MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

Domácí jablečný ocet - recept: z umytých jablek vykrájíme zkažené nebo červivé i části a jablka rozmačkáme nebo nastrouháme. Využít lze i slupky z jablek a zbytky po kompotu. Ve skleněné, dřevěné (např. soudečku) nebo smaltované nádobě zalijeme syrovou jablečnou drť teplou, převařenou vodou v množství 1/2 l na 400 g drtě. 



Na každý litr vody přidáme 100 g medu nebo cukru a abychom fermentaci urychlili, také 10 g pekárenského droždí a 20 g suchého černého žitného chleba. Nádobu nezakrýváme a ponecháme ji v místnosti s teplotou 20-30 °C na tmavém místě, protože ultrafialové záření průběhu fermentační reakce škodí. 

Zalitou drť musíme 2-3 krát denně míchat dřevěnou  lžící. Netřeba mít žádné obavy z otravy, dokonce ani když se objeví bílý, rosolovitý povlak. Po 10 dnech všechno slijeme do pytlíku z gázy. Šťávu, kterou získáme vymačkáním, přecedíme do nádoby s širokým hrdlem. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu nebo cukru a vymíchat do úplné homogenizace. Aby náležitě proběhla druhá fáze fermentace, musíme nádobu zakrýt gázou a ponechat na teplém místě. Fermentace je u konce, jakmile se tekutina uklidní a nabere jasnou, světlou barvu. V závislosti na jakosti šťávy bude jablečný ocet připravený k použití po 40-60 dnech. Plastovou trubičkou ho stočíme do lahví, přičemž ho přefiltrujeme pomocí nálevky vyložené gázou. Lahvičky se těsně zazátkují, zalijí voskem a uchovávají na suchém a tmavém místě. 

Zjednodušený recept, návod navýrobu - jablečný ocet: slupky ze zdravých jablek vložíme do skleněné nádoby. Zalijeme převařenou oslazenou vodou v poměru 2 lžíce cukru na sklenici vody. Nádobu převážeme plátnem. Za 3 - 4 týdny je získaný ocet připravený k použití. Lahvičky s octem je třeba uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě, aby se proces fermentace neprodlužoval, protože jinak by byl ocet příliš kyselý. Během fermentace vznikne bílý škraloup. Nejedná se o plíseň a není škodlivý, ba naopak, lze ho normálně použít, např. k urychlení dozrávání další várky octa. Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na dobré zažívání, čištění ledvin, jako prevence proti mnoha chorobám. Lze se s ním též mazat, což zajišťuje kůži svěžest a správné pH; rovněž zabraňuje vyrážkám. Používá se i do salátů a na okyselení jídel místo octa lihového. 


Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

pijeme   zpracování   nať   nemoc   chřipka   choroba   průjem   užití   pupen   obsažené   strom   mateřské   astma   nežádoucí   Paracelsus   nálev   metabolismus   mrtvice   květ   menstruační   kapsaicin   neht   končetina   arteriskleróza   slezina   ateroskleróza   sběr   vývar   migrén   srdce   obsahuje   vitamin   koupel   kameny   játra   minut   studené   kůže   Mattioli   kontraindikace   roztroušená   komplikace   odvar   premenstruační   horké   šlacha   ruka   plíseň   hemoroid   rostlina   stonek   viry   zápal   bylinná směs   vlas   vřed   antibiotik   hlas   sliznice   chřipka   sušení   dásně   hemeroid   Janča   Zentrich   kontraindikace   štítná   písek   inhalace   brnění   kloub   teplé   nachlazení   trávicí   zalijeme   účinek   jaterní   zelenina   artróza   víno   opar   kůra   Janča   tlak   řídnutí kostí   ledvin   stonek   osteoporóza   nohy   Podhorná   žaludek   močopudný   žlučník   stvol   sirup   tinktura   akné   čaj   krvácení   krk   rýma   pěstování   dna   návod   zlomenin   plísně   střev   olej   vitamín   mensturace   děti   Avicena   fytoterapie   prášek   kolika   játra   Váňa   postup   ovoce   bylinka   fermentace   pálení   angína   horečka   zánět   kořen   kojenec   využití   epilepsie   keř   kornatění   použití   vliv   sval   zácpa   výroba   recept   houba   slinivka   list   babské rady   zdraví   noha   hlavy   Zentrich   katar   revma   Galenos   zelina   bolest   bylina   alergie   Treben   chladné   indikace   Moučka   kvasinky   abytyše Hildegarda   účinky   slezina   zrak  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)