trubkovec trubac tycinkovy tycinkovity ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniTrubkovec tyčinkový (latinsky Ortosiphon stamineus), je druh využívaný pro své léčivé účinky, vzhledem je vzdáleně podobný známé hluchavce. Lidově a ne zcela správně se často označuje jako trubkovec tyčinkovitý. Bylina je využívána především jako diuretikum. Silně podporuje selhávající ledviny, čímž je schopný oddálit dialýzu. Má antibakteriálním účinkem. Je zdrojem silic s diterpeny a flavonoidy, které snižují zadržování vody v těle a mírně stimulují činnost štítné žlázy. Trubkovec není zatím dobře prozkoumán, tudíž nejsou známy ani jeho vedlejší účinky.


Účinky rostliny:

Co sbíráme?

List.

 

Jaké látky obsahuje

Předpokládá se, že bylina obsahuje genosidové sloučeniny – orthosifoniny, mastné kyseliny, esenciální oleje, rostlinné oleje, saponiny, sapofoniny a draselné soli.

 

Jak vypadá?

Bylina trubkovec obvykle přitahuje včely, motýly a nektarové ptáky. Rostlina dosahuje výšky 1,5 metru a má oválné listy. Květy jsou bílé jako kočičí kníry, stopky jsou snadno zlomitelné a čtvercové.

 

Kde roste?

Rostliny obvykle rostou na polích, na březích řek nebo na místech s vlhkou půdou. Trubkovec prospívá v nadmořské výšce nad 700 metrů nad mořem.

Najdeme ho na Jávě a dalších indonéských ostrovech, v Malajsii, Thajsku, Barmě, Indočíně, na Filipínách, Indii i na Srí Lance, v jižní Číně, na Tchaj-wanu a v severovýchodní Austrálii. Pěstuje i v ostatních regionech s vlhkým subtropickým a tropickým klimatem (Jižní a Střední Amerika).