Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Jablečný ocet - recept:   jablečný ocet obsahuje hodně draslíku a hodí se i v domácí  kuchyni do zálivek a na okyselování jídla. Draslík  má blahodárné účinky: u dětí zajišťuje správný  i úst a u starších lidí působí proti sklerotickým procesům.   Z umytých jablek vykrájíme zkažené nebo červivé  i části a jablka rozmačkáme nebo nastrouháme. Využít  lze i slupky z jablek a zbytky po kompotu. Ve skleněné,   dřevěné (např. soudečku) nebo smaltované nádobě  zalijeme syrovou jablečnou drť teplou, převařenou vodou  v množství 1/2 l na 400 g drtě.  



Účinky rostliny:

  • trávení
  • čištění ledvin
  • prevence některých nemocí
  • vyrážky
  • náhrada klasického lihového octu

Na každý litr vody  přidáme 100 g medu nebo cukru a abychom fermentaci  urychlili, také 10 g pekárenského droždí a 20 g  suchého černého žitného chleba. Nádobu nezakrýváme  a ponecháme ji v místnosti s teplotou 20-30 °C  na tmavém místě, protože ultrafialové záření průběhu  fermentační reakce škodí.  

Zalitou drť musíme 2-3 krát denně míchat dřevěnou   lžící. Netřeba mít žádné obavy z otravy, dokonce  ani když se objeví bílý, rosolovitý povlak. Po 10 dnech  všechno slijeme do pytlíku z gázy. Šťávu, kterou získáme  vymačkáním, přecedíme do nádoby s širokým  hrdlem. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu  nebo cukru a vymíchat do úplné homogenizace.   Aby náležitě proběhla druhá fáze fermentace,   musíme nádobu zakrýt gázou a ponechat  na teplém místě. Fermentace je  u konce, jakmile se tekutina uklidní  a nabere jasnou, světlou barvu. V závislosti  na jakosti šťávy bude jablečný  ocet připravený k použití po 40-60  dnech. Plastovou trubičkou ho stočíme  do lahví, přičemž ho přefiltrujeme  pomocí nálevky vyložené gázou.   Lahvičky se těsně zazátkují, zalijí voskem  a uchovávají na suchém a tmavém místě.  

 

Zjednodušený recept, návod na jablečný ocet: slupky ze zdravých jablek  vložíme do skleněné nádoby. Zalijeme převařenou  oslazenou vodou v poměru 2 lžíce cukru na sklenici  vody. Nádobu převážeme plátnem. Za 3 - 4 týdny je  získaný ocet připravený k použití.   Lahvičky s octem je třeba uchovávat v lednici nebo  na jiném chladném místě, aby se proces fermentace  neprodlužoval, protože jinak by byl ocet příliš kyselý.   Během fermentace vznikne bílý škraloup. Nejedná se  o plíseň a není škodlivý, ba naopak, lze ho normálně  použít, např. k urychlení dozrávání další várky octa.   Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou  medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na dobré  zažívání, čištění ledvin, jako prevence proti mnoha  chorobám. Lze se s ním též mazat, což zajišťuje kůži  svěžest a správné pH; rovněž zabraňuje vyrážkám.   Používá se i do salátů a na okyselení jídel místo octa  lihového.  

 

 

Informace a účinky jablečného octa

Jablečný ocet musí obsahovat něco velmi zdravého, když ho užíval kvůli jeho léčivým vlastnostem i otec medicíny Hippokrates již kolem roku 400 př. n. l. Ví se, že používal pouze dva léky: med a jablečný ocet. Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých a zralých jablek, které jsou později fermentované a procházejí přísně kontrolovaným procesem výroby. Jablečný ocet obsahuje pektin, což je vláknina, která snižuje špatný cholesterol a reguluje krevní tlak. Odborníci se shodují, že lidé s přibývajícím věkem potřebují více vápníku. Ocet pomáhá extrakci vápníku z potravin, se kterými je smíchán, a pomáhá tak zachování pevných kostí. Nedostatek draslíku zase způsobuje řadu problémů, včetně vypadávání vlasů, lámání nehtů a zubů, zánětu vedlejších nosních dutin a rýmy. Jablečný ocet je bohatý na draslík. Studie ukázaly, že nedostatek draslíku zpomaluje růst. Všem těmto prolémům se lze vyhnout, pokud budete pravidelně užívat jablečný ocet. Draslík také pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Další látka - beta-karoten - zabraňuje poškození volnými radikály, udržuje pokožku pevnou a mladou. Jablečný ocet je dobrý i pro ty, kteří chtějí zhubnout. Rozkládá tuk, který podporuje přirozený proces ztráty hmotnosti. Jablečný ocet obsahuje kyselinu jablečnou, účinnou v boji proti houbovým a bakteriálním infekcím. Tato kyselina rozpouští usazeniny kyseliny močové, které se tvoří okolo kloubů, a tím zmírňuje bolesti kloubů. Rozpuštěná kyselina močová je později odstraněna z těla. Předpokládá se, že jablečný ocet je užitečný při léčbě stavů jako je zácpa, bolest hlavy, artritida, slabé kosti, trávicí potíže, vysoký cholesterol, průjem, ekzém, bolest v očích, chronická únava, mírné otravy jídlem, ztráta vlasů, vysoký krevní tlak, obezita a mnoho dalších zdravotních problémů.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

slinivka   vitamin   močopudný   odvar   mensturace   obsažené   teplé   recept   keř   játra   postup   Paracelsus   ruka   tlak   kolika   nať   nálev   opar   chladné   písek   houba   hlas   nohy   koupel   zánět   dna   jaterní   krvácení   Avicena   krk   pijeme   vliv   Zentrich   zpracování   arteriskleróza   revma   komplikace   nemoc   šlacha   slezina   choroba   děti   dásně   sliznice   žaludek   Podhorná   alergie   plíseň   rostlina   inhalace   horečka   sušení   hemoroid   fermentace   Váňa   Galenos   mateřské   květ   epilepsie   strom   kojenec   zácpa   ovoce   hlavy   menstruační   návod   katar   vývar   bylinka   metabolismus   minut   kořen   migrén   kůra   zalijeme   rýma   kontraindikace   studené   zelenina   prášek   řídnutí kostí   kůže   kornatění   kvasinky   pálení   zrak   bylina   průjem   sirup   bylinná směs   astma   plísně   noha   zelina   nežádoucí   obsahuje   čaj   abytyše Hildegarda   Treben   Mattioli   trávicí   pěstování   kloub   využití   babské rady   játra   Janča   kameny   ateroskleróza   angína   končetina   stonek   premenstruační   střev   vlas   bolest   Janča   pupen   srdce   kapsaicin   vřed   tinktura   list   fytoterapie   roztroušená   výroba   nachlazení   hemeroid   ledvin   slezina   brnění   stonek   artróza   chřipka   Zentrich   akné   antibiotik   použití   neht   štítná   osteoporóza   chřipka   sběr   užití   indikace   žlučník   víno   viry   vitamín   zápal   olej   sval   kontraindikace   Moučka   mrtvice   zlomenin   zdraví   horké   stvol  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)