Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

vitamin   vliv   kůže   kůra   mensturace   dna   rostlina   choroba   brnění   noha   mateřské   premenstruační   menstruační   písek   slezina   sval   pálení   průjem   roztroušená   kontraindikace   viry   užití   slezina   kontraindikace   nemoc   pěstování   antibiotik   žaludek   zápal   keř   zdraví   Janča   Janča   arteriskleróza   odvar   krk   dásně   nachlazení   mrtvice   zlomenin   hlavy   tlak   zánět   fermentace   horečka   plíseň   vývar   astma   inhalace   Paracelsus   migrén   bolest   řídnutí kostí   nohy   obsažené   ledvin   babské rady   víno   játra   kojenec   abytyše Hildegarda   děti   neht   střev   kolika   návod   recept   Treben   sušení   zelenina   bylinná směs   Podhorná   jaterní   nať   studené   stonek   indikace   květ   močopudný   použití   Zentrich   zácpa   nálev   plísně   strom   zelina   horké   Avicena   hemeroid   sliznice   zalijeme   chladné   vlas   srdce   alergie   hemoroid   ateroskleróza   ovoce   komplikace   Moučka   Galenos   prášek   bylina   fytoterapie   zrak   teplé   žlučník   minut   trávicí   játra   tinktura   revma   koupel   stvol   list   pijeme   angína   šlacha   metabolismus   končetina   nežádoucí   kořen   kornatění   čaj   bylinka   sirup   opar   chřipka   kvasinky   kloub   olej   akné   využití   zpracování   hlas   chřipka   pupen   houba   vitamín   slinivka   obsahuje   štítná   kapsaicin   ruka   epilepsie   kameny   artróza   výroba   Váňa   sběr   krvácení   stonek   katar   Zentrich   Mattioli   postup   osteoporóza   rýma   vřed  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)