eklipta bila ucinky pouziti vyuziti davkovani tinkturaEklipta bílá (latinsky Eclipta alba) by se dala označit léčivou rostlinou pro staré lidi. Proč? Protože ovlivňuje mentální choroby spojené s vysokým věkem. Příznivě působí u počínající demence a Alzheimerovy choroby. Zpomaluje vypadávání zubů. Zlepšuje soustředění a také zrak a sluch, což jiště právě starší lidé ocení. Má ale i vliv na úzkost, napětí, hněv. Snižuje vysoký tlak a ulevuje při pocitu bušení srdce. Má příznivý vliv také na vlasy. Snižuje vypadávání a zlepšuje jejich kvalitu (šedivění). Zpevňuje kosti a tzv. zpružňuje papírovou kůži. Dále ulevuje při kopřivce, ekzému, lupénkce, při ztrátě pigmentu, svědění a zánětech. Má projímavý účinek (což také starší lidé trpící často zácpou ocení).


Účinky eklipty na zdraví:

Kde roste:

Eklipta roste v Indii zejména v oblasti Himalájí.

 

Charakteristika:

Drobná rosltina s malými býlími květy. Roste v Indii, využívá se v ajurvédské medicíně (obdoba TČM, ale v Indii).



Silně léčivá na játra:

Listy, stonky a kořeny eklipty se používají už tisíce let v tradiční medicíně k léčbě nemocí jako je cirhóza jater, žloutenka, žlučníkové obtíže a hepatitidě.
Ecliptas jako tekutého extraktu (tinktura) se používá také pro léčebné účely na pomoc v boji proti všemu od problému s pamětí, stresu a úzkosti na nespavost, zánětu průdušek a dokonce i s poruchami zraku, jako je krátkozrakost a dalekozrakost.

 

Všechny účinky rostliny:

Mnoho z těchto léčebným účelů již bylo potvrzeno studií, a s ohledem na ochranné vlastnosti vědci zjistili, že rostlina je schopna chránit jaterní buňky před škodlivými toxiny. Ještě slibnější je skutečnost, jak odhalil nedávný výzkum, další, dosud neznámé léčivé vlastnosti této zajímavé rostliny. Například se zjistilo, že obsahuje chemickou látku ecliptine (který chrání před problémy s játry), steroidní alkaloidy (které pomáhají zabíjet rakovinné buňky) a ecliptasaponin (které chrání mozek před toxickým poškozením).

Podporuje zdraví srdce snižováním vysokého krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Jedním z nově objevených možností Ecliptas ke schopnost snížit vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu a zlepšení funkce ledvin.

Působí jako účinné mozkové tonikum, které pomáhá zlepšovat paměť, učení a koncentraci

Posiluje imunitu a pomáhá vám vytvořit přirozenou obranu. Výzkum ukázal, že Eclipta zlepšuje činnost fagocytů důležité buňky imunitního systému, které vyhledávají a ničí jakékoli infekční chyby, které mohou být přítomny v těle.

Působí jako bezpečný a účinný přírodní lék proti bolesti. Eclipta obsahuje řadu přírodních látek, jako jsou alkaloidy a triterpeny, které pomáhají překonat mírné až středně silné bolesti, bez vedlejších účinků. To je v ostrém kontrastu s tradičními léky proti bolesti, které mohou způsobit řadu nežádoucích vedlejších účinků, včetně ospalost a gastrointestinální problémy.

Eclipta pomáhá snižovat vysoké hladiny cukru v krvi. Tato vlastnost byla od té doby potvrzena vědci.

Působí jako protijed na hadí uštknutí. Vědci zjistili, že funguje jako protilátka k jedovaté jedu malajské zmije. 

Udržuje dobrý stav vlasů. Aplikace ekliptového olej na vlasy nebo vnitřně tinktury z eklipty je pomáhá udržet zdravé a lesklé a podporuje růst vlasů. Rostlina je již dlouho používají tradiční léčitelé jako lék na chudokrevnost, průjem a oční infekce.

Smíšená s medem se používá ke zlepšení astmatu a zánětu průdušek. Vědci nevědí přesně, jak to funguje v boji proti těmto konkrétním problémům, ale věří, že to může být částečně způsobeno posilujícími vlastnostmi této rostliny.

 

Dávkování:

Doporučené dávkování pro Eclipta Alba jako tinktury je cca. 3 ml denně.
Jako čaj (1 čajová lžička bylinné drogy) obvyklá dávka je jeden až dva šálky denně.

 

 

Částečně při psaní využita stránka: https://bylinky.webnode.cz/news/eclipta-alba/