Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Z důvodu pracovního vytížení budou dotazy v poradně zpracovány na začátku dubna 2024.

 

Pampeliškový med a nakysle vonící macerát z pampelišek - je možné ho použít?

2 odpovědi
(stránka otevřena 2327x)

Dotaz:

Nemela jsem dost sklenicek a musela cekat do druheho dne. Vodu z pampelisek jsem nechala stat jenze pres noc byla bourka a prijde mi ze voda voni kysele. Je mozne ze se zkazila??? Zkousim trochu z toho varit ale dela se mi na povrchu porad pena. Vyhodit a nebo nechat?

Odpověď na dotaz:

Dobrý den. Pokud by se Vám to stalo v budoucnu, určitě doporučuji mít macerát V CHLADU (lednička). 2 dny luhování v teple není ideální. Myslím si, že je možné, že se mohly pomnožit kvasinky ad. bakterie, vylil bych to, nasbíral pampelišky znovu a macerát nechal max. 24 hodin.
Když dělám macerát, nechávám ho vždy ležet na chodbě na kachličkách, kde je chladno. Macerát zpracovávám vždy max. do 30 hodin od prvního uvaření.

Odpověď na dotaz:

Děkuji mockrát za odpověď. Já to skusila uvařit a nalít do sklenic. No radši to vyleju a natrham znova.