bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

perila ucinky na zdravi pouziti v kuchyni do salatu s bylinkami pestovaniPerila, perrila (latinsky Perilla frutescens) - čínská bylinka, která má výrazné léčivé účinky a navíc je velice krásná a dekorativní. Můžeme pěstovat jak zelené, tak červené kultivary, ty zelené jsou aromatičtější, mají trochu nasládlou vůni, velmi pronikavou, malý kousek dokáže změnit chuť celé polévky i omáčky. V Číně se používá na smažení i dušení, u nás doporučuji spíš přidat do čínských nudlí nebo nějaké jiné „exotiky" než do klasických českých jídel, na která jsme zvyklí.

  • účinek na alergie připodobnitelný k antihistaminikům, přírodní antihistaminikum
  • sená rýma, senná rýma
  • astma
  • atopický ekzém
  • kašel
  • zahlenění
  • nemoci průdušek a jejich zahlenění
  • horečka
  • chřipka
  • nachlazení
  • těhotenská nevolnost
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Barborka účinky zdraví použití využití pěstováníBarborka obecná, latinsky - opět jedna ze salátových bylinek našich prababiček, dříve byla na každé zahrádce a ještě dnes ji najdeme na mnoha loukách. Bylinka je dvouletá, první rok vytvoří přízemní růžici listů, druhý rok vyžene květní lodyhu obsypanou žlutými květy. Je velice dekorativní, podobná hořčici nebo řepce.

  • detoxikace, čištění krve
  • zimní deprese, sezonní deprese
  • jarní únava
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Lebeda účinky zdraví použití využití pěstování vápníkLebeda, latinsky atriplex - tato rostlinka čítá asi 300 druhů a je okrasou každé zahrady, obzvláště její červená varianta (Atriplex rosea). Listy jsou nádherně zářivě červené, poměrně velké, rostlina je vysoká kolem 30 cm, když ji ale necháme vykvést, lodyha vyrazí až do výšky kolem metru. Listy jsou jako obvykle nejchutnější před květem, mají jemnou, spíš neutrální chuť, navíc jsou díky své barvě i okrasou každé salátové mísy. Lebeda se hodí i pro tepelnou úpravu, je z ní výborný špenát.

  • obrovské množství vápníku - vhodná jako náhrada mléčných výrobků např. při alergii nebo nesnášenlivosti mléka
  • detoxikace, odstranění splodin látkové výměny (metabolismu)
  • odstranění solí usazených v kloubech (dna, artritis uratica)
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • bolesti kloubů
  • otoky kloubů
  • nemoci kůže - akné a ekzém
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Polníček účinky zdraví využití salát pěstováníKozlíček polníček (latinsky Valerianella locusta), též valeriánka polní je výborný křehký salátek, který můžeme vysévat po celý rok, nejlepší je ale podzimní výsev, protože polníček nevymrzá a můžeme mít cerstve lístky po celou zimu, klidně i pod sněhem. Je nízký a na pěstování nenáročný, pokud ho podsadíme pod nějaké trvalky a necháme volně vysemeňovat (což mu nečiní problémy), budeme mít časem o úrodu postaráno po celý rok a bez práce.

  • vhodný místo multivitaminových tablet (přírodní zelená multivitamínová tableta) :)
  • prevence infarktu myokardu (infarkt srdečního svalu myokardu)
  • prevence anginy pectoris (nedokrvení srdečního svalu)
  • posílení imunity
  • podpora metabolismu, látkové výměny
  • chudokrevnost, anémie - podpora krvetvorby
  • únava
  • duševní napětí, psychické napětí, stres, stress
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rukola roketa účinky zdraví pěstování použití využití v kuchyni salátRoketa setá (latinsky Eruca sativa) nebo též rukola - je jednoletá, vyšlechtěná salátová zelenina, která je naprosto nezbytnou součástí italské kuchyně. A ten problém s pojmy je poněkud trapný - Italové jí totiž říkají rukola stejně jako my rukole říkáme křest! Je to opravdu zamotané a tak navrhuji se s tím netrápit a říkat prostě vytrvalá rukola a jednoletá rukola (botanici jistě prominou).

  • ekzém, vyrážka
  • ledviny - očista
  • močové cesty - očista
  • afrodisiakum, afrodiziakum, afrodisiakální účinky
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dubáček účinky zdraví pěstování salát v kuchyniDubáček (salát listový, latinsky Lactuca sativa) - název skutečně pochází od podobnosti listů s listy dubu, ale říká se mu i „česáček", nebo-li salát k česání, protože tvoří přízemní růžici listů, které můžeme průběžně odtrhávat. Listy znovu dorostou a můžeme je konzumovat až do doby, než rostlinka vykvete. Prodává se ve dvou variantách - žlutozelené a hnědočervené, obě dvě jsou velmi dekorativní na zahradě i na talíři a také velmi chutné.

  • nedostatek hořčíku, tetanie, tetanický syndrom
  • nespavost
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Endívie čekanka lisotvá účinky zdraví použití využití pěstování salátEndívie, čekanka listová (latinsky Cichorium endivia) - je to příbuzný čekanky, proto je také oproti jiným salátům trochu hořký. Pěstuje se ve dvou variantách - s hladkými nebo kadeřavými listy, může být zelený nebo červený. Vysévá se od poloviny června do začátku července, dříve by trpěl nedostatkem tepla, z pozdějších výsevů se zase nestačí vytvořit dost velké rostliny.

  • podpora trávení
  • podpora tvorby žluči
  • játra - očista, detosikace
  • slezina - povzbuzení funkcí
  • pozitivní vliv na zrak a vidění
  • potlačení alergií
1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byliny bylinky do salátů zálivky typy salátůSaláty jsou moderní, doporučuje je zdravá výživa a hodně lidí podléhá módním trendům nejen v oblékání, ale i ve výživě. I v restauracích jsou součástí jakéhokoli jídla, ať už jako ozdoba nebo obloha. Kdo si ovšem myslí, že jí zdravě, když baští supermarketové saláty po celý rok, tak se dost plete. Listové i hlávkové saláty jsou nejvíce náchylné na vstřebávání chemikálií z půdy a i když se kontrolují na obsah dusičnanů, stejně v nich najdete zajímavý koktejl všech možných zbytkových látek z hnojiv a postřiků. A že se supermarketové saláty hnojí a postřikují, o tom asi nikdo nepochybuje.