Jakon je o vytrvalá bylina, v našich klimatických podmínkách jednoletá. Rostlina dosahuje výšky  až 2 metrů. Lodyhy jsou čtyřhranné a hojně olistěné vstřícnými listy sytě zelené barvy. Výjimečně se na vrcholech lodyh objevují drobné žluté až oranžové květy. Plodem jsou nažky, které se u nás tvoří minimálně. Rostlina se pěstuje hlavně pro jedlé hlízy.


Účinky rostliny:

Jakon má dva druhy hlíz: první, nápadně připomínající topinambury, slouží k dalšímu množení, druhé tzv. kořenové, vyrůstají po 5-20 ve svazku.

Mají nepravidelně vřetenovitý až kulovitý tvar a dosahují v průměru hmotnosti 0,2-0,5 kg, ale také až 2 kilogramy. Ty mají slabou, šedozelenou až fialovou pokožku a křehkou chruplavou a šťavnatou dužninu nasládlé chuti a bílé, krémové a někdy až nafi alovělé barvy. Dužnina velmi snadno tmavne a vysychá.

V našich klimatických podmínkách je jakon plodinou především drobných pěstitelů.

K jeho množení je vhodné použít oddenkových hlíz, které necháme přezimovat podobně jako jiřiny. Výsadba se provádí v polovině května a hlízy se sklízejí po
prvních podzimních mrazících. K urychlení vegetace je možno jakon také předpěstovat a rostliny vysazovat na stanoviště tehdy, když dosahují výšky 15-25 cm.

Sklizené hlízy často snadno pukají a vysychají, proto je třeba urychleně je zpracovat, nebo odpovídajícím způsobem uložit.