Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

pijeme   roztroušená   zápal   šlacha   horké   střev   obsažené   stonek   astma   opar   Janča   krk   hemeroid   návod   zelina   studené   menstruační   mateřské   rýma   nálev   květ   sběr   zpracování   zlomenin   končetina   Avicena   zdraví   fermentace   dna   kolika   vitamin   vývar   Podhorná   sliznice   teplé   kůra   zelenina   řídnutí kostí   trávicí   ovoce   Zentrich   chřipka   osteoporóza   hlas   bylina   kapsaicin   Váňa   krvácení   angína   abytyše Hildegarda   čaj   výroba   ledvin   premenstruační   artróza   vlas   tinktura   využití   Moučka   bylinka   chladné   revma   ateroskleróza   kontraindikace   noha   kornatění   kameny   rostlina   chřipka   obsahuje   plísně   pálení   kořen   alergie   vliv   migrén   játra   Zentrich   komplikace   prášek   kloub   slezina   horečka   srdce   slinivka   strom   sirup   postup   použití   zácpa   katar   indikace   děti   jaterní   babské rady   pěstování   Paracelsus   tlak   kojenec   vitamín   močopudný   recept   epilepsie   bolest   ruka   Galenos   stonek   akné   užití   zrak   žlučník   hemoroid   plíseň   nohy   nachlazení   zalijeme   slezina   sval   inhalace   sušení   zánět   víno   houba   arteriskleróza   odvar   brnění   vřed   mensturace   kůže   nežádoucí   koupel   metabolismus   písek   mrtvice   nemoc   játra   nať   fytoterapie   neht   list   antibiotik   choroba   žaludek   Treben   dásně   viry   keř   Mattioli   pupen   bylinná směs   průjem   stvol   hlavy   minut   kvasinky   štítná   Janča   kontraindikace   olej  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)