Ženšenový med - recept, postup, návod, suroviny, ingredienceSvé bylinky často uchovávám v medu. Občas se mi stane, že když použiji čerstvý kořen ženšenu s vysokým obsahem vody, začne med kvasit a nakonec mi z toho vznikne ženšenová medovina. Pokud si nechcete vyrobit medovinu (s ostřejší chutí), použijte raději již částečně usušený ženšenový kořen.


Účinky rostliny:

Do tohoto ženšenového medu můžete samozřejmě přidat i další bylinky. Vyzkoušejte například ašvagandu, astragalus (kozinec blanitý), rdesno mnohokvěté (fo-ti) či směs různého koření, například kardamomu, skořice a zázvoru (což je jedna z mých nejoblíbenějšich kombinací). Pro přípravu této chutné medové pomazánky potřebujete pouze:

  • ženšenový kořen
  • med

Nakrájejte ženšenový kořen na plátky podobně jako mrkev a vložte ho do skleněné nádoby s širokým hrdlem. Pokud používáte sušený kořen, můžete ho před tím, než ho začnete krájet, na chvíli namočit do vody. Zalijte ženšen dostatečným množstvím rozehřátého medu, aby v něm byl ženšen zcela ponořený, a nechejte ho 2 až 3 týdny uležet. Med do sebe vstřebá kvality ženšenu a poté ho můžete přidávat
do čaje nebo do dalšich pokrmů při vaření.