Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Jablečný ocet - recept:   jablečný ocet obsahuje hodně draslíku a hodí se i v domácí  kuchyni do zálivek a na okyselování jídla. Draslík  má blahodárné účinky: u dětí zajišťuje správný  i úst a u starších lidí působí proti sklerotickým procesům.   Z umytých jablek vykrájíme zkažené nebo červivé  i části a jablka rozmačkáme nebo nastrouháme. Využít  lze i slupky z jablek a zbytky po kompotu. Ve skleněné,   dřevěné (např. soudečku) nebo smaltované nádobě  zalijeme syrovou jablečnou drť teplou, převařenou vodou  v množství 1/2 l na 400 g drtě.  



Účinky rostliny:

  • trávení
  • čištění ledvin
  • prevence některých nemocí
  • vyrážky
  • náhrada klasického lihového octu

Na každý litr vody  přidáme 100 g medu nebo cukru a abychom fermentaci  urychlili, také 10 g pekárenského droždí a 20 g  suchého černého žitného chleba. Nádobu nezakrýváme  a ponecháme ji v místnosti s teplotou 20-30 °C  na tmavém místě, protože ultrafialové záření průběhu  fermentační reakce škodí.  

Zalitou drť musíme 2-3 krát denně míchat dřevěnou   lžící. Netřeba mít žádné obavy z otravy, dokonce  ani když se objeví bílý, rosolovitý povlak. Po 10 dnech  všechno slijeme do pytlíku z gázy. Šťávu, kterou získáme  vymačkáním, přecedíme do nádoby s širokým  hrdlem. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu  nebo cukru a vymíchat do úplné homogenizace.   Aby náležitě proběhla druhá fáze fermentace,   musíme nádobu zakrýt gázou a ponechat  na teplém místě. Fermentace je  u konce, jakmile se tekutina uklidní  a nabere jasnou, světlou barvu. V závislosti  na jakosti šťávy bude jablečný  ocet připravený k použití po 40-60  dnech. Plastovou trubičkou ho stočíme  do lahví, přičemž ho přefiltrujeme  pomocí nálevky vyložené gázou.   Lahvičky se těsně zazátkují, zalijí voskem  a uchovávají na suchém a tmavém místě.  

 

Zjednodušený recept, návod na jablečný ocet: slupky ze zdravých jablek  vložíme do skleněné nádoby. Zalijeme převařenou  oslazenou vodou v poměru 2 lžíce cukru na sklenici  vody. Nádobu převážeme plátnem. Za 3 - 4 týdny je  získaný ocet připravený k použití.   Lahvičky s octem je třeba uchovávat v lednici nebo  na jiném chladném místě, aby se proces fermentace  neprodlužoval, protože jinak by byl ocet příliš kyselý.   Během fermentace vznikne bílý škraloup. Nejedná se  o plíseň a není škodlivý, ba naopak, lze ho normálně  použít, např. k urychlení dozrávání další várky octa.   Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou  medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na dobré  zažívání, čištění ledvin, jako prevence proti mnoha  chorobám. Lze se s ním též mazat, což zajišťuje kůži  svěžest a správné pH; rovněž zabraňuje vyrážkám.   Používá se i do salátů a na okyselení jídel místo octa  lihového.  

 

 

Informace a účinky jablečného octa

Jablečný ocet musí obsahovat něco velmi zdravého, když ho užíval kvůli jeho léčivým vlastnostem i otec medicíny Hippokrates již kolem roku 400 př. n. l. Ví se, že používal pouze dva léky: med a jablečný ocet. Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých a zralých jablek, které jsou později fermentované a procházejí přísně kontrolovaným procesem výroby. Jablečný ocet obsahuje pektin, což je vláknina, která snižuje špatný cholesterol a reguluje krevní tlak. Odborníci se shodují, že lidé s přibývajícím věkem potřebují více vápníku. Ocet pomáhá extrakci vápníku z potravin, se kterými je smíchán, a pomáhá tak zachování pevných kostí. Nedostatek draslíku zase způsobuje řadu problémů, včetně vypadávání vlasů, lámání nehtů a zubů, zánětu vedlejších nosních dutin a rýmy. Jablečný ocet je bohatý na draslík. Studie ukázaly, že nedostatek draslíku zpomaluje růst. Všem těmto prolémům se lze vyhnout, pokud budete pravidelně užívat jablečný ocet. Draslík také pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Další látka - beta-karoten - zabraňuje poškození volnými radikály, udržuje pokožku pevnou a mladou. Jablečný ocet je dobrý i pro ty, kteří chtějí zhubnout. Rozkládá tuk, který podporuje přirozený proces ztráty hmotnosti. Jablečný ocet obsahuje kyselinu jablečnou, účinnou v boji proti houbovým a bakteriálním infekcím. Tato kyselina rozpouští usazeniny kyseliny močové, které se tvoří okolo kloubů, a tím zmírňuje bolesti kloubů. Rozpuštěná kyselina močová je později odstraněna z těla. Předpokládá se, že jablečný ocet je užitečný při léčbě stavů jako je zácpa, bolest hlavy, artritida, slabé kosti, trávicí potíže, vysoký cholesterol, průjem, ekzém, bolest v očích, chronická únava, mírné otravy jídlem, ztráta vlasů, vysoký krevní tlak, obezita a mnoho dalších zdravotních problémů.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

recept   fytoterapie   žlučník   zlomenin   štítná   mateřské   slezina   mensturace   vitamin   zrak   noha   zelenina   bolest   stonek   použití   dásně   odvar   průjem   zelina   chladné   rostlina   obsahuje   krvácení   vitamín   Mattioli   horečka   kapsaicin   ovoce   vývar   Paracelsus   zalijeme   list   revma   močopudný   pijeme   zápal   víno   arteriskleróza   Galenos   hemoroid   dna   abytyše Hildegarda   akné   kořen   pupen   houba   vliv   obsažené   kontraindikace   tinktura   nálev   bylina   kolika   kloub   migrén   písek   kůra   ateroskleróza   jaterní   studené   kameny   menstruační   minut   sušení   chřipka   sirup   mrtvice   ledvin   plísně   zánět   horké   astma   zácpa   Moučka   květ   Janča   Avicena   stonek   bylinná směs   koupel   nežádoucí   návod   osteoporóza   řídnutí kostí   hlavy   babské rady   alergie   metabolismus   premenstruační   postup   neht   hemeroid   nachlazení   choroba   chřipka   krk   slezina   výroba   rýma   bylinka   olej   nohy   katar   játra   epilepsie   stvol   kornatění   játra   brnění   šlacha   strom   fermentace   komplikace   střev   slinivka   inhalace   ruka   roztroušená   angína   pálení   kojenec   zdraví   sběr   Janča   kvasinky   opar   antibiotik   indikace   hlas   artróza   prášek   sliznice   trávicí   Podhorná   Zentrich   keř   Zentrich   tlak   končetina   užití   kůže   Váňa   teplé   děti   využití   srdce   vlas   plíseň   kontraindikace   vřed   nať   pěstování   sval   viry   nemoc   čaj   Treben   žaludek   zpracování  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)