Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

katar   hlavy   nálev   využití   sval   použití   bylina   štítná   strom   indikace   recept   keř   rýma   kolika   Janča   neht   Paracelsus   kameny   astma   migrén   zrak   sliznice   horké   akné   kojenec   revma   hemoroid   fytoterapie   slezina   kůže   nohy   Galenos   epilepsie   minut   koupel   kornatění   sběr   zalijeme   zdraví   dna   květ   krvácení   vitamin   fermentace   žaludek   ovoce   Zentrich   nemoc   Treben   postup   komplikace   studené   roztroušená   zelina   osteoporóza   děti   pálení   končetina   babské rady   vitamín   horečka   kvasinky   stonek   sirup   inhalace   artróza   arteriskleróza   vlas   hemeroid   bylinka   zpracování   Mattioli   ruka   tlak   premenstruační   kontraindikace   písek   Moučka   nežádoucí   obsahuje   pijeme   srdce   žlučník   zlomenin   bylinná směs   čaj   sušení   mrtvice   plísně   jaterní   střev   chladné   kořen   užití   choroba   abytyše Hildegarda   šlacha   zánět   Janča   návod   viry   nachlazení   mateřské   výroba   stonek   zelenina   Váňa   chřipka   Zentrich   dásně   prášek   teplé   Podhorná   odvar   kůra   chřipka   hlas   trávicí   vliv   Avicena   játra   vřed   list   houba   zápal   mensturace   tinktura   plíseň   kapsaicin   krk   vývar   slezina   nať   noha   pěstování   močopudný   kontraindikace   opar   rostlina   alergie   stvol   bolest   metabolismus   zácpa   ledvin   játra   antibiotik   ateroskleróza   brnění   obsažené   angína   řídnutí kostí   olej   slinivka   průjem   kloub   víno   pupen   menstruační  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)