Kontryhel měkký účinky na zdraví použití využití užívání pěstováníKontryhel měkký (latinsky Alchemilla molis) je vytrvalá bylina domácí v jihovýchodní Evropě, severozápadní Asii, Grónsku a na severovýchodě Severní Ameriky; vyskytuje se také v Himálajích. Roste ve vlhkých trávnících, ve světlých lesích a na skalních římsách. Arabský výraz alkemelych [alchymie] byl pokládán za základ latinského jména rodu (pro jeho léčebná využití). Alternativní vysvětlení souvisí s listy, jimž se dostalo pozornosti od lidí hledajících magické vlastnosti rostlin; ze schopnosti listů držet na sobě krůpěje tvaru kapek se odvozuje latinské jméno Alchemilla, magická.


Účinky rostliny:

Jedna lidová pověst tvrdí, že když dáte list kontryhelu pod polštář, čeká vás "sladký spánek''. České jméno kontryhel vzniklo asi z německého Gunderheil-popeneca pak bylo přeneseno na jinou rostlinu. Tradičně se bylina užívala při obezitě, a i nyní se říká, že přispívá k redukci hmotnosti.

 

TIP: jak od sebe odlišit kontryhel měkký a běžně v přírodě rostoucí kontryhel obecný se dozvíte zde

 

Učinky na zdraví

Léčebně patří mezi vysoce ceněné rostliny. Je znám pro své využití v léčbě menstruačních problémů a pro posílení a hojení po porodu. Jeho schopnost ulevovat od bolesti vychází z působení kyseliny salicylové obsažené v rostlině. Sušené listy lze využít na výrobu ústní vody nebo jako obklad pro hojení ran.

 

Těhotenství a kojení

Tuto rostlinu není vhodné používat v těhotenství a při kojení.

 

Využití v kuchyni

Mladé listy můžete nasekat a přidávat do salátů nebo k zelenině.

 

Využítí v kosmetice

Výluh ze sušených listů slouží jako adstringens a pro napařování obličeje při akné. Výluh připravený za studena použijte jako obklad na oteklé oči. -<

 

Pěstování

  • Plně mrazuvzdorná bylina, roste téměř všude vyjma zaplavených půd, prospívá na slunci nebo v částečném stínu.
  • Můžete na pěstovat ze semen či dělením trů. Po odkvětu výrazně seřízněte, abyste podpořili nový růst.
  • Vynikající do lemové výsadby a jako půdokryvná rostlina.
  • Dochází k samovýsevu, muže se nekontrolovaně šířit.