Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

chřipka   Moučka   premenstruační   použití   nežádoucí   krk   hemoroid   zelenina   chřipka   víno   angína   končetina   nať   játra   teplé   zdraví   plíseň   žlučník   kůže   alergie   vřed   osteoporóza   epilepsie   pijeme   nachlazení   ruka   štítná   Paracelsus   řídnutí kostí   vitamín   vlas   nemoc   mateřské   odvar   brnění   choroba   neht   studené   strom   inhalace   bylinná směs   dásně   indikace   opar   ledvin   kloub   prášek   děti   slezina   zalijeme   Zentrich   tinktura   antibiotik   astma   akné   srdce   stonek   sirup   sliznice   revma   šlacha   houba   střev   sběr   kontraindikace   kapsaicin   Janča   návod   močopudný   využití   zelina   obsahuje   rýma   játra   zpracování   Galenos   pupen   průjem   Váňa   zácpa   Avicena   horké   komplikace   ateroskleróza   list   sušení   menstruační   keř   plísně   horečka   Zentrich   bylina   trávicí   artróza   Mattioli   čaj   kontraindikace   migrén   noha   písek   vliv   slezina   kvasinky   dna   Podhorná   zlomenin   postup   mrtvice   užití   mensturace   stonek   výroba   metabolismus   slinivka   arteriskleróza   zánět   viry   minut   kůra   pěstování   pálení   hlas   Janča   vitamin   katar   stvol   sval   kornatění   krvácení   nohy   abytyše Hildegarda   chladné   babské rady   olej   zápal   kojenec   Treben   kořen   zrak   recept   žaludek   obsažené   kameny   hemeroid   vývar   tlak   fytoterapie   jaterní   roztroušená   fermentace   koupel   ovoce   bolest   kolika   bylinka   rostlina   květ   hlavy   nálev  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)