Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.

Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Vaření se zpočátku může zdát jako „nekonečný příběh“, jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle – proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv.“hrnečku, vař“). Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek – pokud kapička drží tvar (viz obrázek), je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

Vařený rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku (molice), ingredience: 20 - 30 lístků rýmovníku, citrón, limetku nebo pomeranč – podle vlastní chuti, vodu, cukr krupici (cca 1kg). 

 

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku vyráběný za studena bez vaření: výroba za studena se hodí zejména v případě, že má váš rýmovník větší množství listů, které může postrádat. Vlastníte-li tedy víceletou a dobře rozrostlou pokojovku, kterou je nutné zaštípnout, můžete listy využít právě takto. Je také důležité zmínit, že ideální dobou pro studené zpracování sirupu jsou slunečné dny – není to ale podmínkou. Sluneční paprsky jsou přínosem proto, že se cukr rychleji rozpouští a lépe pojí se šťávou z listů.

Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

Suroviny, ingredience: uzavíratelnou skleněnou nádobu, alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe, cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg), citrón, limetka, pomeranč – podle chuti, citrónovou šťávu

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

dásně   neht   indikace   hemeroid   odvar   Janča   hlas   kůra   noha   žlučník   pupen   Zentrich   plíseň   játra   sušení   čaj   kořen   postup   zalijeme   roztroušená   bylinka   kontraindikace   mateřské   průjem   angína   minut   inhalace   víno   Avicena   využití   vliv   játra   Paracelsus   Váňa   babské rady   končetina   metabolismus   recept   osteoporóza   hlavy   nohy   stvol   chřipka   užití   komplikace   jaterní   koupel   horečka   nať   ovoce   Galenos   Treben   houba   menstruační   epilepsie   srdce   žaludek   bylinná směs   prášek   výroba   Mattioli   obsažené   pijeme   viry   krk   řídnutí kostí   nálev   použití   alergie   stonek   zápal   teplé   vitamín   kolika   chladné   květ   střev   slezina   hemoroid   Zentrich   brnění   pěstování   zlomenin   vlas   sliznice   slezina   písek   trávicí   rýma   ruka   stonek   šlacha   studené   keř   kontraindikace   nežádoucí   nemoc   mensturace   krvácení   choroba   list   zrak   Janča   Podhorná   migrén   tlak   děti   zpracování   sirup   akné   premenstruační   zelina   zdraví   fermentace   vřed   sběr   strom   olej   artróza   astma   bolest   zánět   abytyše Hildegarda   rostlina   slinivka   plísně   kloub   ledvin   revma   vitamin   dna   tinktura   Moučka   opar   bylina   kůže   zelenina   štítná   kvasinky   horké   kojenec   kornatění   ateroskleróza   chřipka   sval   antibiotik   pálení   zácpa   arteriskleróza   kapsaicin   nachlazení   obsahuje   močopudný   kameny   návod   mrtvice   fytoterapie   katar   vývar  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)