Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

zlomenin   abytyše Hildegarda   pijeme   brnění   zrak   nežádoucí   vlas   ateroskleróza   použití   ovoce   využití   vývar   hemeroid   akné   koupel   tinktura   horečka   olej   mateřské   vitamin   menstruační   Janča   metabolismus   kornatění   nať   zpracování   minut   pupen   opar   choroba   střev   viry   kapsaicin   bolest   inhalace   květ   alergie   vitamín   písek   migrén   kojenec   artróza   pálení   fytoterapie   Zentrich   Mattioli   sběr   Treben   Podhorná   Paracelsus   antibiotik   zápal   slinivka   zácpa   premenstruační   stvol   sirup   játra   bylina   žlučník   houba   horké   teplé   komplikace   plísně   angína   krk   hemoroid   chřipka   revma   mensturace   Avicena   srdce   vliv   roztroušená   bylinná směs   nachlazení   prášek   víno   indikace   krvácení   chřipka   dásně   dna   kameny   šlacha   list   nohy   průjem   kvasinky   Váňa   kůra   obsahuje   končetina   osteoporóza   řídnutí kostí   sliznice   hlavy   sval   Galenos   žaludek   kontraindikace   noha   pěstování   stonek   trávicí   zelina   tlak   sušení   vřed   studené   zdraví   močopudný   rýma   fermentace   keř   výroba   babské rady   bylinka   katar   nálev   nemoc   játra   zelenina   stonek   epilepsie   kloub   kolika   Moučka   arteriskleróza   jaterní   mrtvice   Zentrich   postup   návod   recept   hlas   děti   kořen   zánět   neht   slezina   štítná   astma   rostlina   kůže   strom   chladné   zalijeme   ledvin   užití   čaj   ruka   obsažené   odvar   plíseň   slezina   kontraindikace   Janča  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)