Mák setý účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíMák setý (Papaver somniferum) - zobrazení máku setého se objevuje v oblasti Sumeru kolem roku 4000 p ře d n. l. Obyvatelé starověké minojské Kréty při pravovali opium, je tedy zřej mé, že jeho p ůsobení bylo známo už před tisíciletími. Latinské druhové jméno znamená " při nášející spánek"; odkazuje tak na jeho používání jako sedativa a narkotika. Morfin, kodein a heroin se získávají jak z čerstvé, tak i sušené rostliny. Semena se dlouho používala k tomu, aby navodi la spánek, plodnost a bohatství.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví

Účinky listů před vznikem makovice a dále semínek máku: Problémy se žaludkem, trávení. Nespavost. Potíže s dýcháním, astma. Tlumicí účinky, úleva od bolesti.

Dále obsahuje oleje a alkaloidy morfin, papaverin a kodein, které mohou být nebezpečné. Používá se jako přísada do mnoha léčiv, která obsahují opium a která jsou pouze na lékařský předpis. Z vylisovaných semen se získává olej. V 19. století se při operacích používalo morfium jako sedativum a anestetikum, ale je silně návykové.

 

Nutriční údaje

Mák je běžně znám pro svá černá semínka, která se často přidávají do pečiva.

Listy máku setého se mohou přímo jíst, dokud se nevytváří makovice. Tato bylina je pak plná návykových látek, proto dávejte velký pozor, chcete-li ji pojídat nebo používat.

 

Zajímavosti

  • Opiové války v letech 1839-1842 a 1856-1860 vypukly, když se Číňa né snažili zastavit západní obchodníky s opiem. Až 25 procent Číňanů bylo závislých.
  • Inspirace mnoha romantických spisovatelů 19. století vznikala pod vlivem opia - včetně a utorů jako lord Byron, George Crabbe, John Keats, Thomas de Ouincey (Zpověď anglického poživače opia) a Percy Shelley - stejně jako skladby francouzského romantického skladatele Hectora Berlioze.
  • V některých zemích je pěstování máku trestné.
  • Báseň Kublajchán složil Samuel Taylor Coleridge během doby, kdy bral opium proti úplavici.

 

Využití v kuchyni:

  • Polévky a dušené maso (jako přísada).
  • Chléb a pečivo.
  • Sirup z korunních lístků se přidává do polévek a ovesné kaše.
  • Semena máku se mohou používat celá nebo mletá a používají se jak o náplň při pecen í nebo přísada k některému typu bramborového těsta.