Pórnatka kokosová účinky co léčí použití využítí dávkování pěstováníPornatka kokosová, latinsky Poria cocos je houba z čeledi Polyporaceae. Korovitá a obrácená plodnice ve tvaru hlizoviteho těla velikosti kokosového ořechu až dětské hlavy s červenavě hnědým povrchem je přirostlá k substrátu a nese rourky nahoře. Uvnitř je dosti tvrdá, kompaktní, skořicově hnědá až bílá, bez vůně, mírně sladká.


Účinky houby:

V Číně je tato houba známá již z období kolem roku 400 př. n. l., a to jako hlavní součást chleba a placek fu ling, známých svými účinky proti stárnutí. Houba pochází pravděpodobně z Číny, kde roste v mykorrhize na kořenech některých borovic, např. na borovici hustokvěté, Pinus densiflora. Nyní se vyskytuje v nejteplejších oblastech světa, např. v jižní části USA (Virginia), v severní Africe, ale hlavně v jižní Číně a Japonsku. V posledně uvedených zemích se pěstuje i průmyslovým způsobem. U nás s jejím umělým pěstováním nejsou zatím zkušenosti.

 

Obsahové látky

Drogou je plodnice (Poriae cocos sclerotium), obsahující triterpenoidní kyseliny pachymovou, pinicolovou, eburicovou a tumulosovou, ale i polysacharidy (z toho tvoří až 93 % ß-pachyman, dále jsou přítomny pachymarany), glukózu a fruktózu, mastné kyseliny, např. kyselinu kaprylovou, laurovou a palmitovou, steroly, cholin, lecitin, asi 2,8 % celulózy i minerální látky, hlavně železo, draslík a fosfor.

 

Pornatka - účinky na lidské zdraví, využití:

Tradiční medicína:

Z hlediska tradiční čínské medicíny má plodnice této houby (fu ling) povahu vyrovnanou, chuť sladkou a mdlou, vazbu k dráze sleziny, srdce a žaludku. Odvádí vodu, posiluje slezinu a žaludek, uklidňuje ducha, tonizuje jin.

Moderní medicína:

Droga má tonifikační, protinádorové, antimutagenní, sedativní a imunostimulační účinky. Užívá se jako nervy a srdce posilující prostředek, při nespavosti a nervozitě, dále u potíží při močení a jeho zástavě, ale také při nadýmání, průjmu a zahleněném kašli. Užívá se jako podpůrná léčba po operacích nádorů, snižuje vedlejší účinky chemoterapie.

 

Kontraindikace

Neužívejte s některými rostlinami, např. hořcem vousatým (Centiana barbata), nekombinujte s octem a některými speciálními přípravky jako je želví krunýř a medvědí žluč.

 

Dávkování, způsoby použití, využití

Užívá se odvar z 8-15 g drogy, který se podává 2krát denně na lačno. Jinou možností je užívání 5-10 g prášku denně ve 2 dávkách na lačno. Prášek lze plnit i do kapslí nebo pilulek.
Poznámka: Významné využití má i v kosmetice, neboť extrakt výrazně zlepšuje pleť.

 

Možnosti pěstování

Jde o tropickou houbu, která v našich klimatických podmínkách neroste.

 


Související pojmy:

placka fu ling ► salvia paradise ► plodnice ► prodej ► pěstování ► tradiční čínská medicína ► TČM ► botanicky ► Čína ► borovice ► kapsle ► tablety ► pilulky