Víno z aronie (černé jeřabiny, temnoplodce) - recept: plody arónie pomocí odšťavňovače (elektrický nebo speciální ruční mlýnek) vylisujeme. Necháme ustát, aby se kal usadil na dně. Pak hadičkou stočíme. Vzniklý mošt přelijeme do demižonu, na každý litr šťávy přidáme 45 deka cukru, špetku živné soli a jedno balení potravinářské kvasinkové kultury (kterou je vhodné nechat vzejít v menším množství moštu, aby se napomohlo rozkvašení). Demižon uzavřeme kvasnou zátkou s vodou.


Účinky rostliny:

Optimální teplota pro fázi bouřlivého kvašení je asi 20 stupňů Celsia. Víno z arónie vzchází poměrně pomalu a dlouho, takže ke stáčení je připraveno asi po šesti měsících (už nesmí bublat ani perlit). Znalci doporučují nechat víno z arónie asi rok odležet, což se ovšem většinou nepodaří.