MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

fytoterapie   hemeroid   list   plíseň   metabolismus   kornatění   rostlina   účinky   artróza   pupen   indikace   nohy   epilepsie   děti   kontraindikace   trávicí   játra   nemoc   květ   sběr   Podhorná   menstruační   vlas   Moučka   žlučník   dna   antibiotik   arteriskleróza   slezina   zácpa   inhalace   viry   olej   opar   obsahuje   plísně   slezina   vliv   kůra   sliznice   krvácení   mateřské   ledvin   sval   mrtvice   šlacha   strom   návod   chřipka   katar   noha   neht   sušení   studené   babské rady   astma   kojenec   ateroskleróza   bylina   Váňa   angína   zdraví   teplé   kloub   keř   abytyše Hildegarda   Galenos   hlavy   houba   kvasinky   bylinná směs   játra   využití   kořen   choroba   komplikace   čaj   chladné   močopudný   zalijeme   tinktura   tlak   bolest   roztroušená   Mattioli   průjem   kapsaicin   alergie   mensturace   rýma   migrén   zelenina   končetina   krk   odvar   prášek   osteoporóza   hemoroid   stonek   horečka   výroba   Janča   žaludek   minut   písek   vitamín   koupel   Avicena   sirup   víno   recept   pálení   vitamin   chřipka   zánět   hlas   střev   stonek   zápal   zlomenin   kontraindikace   vřed   pěstování   Zentrich   dásně   nachlazení   revma   obsažené   účinek   zpracování   štítná   pijeme   ruka   nálev   použití   premenstruační   kůže   nežádoucí   Paracelsus   slinivka   kolika   vývar   Zentrich   ovoce   stvol   Treben   užití   jaterní   řídnutí kostí   kameny   akné   srdce   horké   zrak   fermentace   zelina   bylinka   postup   Janča   brnění   nať  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)