Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

chřipka   zlomenin   bylinka   slinivka   kameny   horečka   užití   Zentrich   hemeroid   zelina   řídnutí kostí   osteoporóza   minut   nať   pálení   dna   zpracování   kornatění   komplikace   chladné   zdraví   recept   pijeme   neht   studené   fytoterapie   opar   tinktura   menstruační   vliv   zápal   choroba   babské rady   list   metabolismus   plísně   angína   fermentace   šlacha   kojenec   houba   návod   použití   sval   krvácení   využití   štítná   nálev   vitamín   alergie   játra   slezina   kořen   krk   astma   obsažené   indikace   stvol   stonek   inhalace   končetina   zánět   žlučník   kvasinky   nežádoucí   Váňa   Moučka   postup   viry   odvar   játra   čaj   tlak   trávicí   sliznice   vřed   zácpa   plíseň   noha   nemoc   vývar   vlas   bylinná směs   olej   bylina   Zentrich   písek   Janča   průjem   srdce   akné   Paracelsus   víno   roztroušená   artróza   migrén   abytyše Hildegarda   jaterní   teplé   nohy   děti   výroba   sušení   střev   arteriskleróza   dásně   květ   Treben   pěstování   zelenina   rýma   Janča   kůže   koupel   strom   obsahuje   bolest   vitamin   nachlazení   katar   horké   močopudný   chřipka   hlavy   kontraindikace   Podhorná   kapsaicin   zalijeme   prášek   epilepsie   Galenos   mrtvice   mensturace   pupen   antibiotik   stonek   Avicena   kontraindikace   kloub   revma   ovoce   rostlina   slezina   sběr   zrak   premenstruační   Mattioli   keř   ruka   žaludek   hemoroid   sirup   ateroskleróza   brnění   mateřské   kolika   hlas   ledvin   kůra  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)