Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

vitamin   chřipka   sběr   vitamín   bylina   arteriskleróza   Janča   kolika   strom   keř   tlak   výroba   šlacha   astma   Moučka   antibiotik   písek   odvar   zánět   hemeroid   minut   Janča   revma   hlas   využití   houba   opar   Galenos   studené   fermentace   obsahuje   angína   kapsaicin   vývar   pěstování   Treben   sliznice   inhalace   pálení   premenstruační   stvol   kontraindikace   řídnutí kostí   žlučník   tinktura   nežádoucí   hemoroid   ateroskleróza   nachlazení   kůže   Podhorná   sirup   ovoce   zpracování   návod   indikace   ledvin   migrén   nemoc   játra   dásně   močopudný   vřed   střev   stonek   chřipka   artróza   choroba   plísně   stonek   nať   Avicena   komplikace   vliv   chladné   kornatění   játra   čaj   zápal   nohy   kořen   metabolismus   zrak   zácpa   Zentrich   Paracelsus   mateřské   pupen   osteoporóza   zlomenin   brnění   hlavy   krk   bylinná směs   abytyše Hildegarda   ruka   mrtvice   zdraví   slinivka   horké   děti   rostlina   Zentrich   horečka   srdce   zelenina   rýma   viry   štítná   použití   končetina   užití   babské rady   plíseň   vlas   kloub   teplé   jaterní   katar   prášek   list   nálev   zelina   kojenec   kameny   kůra   kontraindikace   dna   pijeme   krvácení   mensturace   slezina   průjem   Váňa   epilepsie   žaludek   bolest   trávicí   kvasinky   sušení   menstruační   neht   fytoterapie   recept   zalijeme   slezina   víno   olej   bylinka   koupel   noha   postup   květ   obsažené   roztroušená   akné   alergie   sval   Mattioli  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)