bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Smil italský kari a hořké jídlo - proč?

1 odpověď
(stránka otevřena 892x)

Dotaz:

Dobrý den.


23.9.2018 jsem přidala do cibulových brambor čerstvou bylinku kari a ona mě tam zhořkla. Stalo se vám to už někdy? Co jsem udělala špatně?


Děkuji za vaši odpověď a přeji hodně úspěchů Denisa

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Platí, že se smilem italským neboli kari by se mělo šetřit a měl by se používat jen v malém množství. Důvodem je skutečnost, že má přirozeně mírně hořkou chuť. Používá se spíše zelená část rostliny. Květy se více využívají v kosmetice.


 


Pokud jste použila malé množství rostliny a přesto Vám jídlo zhořklo, teoreticky je možné, že rostlinu napadla plíseň šedá. Bohužel ta napadá smily ráda a to hlavně při pěstování v interiéru. Poměrně obsáhle o tom píšu zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1684-smil-italsky-kari-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
Rostlina postižená plísní šedou nelze vyléčit a likviduje se.
Zajímavostí je, že venkovní rostliny na plíseň šedou příliš netrpívají.
Rostlina odolává až -18°C, takže bez problémů přezimuje. Na zahradě má ráda slunná sušší stanoviště. Zalévat se musí, ale nesnáší přelití. V teplém létě je ale samozřejmě nutná vyšší zálivka.


 


Děkuji za Váš dotaz a důvěru.