MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz

Tagy - štítky:

komplikace   nať   chřipka   písek   návod   kolika   zdraví   neht   Janča   trávicí   pálení   plíseň   rostlina   Avicena   stonek   list   stvol   slinivka   osteoporóza   pijeme   pěstování   šlacha   děti   brnění   hemoroid   keř   babské rady   zrak   sliznice   roztroušená   indikace   řídnutí kostí   vlas   menstruační   účinky   kořen   tinktura   alergie   žlučník   kapsaicin   kontraindikace   revma   plísně   ruka   rýma   nežádoucí   bylinka   dásně   akné   bylina   houba   slezina   mrtvice   artróza   sušení   zalijeme   nemoc   zelina   kůže   vřed   hemeroid   játra   katar   Váňa   prášek   čaj   tlak   květ   strom   odvar   zpracování   kůra   choroba   Mattioli   horečka   jaterní   užití   hlas   nachlazení   horké   nohy   žaludek   mensturace   výroba   Janča   kontraindikace   končetina   sirup   hlavy   vitamin   kvasinky   stonek   olej   zácpa   Podhorná   použití   migrén   kojenec   epilepsie   inhalace   močopudný   bylinná směs   víno   Moučka   využití   krvácení   premenstruační   zánět   koupel   krk   metabolismus   angína   zelenina   fermentace   vliv   Treben   slezina   chřipka   sval   Galenos   Paracelsus   Zentrich   kornatění   pupen   ateroskleróza   mateřské   teplé   obsažené   srdce   kameny   obsahuje   průjem   bolest   játra   střev   chladné   kloub   štítná   noha   recept   fytoterapie   ovoce   nálev   opar   dna   vývar   viry   antibiotik   astma   zápal   abytyše Hildegarda   postup   ledvin   studené   Zentrich   arteriskleróza   vitamín   zlomenin   účinek   minut   sběr  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)