Křen wasabi účinky zdraví co léčí použití využití pěstováníKřen wasabi (latinsky Wasabia japonica, synonymně Eutrema japonicum) neboli japonský křen patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceael), zahrnující mimo jiné právě křen selský, ředkvičky, ředkev, hořčici, brokolici nebo potočnici lékařskou. Rod Wasabia (Eutrema) má původ v Japonsku a je tvořen pouze třemi druhy, které rostou hlavně podél horských potoků. Wasabia japonica byla pěstována již od desátého století n. l., a to v Japonsku, kde se stále využívá jako potravina i k léčebným účelům. Kultivar Wasabia japonica Wasabi představuje japonský ekvivalent západního křenu selského (Armoracia rusticanal), ač může mít mnohem pronikavější chuť.


Účinky rostliny:

V současnosti se wasabi v Japonsku hojně pěstuje a jako výsledek zvyšujícího se mezinárodního zájmu o sushi a další japonské pokrmy ho dokonce komerčně produkují země jako Anglie či Spojené státy.
V Japonsku pochází většina produkce ze speciálních certifikovaných ploch, aby byla zajištěna optimální kvalita, čistota a zdravá sklizeň.
Vysoká poptávka v Japonsku ironicky vedla k nutnosti dovozu wasabi, od producentů z Číny, Tchaj-wanu, Nového Zélandu i ze Spojených států.
Co se jeví jako podzemní oddenek či kořen, je ve skutečnosti pod zem zapuštěný stonek. V japonských kuchyních se wasabi tradičně připravuje s pomocí struhadla oroshigane s jemnými hroty (jako žraločí kužel).
Co se týče pěstovní, jde o mrazuvzdornou vytrvalou zeleninu. Preferuje stále vlhkou půdu v polostínu. Je schopna růst i ve vodě.

 

Léčebné účinky wasabi na zdraví

Účinně působí proti bakteriím houbám i virům, také protizánětlivě. Jeho kulinářské použití vychází z léčivého, sloužil k usmrcení mikrobů v potravinách. Prudký příval výparů uvolněných při konzumaci pomáhá uvolnění nosních dutin.

 

Využití v kuchyni

Kořeny, tedy podzemní stonky vypadají jako jasně zelené prsty. Když je nastrouháte syrové a zaklopíte, uchovají si vůni několik hodin. Wasabi se používá k syrovým rybám, do sushi, sashimi a rybích polévek, pro zneškodnění jakýchkoliv bakterií v rybě. Smícháním se sójovou omáčkou připravíte dip.
Rostlinu lze také usušit (prášek) a ve formě pasty uchovat pro pozdější využití, stejně jako nakládané listy, stonky a oddenky. Komerčně vyráběné wasabi pasty bývají často nastaveny (naředěny) jemnějšími přísadami kvůli širšímu zájmu.

Listy můžete dát i do jarního salátu či jimi zpestřit omáčku.

 

Pěstování - několik informací v kostce

  • Křen wasabi napěstuje nejlépe dělením kořenů nebo kořenovými řízky.
  • Mrazuvzdorná vytrvalá bylina, preferuje stále vlhkou půdu v polostínu. Je schopna růst i ve vodě.
  • Křen wasabi můžete pěstovat i v nádobách, ale pokud je necháte vyschnout, rostliny rychle uhynou.
  • Pro zálivku se doporučuje dešťová voda.
  • Rostliny musejí růst tři až pět let, než je začnete sklízet jako kořenovou plodinu.

Lidské řeči jsou jako wasabi - mělo by se jimi šetřit.
JOHN GRCEN, PAPÍROVÁ MĚSSTA (2008)