Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

zelina   použití   zalijeme   užití   bylinná směs   tinktura   premenstruační   kloub   zpracování   babské rady   roztroušená   zlomenin   vitamín   ruka   čaj   revma   krvácení   Galenos   postup   horké   list   kůže   Janča   nemoc   Zentrich   sběr   vitamin   bylina   pěstování   nohy   zelenina   obsažené   zácpa   tlak   kvasinky   kontraindikace   vlas   kůra   řídnutí kostí   dna   epilepsie   vývar   plíseň   chřipka   abytyše Hildegarda   akné   mateřské   zdraví   artróza   slezina   sirup   písek   játra   močopudný   arteriskleróza   hemeroid   ledvin   viry   neht   osteoporóza   rýma   kolika   plísně   děti   horečka   trávicí   indikace   dásně   střev   kontraindikace   obsahuje   Podhorná   srdce   Paracelsus   mrtvice   Moučka   chladné   recept   brnění   kornatění   antibiotik   návod   bylinka   vliv   chřipka   sliznice   průjem   stonek   choroba   jaterní   nežádoucí   minut   astma   žaludek   studené   katar   žlučník   hlas   stonek   fytoterapie   využití   angína   noha   strom   Avicena   kapsaicin   keř   hlavy   migrén   Treben   koupel   ateroskleróza   metabolismus   ovoce   pálení   houba   mensturace   menstruační   opar   inhalace   končetina   sval   odvar   sušení   fermentace   hemoroid   Mattioli   výroba   Janča   kameny   vřed   nať   víno   alergie   kojenec   teplé   kořen   slinivka   štítná   rostlina   játra   zápal   slezina   Zentrich   květ   krk   nachlazení   pupen   zrak   olej   bolest   komplikace   nálev   zánět   stvol   prášek   Váňa   šlacha   pijeme  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)