Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.

Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Vaření se zpočátku může zdát jako „nekonečný příběh“, jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle – proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv.“hrnečku, vař“). Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek – pokud kapička drží tvar (viz obrázek), je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

Vařený rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku (molice), ingredience: 20 - 30 lístků rýmovníku, citrón, limetku nebo pomeranč – podle vlastní chuti, vodu, cukr krupici (cca 1kg). 

 

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku vyráběný za studena bez vaření: výroba za studena se hodí zejména v případě, že má váš rýmovník větší množství listů, které může postrádat. Vlastníte-li tedy víceletou a dobře rozrostlou pokojovku, kterou je nutné zaštípnout, můžete listy využít právě takto. Je také důležité zmínit, že ideální dobou pro studené zpracování sirupu jsou slunečné dny – není to ale podmínkou. Sluneční paprsky jsou přínosem proto, že se cukr rychleji rozpouští a lépe pojí se šťávou z listů.

Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

Suroviny, ingredience: uzavíratelnou skleněnou nádobu, alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe, cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg), citrón, limetka, pomeranč – podle chuti, citrónovou šťávu

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

střev   mrtvice   zalijeme   použití   indikace   plísně   písek   kvasinky   neht   premenstruační   dásně   sliznice   kameny   květ   Paracelsus   využití   ruka   nálev   játra   katar   zpracování   pijeme   zlomenin   komplikace   sirup   zrak   nemoc   zelenina   vlas   užití   noha   játra   babské rady   slezina   zdraví   nežádoucí   Janča   bylinka   arteriskleróza   Avicena   odvar   bolest   teplé   štítná   kloub   vitamin   ovoce   astma   choroba   Podhorná   kůra   Váňa   hemeroid   obsažené   tinktura   hlavy   sušení   rýma   fytoterapie   žlučník   list   průjem   inhalace   metabolismus   krvácení   Zentrich   kojenec   alergie   nachlazení   řídnutí kostí   vitamín   kolika   epilepsie   končetina   jaterní   ledvin   koupel   slezina   krk   revma   mateřské   pěstování   dna   keř   opar   výroba   hemoroid   bylinná směs   kontraindikace   kontraindikace   artróza   stonek   návod   kořen   kapsaicin   migrén   zelina   obsahuje   sběr   mensturace   šlacha   Treben   pupen   nohy   prášek   akné   žaludek   studené   chřipka   antibiotik   chřipka   kůže   tlak   angína   víno   Galenos   slinivka   olej   viry   děti   zánět   fermentace   pálení   zácpa   sval   čaj   postup   rostlina   trávicí   Moučka   Janča   ateroskleróza   chladné   nať   houba   horečka   osteoporóza   abytyše Hildegarda   vřed   vývar   roztroušená   hlas   strom   stvol   minut   horké   menstruační   recept   plíseň   Mattioli   vliv   bylina   kornatění   brnění   zápal   močopudný   stonek   srdce   Zentrich  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)