Kerblík třebule (latinsky Anthriscus cerefolium) - léčivé vlastnosti kerblíku, který byl od antiky oblíbenou kuchyňskou zeleninou, chválí již Walahfrid Strabo: "Roztahuje kerblík, tato makedonská bylina, slabé větvičky, dá zřejmě v početných okolících jen droboučká semínka, mírní, rok co rok, nouzi lidí potřebných svým i bohatými dary, a, jakožto prostředku snadno po ruce jsoucímu, mu ani nechybí síly k tišení potůčku krve, zurčícího tělem. I když je tělo trápeno nepříjemnými bolestmi, položí si člověk přes ně náčinek nikoliv bez úspěchu."
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- močopudný účinek
- otoky
- kožní vředy
- trávicí potíže
- žaludek - žaludeční bolesti
- zvracení
- slezina - nemoci sleziny
- játra - nemoci jater a podpora jaterních funkcí
- záněty kůže, kožní záněty
- žlučník - podpora funkce
- křeče - uvolnění křečí, spasmolytikum, spasmolytický účinek
- jarní únava a jarní kúry
- detoxikační účinek - likvidace jedů v organismu principem podpory orgánů, které jedy v těle likdivují automaticky
Historie
Přestože antičtí autoři kerblíku sotva věnovali pozornost, patří tato bylina k velkým léčivým rostlinám klášterní medicíny. Již v době karolínské je zmiňován v inventáři císařských dvorních statků, Loršský lékopis doporučuje mast z kerblíku a vepřového sadla proti otokům a vředům. Pozdější bylinářská kompendia vyjmenovávají jako typické oblasti použití kerblíku, který byl obecně klasifikován jako hřejivý a vysušující, horečku, žaludeční bolesti, zvracení, zažívací potíže, onemocnění sleziny a jater a kožní záněty.
Původ a pěstování kerblíku
Kerblík patří do čeledi miříkovitých (Apiaceaé). Pochází z jihovýchodní Evropy a Malé Asie. V ČR roste hojně.
Jelikož velmi rychle roste, lze jej sklízet již šest týdnů po výsevu.
Používané části a obsahové látky
V léčitelství se používá kerblíková nať (= celá nadzemní část rostliny), obsahující flavonoidy, hořčiny a silici. Hořčiny povzbuzují žlučník a játra a uvolňují křeče. Flavonoidy mají odvodňující účinek a podporují prokrvení ledvin.
Účinky kerblíku na zdraví člověka
Jak ukazují zkušenosti, může kerblík povzbuzovat činnost důležitých orgánů likvidujících jedy. Proto se jeho nať obzvláště hodí k takzvaným jarním kúrám na pročištění jater a žlučníku. Kerblík se může užívat i na podporu trávení.
Aplikační forma a dávkování kerblíku
K proplachovací léčbě je nejlépe kerblík užívat denně ve formě čaje. Denní dávka nati činí 5 gramů. Pro docílení proplachovacího efektu by se měl zapíjet množstvím vody.
Kontraindikace
Neužívat v těhotenství a při zánětlivých nemocích ledvin. Vedlejší účinky nejsou známy.
Související pojmy:
co je kerblík ► kořenová zelenina ► použití v kuchyni ► pěstování ► léčivé účinky ► jak vypadá ► setý ► čaj z kerblíku