Rýmovníkový sirup recept postup návod příprava výroba suroviny ingredienceRýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.


Účinky rostliny:

Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Vaření se zpočátku může zdát jako „nekonečný příběh“, jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle – proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv.“hrnečku, vař“). Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek – pokud kapička drží tvar (viz obrázek), je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

Vařený rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku (molice), ingredience: 

  • 20 - 30 lístků rýmovníku, 
  • 1-2 citróny nebo limetky nebo pomeranče – podle vlastní chuti,
  • voda 1 litr
  • cukr krupice (cca 700-1000 g)

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku vyráběný ZA STUDENA BEZ VAŘENÍ: výroba za studena se hodí zejména v případě, že má váš rýmovník větší množství listů, které může postrádat. Vlastníte-li tedy víceletou a dobře rozrostlou pokojovku, kterou je nutné zaštípnout, můžete listy využít právě takto. Je také důležité zmínit, že ideální dobou pro studené zpracování sirupu jsou slunečné dny – není to ale podmínkou. Sluneční paprsky jsou přínosem proto, že se cukr rychleji rozpouští a lépe pojí se šťávou z listů.

Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

Suroviny, ingredience:

  • uzavíratelná skleněná nádoba,
  • alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe,
  • cukr krupice (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg),
  • citrón,
  • limetka,
  • pomeranč – podle chuti,
  • citrónová šťáva