MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

plíseň   řídnutí kostí   močopudný   hlas   pěstování   štítná   komplikace   návod   účinek   horečka   průjem   zlomenin   čaj   nať   kameny   kůra   Moučka   nachlazení   osteoporóza   sušení   studené   Paracelsus   ateroskleróza   jaterní   stvol   obsažené   epilepsie   antibiotik   mensturace   rýma   trávicí   krk   rostlina   zrak   chřipka   krvácení   minut   šlacha   hemoroid   plísně   brnění   bolest   indikace   postup   abytyše Hildegarda   vliv   Treben   sběr   Zentrich   noha   Mattioli   chřipka   květ   koupel   Podhorná   zelina   kojenec   použití   bylinka   dna   odvar   vývar   viry   strom   končetina   výroba   tinktura   kvasinky   teplé   stonek   keř   fermentace   choroba   akné   vřed   srdce   zánět   účinky   kořen   obsahuje   zelenina   ruka   slinivka   list   chladné   ledvin   roztroušená   houba   hemeroid   alergie   premenstruační   dásně   hlavy   Galenos   písek   pálení   sirup   olej   katar   kontraindikace   játra   zpracování   Zentrich   mrtvice   využití   migrén   slezina   menstruační   bylinná směs   kapsaicin   zalijeme   inhalace   nemoc   ovoce   užití   děti   revma   babské rady   Janča   vlas   opar   bylina   zácpa   tlak   artróza   kontraindikace   arteriskleróza   metabolismus   zdraví   zápal   prášek   sval   kloub   pijeme   žlučník   kolika   stonek   fytoterapie   pupen   víno   vitamin   vitamín   nežádoucí   slezina   neht   žaludek   kornatění   nálev   angína   nohy   horké   kůže   recept   mateřské   astma   Janča   Avicena   játra   Váňa   střev   sliznice  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)