rdesno mnohokvete ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiRdesno mnohokvěté, latinsky polygonum multiflorum (synonymně polygonum sinensis), je vytrvalá ovíjivá, 7-10 m dlouhá rostlina z čeledi rdesnovitých, tedy Polygonaceae. Má hlízovitě zduřelé, dřevnaté červenohnědé kořeny a červeně nachovou, lysou a v horní části rozvětvenou lodyhu. Listy jsou střídavé, řapíkaté, s krátkou blanitou a lysou botkou. Čepel je úzce vejčitá až srdčitá, začpičatělá, s bází srdčitou nebo uťatou. Květenstvím je vrcholová či úžlabní lata tvořená bílými květy, plodem trojboká, hladká a lesklá nažka, uzavřená v trojkřídlém obalu ze srostlého okvětí.


Účinky rostliny:

Druh je rozšířen v jihozápadní Číně, v Japonsku a ve Vietnamu, kde roste v puklinách kopcovitých oblastí nebo na okrajích vesnic. Pěstoval se i na černomořském pobřeží Kavkazu, nyní je již v sortimentu čínských léčivých rostlin i u nás, kde i v podhorských oblastech dobře přezimuje. Nesnáší pouze zastíněné, zamokřené a těžké půdy.

 

Účinné látky rdesna mnohokvětého

Nejvýznamnějšími účinnými látkami v lodyze (Polygoni multiflori caulis) i kořenu (Polygoni multiflori radix) jsou antrachinové deriváty, např. chrysofanol, emodin, rhein, ale také 45 % škrobu a 3,7% lecitinu, z minerálních látek například draslík, vápník, mangan, nikl a chrom.

 

Účinky, využití pro lidské zdraví

Rostlina se užívá při závratích, pískání a hučení v uších (tinnitus), nespavosti, ochablosti v bedrech a kolenou, bolestech kloubů, chronické hepatitidě a zácpě.
Má tonifikační a antioxidační účinky, zvyšuje energii a zpomaluje stárnutí, posiluje kosti, šlachy a svalstvo. Rostlina je považována za omlazující tonikum, chrání vlasy před šedivěním, podporuje růst nových vlasů u mužů a žen, brání předčasnému stárnutí, zlepšuje plodnost.

Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, redukuje krevní tlak, podporuje krevní oběh a brání srážení krve

 

Dávkování

Nejčastěji se používá odvar z 9-15 g byliny, který se podává 2krát denně na lačno.

 

Kontraindikace

Neužívejte při průjmu a zahlenění organismu!

 


Související fráze:

pěstování ► zkušenosti ► tinktura ► vlasy ► kořen ► užívání ► živý plot ► čaj ► sazenice ► alkoholismus ► závislost ► recenze ► rostlina ► kapsle ► šampon ► mletý kořen ► praha ► herbář ► wikipedie ► obrázek ► cukrovka ► prodej ► eshop ► jikl ► koupit ► paradise ► jak se vyrábí tinktura ► rozmnožit, rozmnožovat, rozmnožování ► prostata ► foto ► sušené ► extrakt ► obrázky