Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

postup   osteoporóza   výroba   zlomenin   kůže   mrtvice   využití   artróza   žlučník   slezina   srdce   teplé   bylina   nemoc   čaj   průjem   hlas   zalijeme   kvasinky   fermentace   chladné   kameny   kořen   zápal   Janča   děti   kornatění   kůra   arteriskleróza   nohy   nežádoucí   vitamin   zpracování   nachlazení   vývar   návod   alergie   angína   zdraví   roztroušená   zánět   Mattioli   antibiotik   studené   pupen   ledvin   řídnutí kostí   šlacha   obsažené   astma   zrak   strom   premenstruační   květ   chřipka   nať   rýma   končetina   zácpa   zelina   mateřské   trávicí   slezina   keř   obsahuje   revma   krk   slinivka   Moučka   plíseň   písek   sval   nálev   bylinka   epilepsie   chřipka   vřed   olej   stvol   prášek   list   ruka   použití   žaludek   opar   pálení   Zentrich   Janča   ovoce   sběr   jaterní   minut   abytyše Hildegarda   vlas   choroba   pěstování   mensturace   vliv   Podhorná   ateroskleróza   Zentrich   koupel   plísně   bolest   odvar   katar   kojenec   tinktura   houba   pijeme   kontraindikace   akné   hemoroid   dásně   rostlina   štítná   noha   užití   střev   Avicena   stonek   sirup   sušení   močopudný   horké   tlak   Paracelsus   Treben   hlavy   dna   kontraindikace   neht   Galenos   Váňa   fytoterapie   víno   inhalace   hemeroid   menstruační   kolika   játra   recept   viry   kloub   brnění   krvácení   stonek   vitamín   migrén   komplikace   játra   indikace   horečka   kapsaicin   babské rady   sliznice   zelenina   metabolismus   bylinná směs  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)