřské   končetina   akné   abytyše Hildegarda   zelina   dna   sběr   revma   fytoterapie   zlomenin   Mattioli   stonek   Moučka   kontraindikace   studené   nať   pálení   sirup   vývar   noha   vlas   houba   kojenec   horečka   odvar   výroba   zrak   mrtvice   ateroskleróza   sušení   chřipka   kornatění   rýma   zápal   hemoroid   bylinka   nemoc   kloub   fermentace   ovoce   Paracelsus   astma   kořen   čaj   játra   inhalace   postup   sval   Galenos   zpracování   žaludek   nachlazení   jaterní   prášek   kameny   pěstování   opar   mensturace   strom   viry   minut   arteriskleróza   krk   víno   list   děti   brnění   nálev   hemeroid   horké   chřipka  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)