Pyknantemum vizžinské účinky na zdraví použití užívání využití pěstováníPyknantemum virginské (latinsky Pycnanthemum virginianum) - rod Pycnanthemum zahrnuje zhruba dvacet druhů silně aromatických rostlin. Patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceael), je tedy příbuzný například mátám (Mentha). Domovský areál rodu leží v Severní Americe. Druh P. virginianum roste ve vlhkých půdách na zamokřených loukách a mokřadech, také podél tekoucích i stojatých vod. Jak geograficky napovídá jméno, druh roste v severoamerickém Appalačském pohoří, ale s planými rostlinami se hojně setkáme i západněji, zvlášť v Missouri.


Účinky rostliny:

Vědecké jméno rodu vychází z řeckého pyknos-hustý, pevný a anthos-květ, s odkazem na vzhled jeho květenství. Původní indiánské kmeny dlouho využívaly tuto rostlinu jako jídlo i lék. Čipevajané pomocí poupat a květů kořenili masa a vývary, zatímco odvar z listů sloužil jako lék při zimnici a horečce. Lakotové připravovali léčivý výluh na kašel. Meskwakiové a další kmeny ho používali jako posilující bylinu a také součást stimulační látky vtlačované do nosu umírajících v naději, že je znovu vzpruží.

 

Účinky na zdraví

Působí jako tonikum a pomáhá pacientům zotavit se po nemoci. Slouží k léčbě koliky, třesavky a horečky, pro podporu vypocení a lepší zažívání.

 

Využiví v kuchyni

Mátové listy, rozkvetlé vrchol· ky a pupeny zvýrazňuji chur polévek, salátů i masa, nejen dušeného se zeleninou.

 

Hmyz ho miluje

Pyknantemum je velmi atraktivní pro motýly, včely i další opylovače.

 

Pěstování

  • Semena vysejte na jaře do sadbovačů, ven vysaďte rostlinky s vyvinutými kořeny.
  • Rostliny namnožte dělením trsu časně zjara.
  • Mrazuvzdorná vytrvalá bylina, která upřednostňuje slunce či polostín spolu s půdou uchovávající vlhkost.
  • Drobné bílé až šeříkové květy rozvíjí v bohatých květenst vích od července do září.
  • Pyknantcmum vytvoří půvabný prvek bylinného lemu či bylinkové zahrady, hodí se do přírodní zahrady nebo k potoku.