Hřebíčkový olej - recept: plej rozehřejeme, jakmile začne probublávat tak do něj přidáme hřebíčky. Vše vaříme 2 minuty, pak odstavíme a necháme 10 hodin na chladném místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový hřebíčkový olej nalijeme do sklenice a uschováme v lednici.


Suroviny:

  • 10 ks tlučených hřebíčků,
  • 2 dl olivového, mandlového či sezamového oleje

 

Spolu s očistou krve pomáhá hřebíčkový olej kontrolovat hladinu krevních cukrů a je tak velmi prospěšný pacientům s cukrovkou. Studie ukázaly, že reakční mechanismy inzulinu a glukózy po jídle jsou díky přítomnosti hřebíčkového oleje v organismu lépe regulovány. Je to primárně díky koncentraci fenolů v hřebíčkovém oleji, která je mezi rostlinami používanými jako koření jedna z nejvyšších.

 

Repelent proti hmyzu

Hřebíčkový olej se často využívá jako složka repelentů proti hmyzu a do svíček s repelentním účinkem, protože jeho výpary mají silný vliv na čich mnoha druhů hmyzu. Tradičně se v noci aplikuje několik kapek oleje na povlečení, aby se hmyz držel stranou.

 

Kosmetika

Hřebíčkový olej se hojně přidává do kosmetických krémů a mlék a je dobře známý jako masážní olej skýtající úlevu od bolesti a napětí.

 

Hřebíčkové cigarety

Využití hřebíčku při výrobě cigaret je novým celosvětovým trendem, ačkoliv tradičně se hřebíček do cigaret přidával v Indonésii. Kuřáci se mylně domnívají, že početné zdravotní přínosy hřebíčku vykompenzují nezdravé dopady kouření. Přírodní složky cigaret s hřebíčkem však tyto dopady pouze redukují, samotné kouření zůstává i nadále karcinogenní.

 

Ochucovadlo

Tento esenciální olej lze přidávat do jídel jak pro jeho účinky na zažívací systém, tak pro jeho chuť a aroma. Přidává se do velkého množství indických pokrmů, sterilované zeleniny, omáček, perníku a dalších tradičních jídel.

 

Mýdlo

Vzhledem ke svému silnému aroma, zklidňujícím účinkům a antiseptickým vlastnostem se hřebíčkový olej často využívá při výrobě mýdla a lze jej nalézt jako jeho aktivní složku.

 

Parfémy

Hřebíčkový olej se také využívá při výrobě parfémů díky svému silnému a jedinečnému aroma.

 

Rakovina

Množství lidí věří, že hřebíčkový olej je účinný při prevenci a léčbě rakoviny. American Cancer Society však upozorňuje, že vědecký důkaz léčebných vlastností hřebíčkového oleje neexistuje. Podle mnohých lidí hřebíčkový olej přispívá také k léčbě virové hepatitidy, ale opět - je nutné další zkoumání.

 

Aromaterapie

Hřebíčkový olej lze dobře míchat s mnoha esenciálními oleji včetně bazalkového, rozmarýnového, růžového, skořicového, grapefruitového, citronového, muškátového, mátového, pomerančového, levandulového a pelargoniového. Proto je hřebíčkový olej oblíbenou složkou aromaterapií a dalších bylinkových kombinací.

 

Rizika?

Při užívání hřebíčkového oleje je nutná opatrnost, neboť i v malém množství je velmi silný a musí se před aplikací nebo vnitřním užitím rozředit. Eugenol (hlavní složka hřebíčkového oleje) se mimo hřebíček vyskytuje zřídka a někteří lidé proto mohou mít při užití jeho většího množství silnou alergickou reakci. Pokud jste žádný esenciální olej dříve neužívali, aplikujte pouze malé dávky.

Další nežádoucí účinky se mohou projevit střevními obtížemi, které nejčastěji postihují děti a v nejvážnějších případech jsou dokonce spojovány se selháním ledvin a jater. Hřebíčkový olej může také způsobit pokles krevního cukru, takže diabetici by měli být opatrní. Těhotné a kojící ženy by hřebíčkový olej neměly užívat, protože není jasné, zda tato silná látka neproniká do mateřského mléka. Jako při každé jiné změně v jídelníčku nebo výživových doplňcích, než zařadíte hřebíčkový olej do své životosprávy, je nejlepší se poradit se s lékařem.


Účinky rostliny: