Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

rostlina   pěstování   kornatění   kořen   játra   bylina   kojenec   stonek   řídnutí kostí   játra   zpracování   srdce   neht   vitamín   hemeroid   migrén   nohy   štítná   komplikace   zápal   noha   minut   hemoroid   průjem   žaludek   květ   písek   vliv   Váňa   Mattioli   trávicí   slinivka   Paracelsus   premenstruační   sběr   houba   choroba   nálev   jaterní   keř   dna   zelenina   končetina   tlak   nežádoucí   akné   vlas   indikace   roztroušená   tinktura   Galenos   sirup   arteriskleróza   rýma   kontraindikace   antibiotik   strom   plísně   slezina   Zentrich   plíseň   krk   postup   sušení   využití   mrtvice   mensturace   Treben   katar   slezina   chladné   krvácení   odvar   fermentace   kapsaicin   kvasinky   sliznice   šlacha   užití   stvol   Zentrich   menstruační   prášek   nachlazení   kůra   kontraindikace   dásně   bolest   vývar   abytyše Hildegarda   zdraví   Avicena   teplé   močopudný   výroba   ledvin   Moučka   osteoporóza   obsahuje   Janča   bylinka   viry   revma   list   obsažené   artróza   hlavy   alergie   inhalace   studené   kůže   nať   víno   čaj   zrak   mateřské   koupel   chřipka   zánět   metabolismus   ovoce   stonek   Podhorná   pijeme   vitamin   sval   nemoc   zelina   babské rady   kameny   návod   brnění   fytoterapie   použití   ateroskleróza   astma   kloub   vřed   pupen   olej   opar   chřipka   zalijeme   zácpa   žlučník   ruka   angína   horké   děti   Janča   bylinná směs   pálení   horečka   epilepsie   hlas   zlomenin   recept   kolika   střev  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)