Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Spanakopita - kopřivový dort na řecký způsob - recept postup návod příprava suroviny ingredienceV tomto receptu si můžete vyhrát s náplní - můžete vynechat rýži, vejce i vše ostatní kromě samotných bylin, ale následující směs mám nejraději. Je chuťově bohatá, aromatická a vypadá lahodně. Předpřipravené lístkové těsto se prodává zmražené ve většině prodejen s potravinami. Je třeba, aby před použitím zcela rozmrzlo na pokojovou teplotu. Dávejte pozor při přípravě kopřiv, které žahají až do doby, než je uvaříte.

Suroviny na kopřivový dort:

  • 2 šálky vody
  • 1 šálek hnědé rýže
  • 3 l čerstvých kopřiv
  • extra panenský olivový olej
  • 3 velké cibule, nakrájené
  • 1 celá palička česneku, nakrájeného
  • bazalka, majoránka, oregano a tymián
  • 1 šálek sýru ricotta
  • 1/2 šálku strouhaného uzeného sýra nebo čedaru
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku másla
  • 1 balení tenkého lístkového těsta, rozmraženého na pokojovou teplotu
  • 250 g sýru feta, rozdrobeného

 

Postup výroby kopřivového dortu spanakopity:

  • Předehřejte si troubu na 175 °C. Přiveďte vodu k varu, nasypte do ní rýži, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte přibližně 45 minut či až bude rýže hotová. Zatímco se bude vařit rýže, povařte v páře přibližně 20 minut kopřivy, až budou zcela měkké.
  • Na pánvi rozehřejte několik kapek olivového oleje. Orestujte na něm cibule a česnek, až zesklovatí. Přidejte bazalku, majoránku, oregano a tymián na dochucení.
  • Připravte si náplň tím, že ve velké míse smícháte rýži, kopřivy a cibuli s česnekem.
  • Přidejte k ní sýr a vejce a důkladně vše promíchejte.
  • V malém kastrolku rozpusťte máslo. Přikryjte lístkové těsto utěrkou, aby neosychalo, a pracujte rychle. Pokud by lístkové těsto zůstalo na vzduchu příliš dlouho, oschlo by, začalo by se drolit a špatně by se vám s ním pracovalo.
  • Vymažte máslem zapékací nádobu o velikosti 22 x 32 cm. Na dno nádoby vložte jednu vrstvu lístkového těsta a lehce ji potřete máslem pomocí mašlovačky z peří. Poté na ni položte další vrstvu těsta a opět ji lehce potřete máslem. Opakujte tento postup tak dlouho, až spotřebujete polovinu lístkového těsta.
  • Poté na těsto nalijte připravenou náplň a posypte ji sýrem feta. Položte na náplň další vrstvu těsta a lehce ji potřete máslem. Opakujte tento postup tak dlouho, až spotřebujete všechno těsto anebo až budete unavení z přikládání dalších vrstev a jejich potírání máslem. Než těsto vložíte do trouby, rozkrájejte je na kosočtverce. 
  • Pečte přibližně 1 hodinu dozlatova. Podávejte s čerstvým salátem z divokých bylin anebo řeckou kopřivovou marinádou, francouzským chlebem a dobrým červeným vínem.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

čaj   Zentrich   dásně   šlacha   Váňa   zdraví   prášek   vlas   olej   játra   pupen   jaterní   využití   zápal   Zentrich   mensturace   astma   vitamin   žaludek   vliv   chřipka   zánět   písek   artróza   mrtvice   děti   postup   mateřské   kapsaicin   nemoc   vřed   vitamín   kolika   slezina   Janča   trávicí   choroba   studené   sval   Paracelsus   minut   končetina   list   nežádoucí   odvar   bylina   nohy   krvácení   noha   hlas   dna   plísně   horké   Avicena   pálení   epilepsie   vývar   zrak   účinek   sliznice   tinktura   slinivka   ruka   kořen   inhalace   hemeroid   bylinka   migrén   akné   strom   arteriskleróza   srdce   chladné   opar   ovoce   střev   zlomenin   brnění   katar   nachlazení   tlak   játra   kontraindikace   výroba   Mattioli   Podhorná   zácpa   metabolismus   hlavy   stonek   recept   abytyše Hildegarda   koupel   kornatění   kloub   premenstruační   rýma   horečka   použití   osteoporóza   indikace   bolest   štítná   nálev   roztroušená   nať   průjem   krk   rostlina   kontraindikace   angína   bylinná směs   stonek   užití   zpracování   viry   kojenec   zalijeme   plíseň   návod   řídnutí kostí   účinky   močopudný   teplé   Treben   slezina   ateroskleróza   chřipka   fytoterapie   menstruační   kameny   obsažené   neht   houba   hemoroid   Galenos   kůra   sušení   kůže   antibiotik   žlučník   revma   babské rady   fermentace   sirup   kvasinky   Moučka   pěstování   zelina   zelenina   komplikace   stvol   Janča   víno   květ   keř   obsahuje   ledvin   pijeme   alergie   sběr  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)