Kešu ořechy oříšky - vš co o nich potřebujete vědětKešu oříšky jsou velice specifickým druhem ořechů. Jsou oblíbené pro svou máslovou strukturu, díky které se snadno konzumují. A oslní samozřejmě i chutí. Co vše byste o nich měli vědět?


Účinky rostliny:

Kešu oříšky rostou na ledvinovníku

Možná vás překvapí, že kešu ořechy nerostou na rostlině s názvem „kešuovník“ či podobně, ale na rostlině zvané ledvinovník západní. Jde o tropický strom dorůstající výšky přesahující 10 metrů. Samotný kešu oříšek je ukryt „pod“ načervenalým nepravým plodem zvaným „kešu jablko“. Jde o zdužnatělý květ protáhlého tvaru – spíše než jablko vypadá jako hruška, či dokonce paprika. Dole pod touto zdužnatělou částí se nachází plod pravý. Jeví se jako „stopka“, má hnědozelenou barvu. V jeho nitru se ukrývá to, po čem toužíme. Tedy semínko neboli kešu ořech.

Zajímavostí je, že i zmíněný nepravý plod bývá v místě pěstování kešu ořechů s oblibou konzumován. Pro vývoz je ale nevhodný kvůli rychlé degradaci.

 

Zpracování je poměrně náročné

Skořápka, ve které se kešu oříšek ukrývá, obsahuje látky dráždící lidskou pokožku. Přímý kontakt může dokonce vést ke vzniku puchýřů a popálenin. Při sklizni je tak nezbytné používat ochranné pomůcky. Vylupování pak probíhá především průmyslově a ořech bývá vystaven vysokým teplotám.

Samotný oříšek, který koupíme v prodejně, již samozřejmě pro naše tělo nijak toxický není a můžete si jej bez obav pravidelně vychutnávat.

Právě kvůli způsobu průmyslového zpracování nelze pokrmy s kešu ořechy označovat jako tzv. raw, jak to někdy vídáme ve zdravých kuchařkách. Kešu ořechy v našich obchodech totiž prakticky bez výjimky prošly tepelným zpracováním o teplotě převyšující 42 stupňů Celsia.

 

Nejsou tak tučné, jak se zdá

Díky své máslové konzistenci budí kešu ořechy dojem, že patří k vůbec nejtučnějším druhům ořechů ze všech. Opak je pravdou a kešu patří spíše mezi méně tučné ořechy. Přesto tvoří tuky téměř polovinu celkového objemu hmoty oříšku (v jiných oříšcích může podíl tuků dosahovat 60 až 70 procent).

 

Kterými živinami kešu vynikají?

Pravděpodobně víte, že všechny druhy ořechů jsou zdraví prospěšné díky tomu, že jsou nabité vitamíny, minerály a dalšími pro naše zdraví prospěšnými látkami. Kešu ořechy nejsou výjimkou.

Kešu vynikají obsahem vitaminu K a vitaminů B. Z minerálů lze zmínit hořčík, železo, selen a zinek.

Díky těmto látkám má konzumace kešu pozitivní vliv na naše tělo – těšte se na silné kosti, vlasy a nehty a jemnou pokožku.

 

Jsou skvělé do diety

Oříšky obecně se skvěle hodí do diety. Díky tomu, že kešu ořechy obsahují relativně méně tuků, jsou ve srovnání s jinými ořechy méně kalorické. Právě proto jsou ideální volbou do redukční diety.

Přidejte si kešu ořechy do salátu nebo do jogurtu, nemůžete udělat chybu. Vaše tělo bude šlapat doslova jako hodinky a kila půjdou postupně dolů.