Akátový sirup recept postup návod příprava suroviny ingredienceAkátový sirup - recept: Otrhejte bílé kvítky od stopky, ze které vyrůstají. Všechny nasypejte do hrnce dost velkého, aby se vám do něj v pohodě vešly i poté, co je zalijete uvedeným množstvím vody. Přidejte i nakrájený (a předtím pečlivě omytý a horkou vodou třikrát spařený citron) a případně trošku kyseliny citronové, která zde funguje jako konzervant (je možno nahradit troškou alkoholu) a měla by vám zajistit, že sirup vydrží až do zimy. Vše společně krátce svařte – několik málo minut. Poté odložte na chladné tmavé místo a nechejte jeden nebo dva dny v chladu (do 10°C) louhovat (v teple by mohlo začít kvasit).


Účinky rostliny:

Poté přes jemné sítko nebo pláténko přeceďte, pečlivě vyždímejte, aby ani kapka nepřišla nazmar. Dejte na sporák a ohřívejte, během tohoto procesu nasypejte cukr (pozor, hladina se zhruba zdvojnásobí, použijte tedy dostatečně velký hrnec!) a zlehka míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Pak odstavte a slijte do připravených sklenic. Stále cítíte tu vůni? ;)

 

Akátový sirup - suroviny na 2 litry sirupu:

  • 100ks květů akátu (dle mých měření by to mělo být na váhu přibližně 400 g)
  • 1,2kg cukru
  • 2 citrony
  • 40g kyseliny citronové
  • 1,5 litru vody
  • troška alkoholu jako konzervant (50-100 ml)