Kadidlo kadidlovník účinky na zdraví co léčí použití využití pěstováníKadidlovník pilovitý, latinsky Boswellia serrata - kadidlovník používá Hildegarda z Bingenu do dortíčků: "Kadidlo jest spíše teplé než studené, a jeho vůně i bez ohně vzhůru vystoupává (...). Vezmi proto kadidlo a udělej z něj prášek, přidej něco jemné mouky a bílek a z toho dortíčky vytvoř. (...) Ty potom pod nos často si dávej, a jejich vůně tě posílí, zjasní oči tvé a mozek naplní."


Účinky rostliny:

Historie

Kadidlo patřilo k vzácnostem starověku; právě proto bylo téměř ve všech náboženstvích kultovně obětováno bohům. Již v Kbersově Papyru (Papyrus Ebers) z doby kolem r. 1500 př. Kr. popsali kněží ve starém Egyptě požehnané účinky pryskyřic získávaných z kadidlovníku a používaných na rány a kožní vyrážky.

Antičtí lékaři popisovali kadidlo jako hřejivé, vysušující, umrtvující a stahující a používali ho především ke stavení krvácení a léčbě ran. I ve středověkém klášterním léčitelství bylo kadidlo již kýženým prostředkem k ošetřování ran. Bylo klasifikováno jako hřející, vysušující ve třetím stupni. Kromě toho hylo používáno při kašli, zvracení, úplavici a mnoha kožních onemocněních.

Odo Magdunensis v Macer floridus poznamenává, že vůně kadidla posiluje paměť. Jelikož kadidlo bylo tenkrát velmi drahé, bylo často falšováno ze smrkové pryskyřice na dlouhou dobu uložené v mraveništi; ta působením kyseliny mravenčí získala určitou podobnost s kadidlovou pryskyřicí.

Teprve v 19. století obliba kadidla pomalu ustupovala. Sice se ještě na přelomu 19. a 20. století prodával »elixír života« s kadidlem, přesto však kadidlo z léčitelství téměř zcela zmizelo.

 

Původ a pěstování

Nejdůležitějším i dodavateli kadidla jsou tři stromy z čeledi březulovitých (Burseraceae) - arabský kadidlovník pravý (Boswelia sacra) a další dva druhy rodu Boswelia ze Somálska. Dnes se upřednostňuje kadidlovník pilovitý, Boswellia serrata, malý strom, který je domovem v Indii a dává dnes používané »indické kadidlo«.

 

Co je to kadidlo, jak se vyrábí kadidlo?

K získání pryskyřice se na jaře nařezává kmen. Šťáva nacházející se v mezibuněčných prostorech na vzduchu tuhne v pryžovitou pryskyřici (klejopryskyřici).

 

Používané části a obsahové látky

V léčitelství se používá kadidlo čili olibanum, pryskyřice získávaná z kmene stromů z druhů rodu Boswelia', obsahuje bosweliové kyseliny a silici. Obsahové látky tiší bolest a mají protizánětlivé a protibakteriální účinky; mohou pomáhat při ošetřování různých chronických onemocnění převážně kůže.

 

Účinky, použití v léčbě

Přestože je kadidlo velmi starým léčivým prostředkem, je vědecky prozkoumáno teprve krátkou dobu. Zkoumání zaměřené na účinky podle doporučení ajurvédské medicíny ukázalo, že užívání kadidlového extraktu lze doporučit při chronických onemocněních žaludku a střev, ale i k podpůrné léčbě chronických zánětlivých onemocnění kloubů (polyartritidy). Jak ukazují aktuální studie, má extrakt kromě toho kladný léčebný efekt při bronchiálním astmatu.

 

Aplikační forma a dávkování

Přesné dávkování lze zaručit pomocí hotových preparátů. Jiné účelné aplikační formy v současnosti nejsou známy. Suchých kadidlových extraktů obsahujících bosweliové kyseliny se při zánětlivých onemocněních kloubů užívá třikrát denně 400 mg.

 

Nežádoucí vedlejší účinky

Ve vzácných případech se mohou vyskytnout žaludeční a střevní potíže a alergické reakce.
Některé obsahové látky kadidla mohou vyvolat zvýšené zánětlivé reakce; proto musí být užívání pod lékařskou kontrolou.

 

Kontraindikace

Kontraindikace nejsou známy.

 


Související pojmy:

co je to kadidlo ► olibanum ► kadidlový olej ► prodej ► sazenice ► eterický ► kde koupit ► použití ► pravý ► esenciální ► saloos