Housenice čínská účinky použití využití užívání dávkování co léčí pěstování Housenice čínská, latinsky Ophiocordyceps sinensis je velmi zvláštní houba, která je jakýmsi neobvyklým svazkem živočišného a rostlinného organismu, neboť parazituje na housenkách některých motýlů nebo larev hmyzu. Čínsky se nazývá »dong chong xia cao«, což ve volném překladu znamená »v zimě hmyz, v létě rostlina«. Ve světě je často známa jako »tibetská houba« či »tibetský klenot«.


Účinky houby:

V čínské tradiční medicíně se cení již několik tisíc let jako posilující lék, i když je poměrně drahá. V jihovýchodní i východní Asii je možno tuto drogu koupit jak v lékárnách, tak i na tržištích.

 

Botanický popis a rozšíření

Tibetská houba neboli housenice čínská, Cordyceps sinensis, je houba z čeledi Clavicipitaceae, parazitující na některých housenkách nebo larvách hmyzu. Nejdříve zapouští do těla podhoubí a později vyrůstají z jejího těla dlouhé hnědé plodnice.

Setkáme se s ní v celé Číně, především v provinciích S-čchuan, Čching-chaj, Kuej-čou a Jůn-nan, ale rovněž v Tibetu i v Japonsku a také v dalších zemích praktikujících tradiční čínskou medicínu, např. ve Vietnamu. Mumifikované housenky různého druhu hmyzu se za tímto účelem buď sbírají v přírodě, nebo i uměle infikují, a to nejčastěji housenky Hepialus armoricanus nebo bource morušového (Bombyx mori).
Využívají se i některé další druhy, např. housenice červená, Cordyceps militaris, ale také housenice střevlíkové apod. Jiné druhy jsou rozšířeny např. v Austrálii, kde je domorodci využívají jako léčivo i potravní doplněk.

 

Obsahové látky

Drogou jsou čisté, mrtvé a mumifikované housenky, na nichž vyrostly kyjovité plodnice houby, které se usuší nebo upečou. Obsahují řadu účinných látek, hlavně cordyceptin a cordycepin, dále jsou přítomny bílkoviny, z aminokyselin kyselina glutamová, prolin, histidin, valin, alanin, mastné kyseliny linolenová a olejová, sacharid D-mannitol, polysacharidy, vitamin B12, z minerálních látek železo, vápník, fosfor a hořčík.

 

Léčebné účinky

Tradiční medicína: Z hlediska tradiční čínské medicíny má houba (chong cao) teplou povahu, sladkou chuť a vazbu k dráze ledvin a plic. Vyživuje jin plic, posiluje ledviny a povzbuzuje jejich jang, rozpouští hlen. Užívá se při impotenci, ztrátě paměti, ale rovněž při astmatu i kašli, celkovém oslabení plic, chronické bronchitidě a tuberkulóze. Srovnává se s účinky ženšenu (Panax ginseng) nebo houby ling zhi (Ganoderma lucidum), neboť má tonifikační účinky, zlepšuje imunitní reakce organismu a prodlužuje věk.

Moderní medicína: Housenice má výrazné tonifikační, afrodiziakální a posilující účinky, podporuje imunitu a potenci. Cenná je rovněž protinádorová aktivita, ale velmi dobrých výsledků bylo dosaženo i při léčbě tuberkulózy a onemocněních dýchací soustavy, tj. při bronchitidě, astmatu, kašli a rýmě. Má rovněž baktericidní účinek, například na zlatého stafylokoka, a stimuluje nadledvinky.

Pokusy prokázaly výraznou afrodiziakální a protinádorovou aktivitu, zlepšení paměti a snížení únavy, zvláště u starších lidí. Působí protizánětlivě, má i antioxidační účinky, posiluje a harmonizuje imunitu.
Využívá se rovněž ke zlepšování výkonnosti vrcholových sportovců. Housenice rozšiřuje cévy a zlepšuje zásobování srdce (angina pectoris) a plic krví. Má tedy příznivý vliv na dýchací cesty, optimalizuje obsah kyslíku v krvi, takže se zlepšuje energetický stav celého organismu.

U laboratorních zvířat pokusy prokázaly, že po krmení housenicí se nejen až o 50% zlepšilo využívání kyslíku organismem, ale zvířata snášela také až třikrát déle kyslíkovou nedostatečnost (hypoxii).

 

Kontraindikace, nežádoucí účinky, vedlejší účinky

Neužívejte při nemocech způsobených vnějšími příčinami, například při horečkách a nachlazení z horka i chladu.

 

Způsoby užití, dávkování

Doporučená denní dávka je 5-12 g ve formě odvaru nebo tinktury, což je však velmi drahá záležitost. Často je však součástí směsí s jinými léčivými rostlinami. V současné době je na našem trhu řada přípravků z této houby.

Maximální, ale přitom vyvážený podíl účinných látek najdete v extraktu z cordycepsu. Dejte však pozor na to, aby se jednalo o čistý výtažek bez plnidel a přídavných látek, získaný dvojitou extrakcí z těla zdravé houby. 

 

Kulinářské využití v kuchyni

Ve starověké Číně se pěstovala tato houba pouze pro císaře a jeho domácnost a nejčastěji se užívala s pečenou kachnou jako léčivý prostředek. V současnosti se většinou připravuje s kachnou, kuřecím nebo vepřovým, hovězím i skopovým masem, mimo jiné jako posilující prostředek při vyčerpanosti organismu nebo nedostatku energie čchi. Týká se však prakticky pouze míst přirozeného výskytu nebo pěstování, neboť jde o poměrně drahou záležitost.

 

housenice cinska ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti 2Pěstování v ČR

Zkušenosti s umělým získáváním housenice čínské houby v podmínkách České republiky zatím nejsou, v Číně se nyní pěstuje i na obilném základu. Tam se také nejčastěji infikované housenky nebo larvy sbírají v období zimního slunovratu přímo v přírodě, zbaví se nečistot a kůže a dále se suší nebo pečou. Pěstovaná droga má nižší kvalitu než ta, která byla získaná v přírodě. V zemědělské praxi se tato houba využívá v biologickém boji proti škodlivému hmyzu.

I u nás však lze nalézt hned několik hub z této skupiny. V latině se nedávno rod Cordyceps trochu rozštěpil, jedním z odštěplů je rod Ophiocordyceps, kam patří třeba housenice střevlíková a housenice štíhlá, nebo i rod Tolypocladium, kam patří druhy cizopasící na jiných houbách (jelenkách) a nikoliv na hmyzu.

 


Související fráze:

cordyceptin ► cordycepin ► reference ► recenze ► názory ► diskuze ► nežádoucí vedlejší účinky ► cordyceps sinensis ► wikipedie ► produkty ► prodej ► eshop ► extrakt ► výtažek ► mast ► tinktura ► housenice červená