Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Z důvodu pracovního vytížení budou dotazy v poradně zpracovány na začátku dubna 2024.

 

Smil italský kari a hořké jídlo - proč?

1 odpověď
(stránka otevřena 2329x)

Dotaz:

Dobrý den.


23.9.2018 jsem přidala do cibulových brambor čerstvou bylinku kari a ona mě tam zhořkla. Stalo se vám to už někdy? Co jsem udělala špatně?


Děkuji za vaši odpověď a přeji hodně úspěchů Denisa

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Platí, že se smilem italským neboli kari by se mělo šetřit a měl by se používat jen v malém množství. Důvodem je skutečnost, že má přirozeně mírně hořkou chuť. Používá se spíše zelená část rostliny. Květy se více využívají v kosmetice.


 


Pokud jste použila malé množství rostliny a přesto Vám jídlo zhořklo, teoreticky je možné, že rostlinu napadla plíseň šedá. Bohužel ta napadá smily ráda a to hlavně při pěstování v interiéru. Poměrně obsáhle o tom píšu zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1684-smil-italsky-kari-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
Rostlina postižená plísní šedou nelze vyléčit a likviduje se.
Zajímavostí je, že venkovní rostliny na plíseň šedou příliš netrpívají.
Rostlina odolává až -18°C, takže bez problémů přezimuje. Na zahradě má ráda slunná sušší stanoviště. Zalévat se musí, ale nesnáší přelití. V teplém létě je ale samozřejmě nutná vyšší zálivka.


 


Děkuji za Váš dotaz a důvěru.