bylinkova polevka sedmibylinna polevka pro dlouhy zivotTato vysoce výživná a posilující polévka je vynikajícím vývarem zejména pro ty, kdo jsou nemocní nebo se zotavují z nějaké nemoci. Je to skvělý recept, do kterého je možné přidat libovolný počet posilujících nebo adaptogenních bylin. Kdykoli je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale pokud je nemáte k dispozici, poslouží vám jejich sušené nakrájené kořeny. Tuto polévku je možné připravit také se základním kuřecím vývarem.


Účinky rostliny:

Bylinková polévka - suroviny, ingredience:

  • extrapanenský olivový olej
  • 2 cibule, nakrájené na plátky nebo na kostičky
  • 2 až 3 stroužky česneku, nakrájené
  • 3 litry vody
  • 8 velkých čerstvých nebo sušených hub houževnatce jedlého (šiitaké), nakrájených
  • 120 g čerstvého lopuchového kořene (nebo 60 g sušeného), nakrájeného na tenké plátky
  • 120 9 čerstvého kořene pampelišky (nebo 60 g sušeného), nakrájeného na tenké plátky
  • 60 g kustovnice čínské
  • 30 g astragalu (kozinec blanitý), najemno nakrájeného
  • 30 g rdesna mnohokvětého (fo-ti; ho šou wu), nakrájeného a prosetého
  • 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvorového kořene
  • 30 g ženšenového kořene (jakéhokoli druhu ženšenu)
  • miso pasta dle vaší volby

 

Postup:

  • Ve velkém hrnci rozehřejte malé množství olivového oleje, pouze aby pokryl jeho dno. Přidejte k němu cibuli a česnek a poduste je, až změknou a zezlátnou.
  • Přilijte vodu a přiveďte ji k varu.
  • Přidejte houby a bylinky, zmírněte plamen a vařte na mírném ohni několik hodin.
  • Jakmile kořeny změknou, vypněte sporák a přeceďte byliny. (Často však byliny nechávám ve vývaru, obzvláště pokud byla většina z nich čerstvá.) Dochuťte polévku miso pastou. Nevařte již však toto miso, neboť by se tím v něm zničily cenné enzymy. Do hotové polévky můžete přidat další koření či ochucovadla a také nakrájenou zeleninu.