Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ŘÍJNU ZDE

denni piti bylinnych bylinkovych caju je vhodne nebo neZ dlouholeté praxe a zkušeností vyplývá, že ani byliny na pomoc nevoláme, pokud to není bezpodmínečně nutné. Tak třeba mateřídouškový čaj má báječnou vůni a chuť, a tak přímo svádí k častému popíjení. Ale tělo si rychle přivyká a potom až přijde nemoc či jen obyčejné nachlazení, bude mateřídouška bezmocná. 

Číst dál...

  • Především používáme čerstvé rostliny, teprve potom sušené nebo jinak upravené.
  • Čím déle drogy skladujeme, tím více ztrácejí léčivé účinky. Kupujeme jen byliny z poslední úrody, od výrobců, kteří na obalu vyznačují datum spotřeby. Také vlastní nespotřebované zásoby vyměníme po roce za nové.
  • Míchání čajových směsí má nekonečné možnosti a v různých knihách nacházíme množství rozmanitých receptů . V zásadě platí, že žádná bylinka nemá "bylinkového nepřítele", s nímž by se nesnášela. Záleží na každém individuálně, jak si směs po prostudování knihy a zvážení svých problémů upraví. ti Před použitím čajové směsi dobře promícháme, protože bylinky nejsou stejně těžké. Těžší složky, například kousky kořenů, propadají dolů a odebraná horní část čajoviny nemá správný poměr jednotlivých složek.
  • Za jednu lžíci bylinek považujeme takové množství čajové směsi, které odpovídá mírně navršené lžíci, asi tak, jak směs prakticky nabíráme.
  • Nemusíme závistivě hledět na exotické rostliny a drahé zahraniční výrobky, například na ženšen, švédské kapky apod. Jsou to stejné produkty přírody, velmi podobné těm, které se vyskytují i u nás. Jako náhrada ženšenu někdy dobře poslouží puškvorec a drahé švédské kapky, jejichž účinek je založen na kombinaci většího počtu široce působících hořkých rostlin, si můžeme připravit sami z bylinek dostupných u nás, jen za cenu alkoholu, jímž je zalijeme. 
  • Bylinkové čaje se rychle kazí, proto připravujeme dávku jen na jeden den. Skladujeme je v chladničce a ohřejeme vždy jen část na jedno vypití. Čaje, které se pijí často v malých dávkách (například na průdušky), udržujeme teplé v termosce. 
  • Všechny bylinky nejlépe účinkují, když jsou ve slabé koncentraci. I nejnevinnější rostliny mohou při silné koncentraci vyvolat nežádoucí, často nepříjemný či nebezpečný účinek.
  • Na každý organismus neúčinkují bylinky stejně. Co někomu snadno pomůže, na jiného nezapůsobí. Proto je třeba účinky na vlastním organismu vyzkoušet a v případě potřeby použít jinou, podobně účinkující bylinu.
  • Snažme se nekombinovat používání bylinek se syntetickými léky. V tomto směru doporučuji spolupracovat s lékařem, pokud máme takového, který bylinky zná a uznává. Když vycítíme opak, zkusme se poradit s někým jiným.
  • V receptové části doporučuji osladit některé čaje medem nebo tmavým či hroznovým cukrem. To neplatí u diabetiků, pro něž i tento čaj připravíme bez oslazení; u lahůdkových čajů použijeme diabetické sladidlo.
  • Při sběru, zpracování a skladování léčivých rostlin dodržujeme osvědčené zásady. Rostliny sbíráme na místech bez různých druhů znečištění a exhalátů (ne u frekventovaných cest). Ihned je pokrájíme, volně rozložíme v tenké vrstvě (například na balicí papír) a za pravidelného obracení je usušíme na teplém, stinném místě. Ukládáme je v kartonových, plátěných nebo skleněných, dobře uzavíratelných obalech na suchém, chladném a tmavém místě. Obaly označíme jménem byliny a rokem sběru.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

zrak   sušení   recept   mrtvice   čaj   horečka   fytoterapie   list   indikace   tinktura   neht   kojenec   řídnutí kostí   kontraindikace   astma   hemoroid   kvasinky   zpracování   kameny   mateřské   Materia medica   kolika   květ   premenstruační   ruka   koupel   kůra   revma   bylina   viry   vřed   prášek   sval   fermentace   močopudný   minut   akné   teplé   horké   chřipka   inhalace   chladné   rýma   stonek   účinky   kapsaicin   nať   Zentrich   odvar   vitamin   účinek   chřipka   zelina   brnění   slinivka   vliv   bylinka   střev   kloub   arteriskleróza   postup   žaludek   menstruační   obsažené   návod   Váňa   epilepsie   zánět   dna   noha   vlas   bolest   Zentrich   rostlina   strom   hemeroid   plíseň   abytyše Hildegarda   ateroskleróza   nežádoucí   sliznice   Janča   zelenina   angína   ovoce   studené   houba   antibiotik   Galenos   pěstování   játra   plísně   stonek   Janča   žlučník   Mattioli   zácpa   dásně   krk   končetina   mensturace   choroba   pálení   jaterní   děti   zápal   využití   kornatění   srdce   zdraví   sběr   zalijeme   štítná   nachlazení   kořen   olej   artróza   sirup   migrén   obsahuje   zlomenin   trávicí   Moučka   metabolismus   babské rady   užití   opar   alergie   bylinná směs   Paracelsus   vývar   slezina   osteoporóza   Treben   ledvin   pupen   víno   keř   vitamín   hlas   komplikace   kontraindikace   použití   katar   písek   kůže   průjem   tlak   Podhorná   nemoc   Avicena   výroba   šlacha   nálev   stvol   játra   slezina   nohy   krvácení   roztroušená   pijeme   hlavy  

Počet stránek ve webu:

3339

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online