Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Pečený lilek s česnekem: lilek patří mezi oblíbené suroviny v řecké kuchyni. A řecká kuchyň je zase oblíbená u nás doma. Na takto připravený lilek můžete klidně pozvat i přátele, pokud toto jídlo neznají, určitě je překvapí a pochutnají si. Výborně chutná se sklenkou červeného vína.

Suroviny pro 2 porce:

  • 2 větší lilky
  • 1 hlavičku česneku (spíše větší)
  • 0,2dcl kvalitního olivového oleje
  • 1 bio citrón, sůl

Recept: lilky rozpůlíme a uděláme v nich podélné zářezy v dužině až téměř ke slupce. V každém polovině lilku tak 5 zářezů. Pozor, nerozřízněte lilek skrz. Očistíme česnek a všechny stroužky nakrájíme na středně tlusté plátky. Jednotlivé plátky česneku zastrčíme do zářezů tak, aby nečouhaly. Nastrkejte je poměrně hustě a to tak, aby jste na lilky použili celou hlavičku česneku. Česneku se nebojte, po upečení ztratí svoji charakteristickou chuť. Poté lilek osolte a hojně zalijte olejem. Zalévejte postupně, olej vsákne do lilku. Skutečně použijte poměrně hodně oleje, protože použitím lžíce nebo dvou bude lilek spíše suchý.
Rozkrojte citrón na čtvrtky a na každou půlku lilku jednu čtvrtku položte. Pečte v troubě na 180-200 stupňů až lilek na povrchu dužiny začne mírně hnědnout (což trvá cca 30 minut). Po upečení přendejte na talíř. Podávejte s dobrým chlebem.
Máte-li rádi sýr, ke konci pečení položte na každou půlku plátek mozzarelly.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

štítná   postup   indikace   opar   dna   hlavy   neht   ateroskleróza   chřipka   zápal   slezina   nachlazení   použití   alergie   zácpa   Treben   slinivka   metabolismus   stonek   teplé   zlomenin   komplikace   čaj   houba   Mattioli   víno   bylina   zrak   roztroušená   inhalace   bylinka   brnění   noha   katar   kůra   sirup   chladné   sliznice   plíseň   kameny   tlak   játra   nežádoucí   epilepsie   děti   mrtvice   žlučník   vitamín   pálení   ruka   odvar   Avicena   vlas   obsahuje   sušení   Galenos   ovoce   končetina   bylinná směs   nemoc   menstruační   trávicí   mateřské   Paracelsus   vitamin   zelenina   ledvin   zalijeme   vřed   vývar   nálev   keř   Janča   angína   využití   slezina   Zentrich   srdce   zpracování   Moučka   Váňa   kapsaicin   abytyše Hildegarda   šlacha   chřipka   Janča   obsažené   pijeme   krk   Podhorná   kůže   kojenec   fermentace   kloub   mensturace   krvácení   zdraví   migrén   kornatění   kvasinky   nať   astma   jaterní   vliv   užití   kontraindikace   prášek   osteoporóza   hlas   choroba   pěstování   bolest   plísně   tinktura   výroba   sběr   střev   kořen   průjem   akné   žaludek   list   horečka   studené   viry   arteriskleróza   stvol   koupel   stonek   sval   dásně   rostlina   řídnutí kostí   rýma   nohy   hemoroid   strom   zánět   babské rady   premenstruační   minut   játra   antibiotik   pupen   květ   písek   recept   artróza   horké   návod   fytoterapie   revma   močopudný   kontraindikace   zelina   kolika   Zentrich   hemeroid   olej  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)