Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

stvol   kontraindikace   zdraví   viry   nemoc   recept   revma   neht   angína   ledvin   končetina   plísně   zápal   kloub   Paracelsus   zrak   zpracování   plíseň   slinivka   obsažené   Mattioli   rostlina   krk   ruka   zánět   průjem   hlas   komplikace   horké   kořen   trávicí   chřipka   artróza   teplé   srdce   kvasinky   odvar   Váňa   prášek   děti   sval   sliznice   Janča   list   epilepsie   slezina   katar   štítná   písek   kapsaicin   nálev   chřipka   dásně   pupen   nať   nohy   zlomenin   Treben   Galenos   užití   obsahuje   slezina   fytoterapie   kůra   roztroušená   krvácení   mateřské   migrén   zácpa   minut   stonek   houba   alergie   kornatění   Zentrich   močopudný   keř   dna   kameny   kolika   osteoporóza   pijeme   fermentace   sušení   mrtvice   pěstování   opar   zelenina   akné   játra   brnění   použití   indikace   hemoroid   olej   Zentrich   žaludek   bylina   kojenec   Janča   střev   menstruační   řídnutí kostí   kůže   vitamin   abytyše Hildegarda   květ   Moučka   ateroskleróza   pálení   žlučník   zalijeme   šlacha   chladné   vlas   ovoce   víno   jaterní   využití   babské rady   koupel   návod   horečka   bylinka   premenstruační   inhalace   sirup   choroba   metabolismus   bylinná směs   tinktura   játra   vývar   nachlazení   hlavy   nežádoucí   zelina   hemeroid   antibiotik   stonek   strom   postup   mensturace   vřed   astma   rýma   noha   vitamín   vliv   výroba   tlak   sběr   Podhorná   Avicena   studené   kontraindikace   bolest   arteriskleróza   čaj  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)