Koriandr setý, koryandr (latinsky coriandrum sativum) léčí zažívací problémy, křeče v trávicím traktu, kašel, povzbuzuje nervovou činnost. Koriandr je jednoletá bylina, lysá, vysoká až půl metru. Lodyhu má přímou, oblou, jemně rýhovanou, větvenou pouze nahoře. Listy nedělené až 3laločné, vroubkované. Lodyžní list je 1-2krát zpeřený, s lístkem vejčitým. Kvete bíle v červnu a červenci v plochých složených okolících s 3-5 paprsky.
Účinky rostliny:
Kalich má 5 kopinatých zubů. Plodem jsou světle hnědé kulovité dvounažky, velké 2-5 mm. Příjemně voní.
Historie:
Adam Lonitzer píše ve svém Bylináři: "Coriander čili kyšnec (...) i oblibou sám roste v zahradách a m nohdy i m im o zahrady. Bylina ta
odporné smrdí, semeno je zcela kulaté, dobré vůně, je s t ono nebeským chlebem apatyky.
Semeno mořené ve víně a octě a opět usušené jest pro žaludek ušlechtilé, by zatlačovalo páry jedovaté, v prášku a neb s cukrem požívané. Pité s vínem sladkým zabíjí červy a měsíční krvácení žen podporuje.
Koriandr je jedno z nejstarších koření. Je zmiňován ve Starém zákoně, ale i na egyptských papyrech a ve starých čínských a indických lékařských knihách. V klášterním léčitelství bývalo ohledně kvalit koriandru nejasno — byl klasifikován od mírně hřejivého po chladivý a studený. Ve všech dílech se však lze dočíst, že jeho vařená šťáva pitá ve větším množství je prý smrtelná. Koriandr se používal především proti "v těle vzhůru vystoupajícím parám", tedy proti říhání.
Používané části:
Pro léčivé účely se sbírá pouze plod, na kuchyňské upotřebení i zelená nať.
Léčivé vlastnosti:
Koriandr se užívá hlavně při zažívacích potížích, proti nadýmání, proti křečím střev (břicha) a kolikám v trávicím traktu. Povzbuzuje nervovou činnost a stimuluje tělesnou činnost. Koriandr též pomáhá při odstranit kašel. Příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní (pankreatu). Tato bylina se používá i k hubení střevních parazitů.
Aplikace a dávkování koriandru:
Při nechutenství a zažívacích poruchách se doporučuje čaj z čerstvě rozdrcených plodů. Účelná je kombinace stejných dílů aromatického
koriandru a plodů km ínu a fenyklu, které uvolňují křeče účinněji.
Způsob použití:
Používají se zásadně drcená semena.
Čaj z koriandru: buďto se z nich dělá odvar (1 polévková lžíce na 2-3 dl vody), nebo se polykají čerstvě nadrcená v množství jedna moka lžička 3x denně.
Koriandrové víno: Koriandr je díky své lahodné chuti a vůni vhodný i k výrobě léčivého vína (do 1 l červeného vína nasypeme asi 3-4 polévkové lžíce koriandru a necháme 10 dnů vyluhovat). Užíváme po lžících (1-4 denně). nebo na dochucení kořalky.
Proti nadýmání je vhodná kombinace koriandru, anýzu, fenyklu a kmínu, všeho stejným dílem. Z nadrcených semen se dělá odvar.
Kontraindikace:
Koriandr nemá žádné kontraindikace a je vhodný i pro děti, těhotné a kojící ženy.
Použití v kosmetice:
Koriandr se používá ve voňavkářství.
Použití v kuchyni:
Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby. Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek. Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků a vánočního cukroví. Vhodná jsou do nádivek, paštik a pod tučná masa.
Rozšíření a výskyt:
Koriandr patrně pochází ze západní Asie. U nás se vyskytuje pouze pěstovaný.
Sběr:
Plody se sbírají těsně před úplným dozráním. Sbírají se celé stonky, vážou se do snopů a nechávají se doschnout nad papírem nebo plachtou, aby se zachytila. Semena se drtí těsně před upotřebením. Nať ke kuchyňským účelům se sbírá kdykoliv a ihned se spotřebuje.
Možnost záměny:
Koriandr nikdy nesbíráme ve volné přírodě, může snadno dojít k záměně za jiné mrkvovité rostliny, které jsou jedovaté. Na zahrádce si jej v době před plnou zralostí můžeme splést např. s anýzern, koprem, fenyklem, což pochopitelně moc nevadí.
Pěstování koriandru:
Koriandr patří do čeledi miříkovitých (Apiiiccae). Je domovem v severní Africe a Přední Asii, kde roste na pustých místech. Je jednoletý.
Používá se jako koření (hlavně plody, v některých kuchyních také listy). Pěstuje se v mnoha zemích, především v Maroku, v Egyptě, také u nás. Semena a často i sazeničky se dají koupit v každém dobrém zahradnictví. Koriandr se vysévá na jaře, v dubnu. Mráz mu nevadí. Má rád výživné,
lehce vápenaté půdy, slunné stanoviště, chráněné před větrem. V prvních fázích růstu vyžaduje dostatek vláhy, později - v červenci, srpnu - má raději sucho.
Obsahové látky:
Éterický olej, mastný olej, silice, třísloviny, hořčiny a jiné.
Zajímavosti:
Koriandr je jedním z nejstarších koření, zmínky I o něm jsou ve Starém zákoně i v staroindických textech.
Poznámky:
V jihovýchodní Asii se kořen, sbíraný na podzim, vaří jako zelenina.
Jak se jinak říká koriandru - synonymní názvy:
Anýz štřeničný ☼ Koliandr ☼ Koliandr římský ☼ Kyšinec ☼ Kyšnec
Související pojmy:
v kuchyni ► pěstování ► ČR ► na co je ► cena ► eshop ► na co je ► přeliv ► v květináči ► jak uchovat čerstvý ► v těhotenství ► při kojení ► použití ► využití ► zdraví ► výsadba ► stolky ► foto ► obrázek ► fotografie ► nať ► co je to ► čím nahradit ► vietnamský ► mexický ► olej ► pesto ► list ► polévka ► mletý ► wikipedie ► trs ► bylinka ► kaše ► plod ► semínka ► salát