Planika obecná jahodový stromek účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníPlanika obecná (latinsky Arbutus unedo, syn. jahodový stromek) patří do čeledi vřesovité, roste ve středomořské pobřežní oblasti. Sbírá se celá rostlina od října do ledna. Stálozelený keř, který může dosáhnout rozměry stromu s výškou 10 metrů. Má vzpřímený kmínek, stočené větve narudlé barvy a kožovité zoubkované listy zelené barvy, se zářivějšími odstíny na horní a matnějšími na spodní straně.


Účinky rostliny:

Květy seskupené do střapců mají bílou barvu a kvetou pozdě na podzim, aby se posléze vyvinuly do kulovitých a bradavkovitých bobulí (plodů) červené barvy.

 

Výskyt a původ latinského jména

Planika původně pochází ze středomořských zemí, ale vyskytuje se také podél pobřeží Adantického oceánu až po Irsko, kam se rostlina dostala pravděpodobně zásluhou Římanů, od nichž také pochází název unedo, z latinského "unum edo" - sním z něho jen jeden - což platilo jako výstraha před nadměrnou konzumací plodů. Ty mohou způsobovat poruchy trávení a zácpu.

 

Pěstování

Planika se pěstuje v zahradách jako ozdobná rostlina, protože kvete od podzimu do začátku zimy.

 

Účinky na zdraví

Protizánětlivé, antiseptické, stahující, močopudné.

Tato rostlina je velmi bohatá na tanin, kyselinu jablečnou, pektin, sacharidy, vitamín C a arbutin.

Zápar z listů se s úspěchem používá při infekcích močových cest, při zánětu močového měchýře, močové trubice, ledvinové pánvičky a prostaty.

Odvar z kořenů je užitečný proti kornatění cév.

Odvar z listů se užívá také při léčbě průjmu. Podobné účinky má konzumace plodu.

 

Využití v kuchyni a průmyslové použití - víno, med, likéry, na dochucení ovčího sýru a ke zpracování kůže

Z rozmačkaných plodů, které se nechají louhovat hodinu ve vařící vodě a následně 10 dní fermentovat na slunci, se získává mírně šumivé víno s nízkým stupněm alkoholu. Plody se kromě toho používají na přípravu sirupů a marmelád. Znamenitý nahořklý med z planiky, který se vyrábí zejména na Sardinii a Korsice, je vynikající na zdůraznění chuti ovčího sýru a tradičních sardinských sladkostí, jako je například seada. Plody se využívají při přípravě likérů.

Listy a kůra se pro svůj obsah taninů používají při zpracování kůží.

 

Zajímavost

Ve znaku města Madrid je medvěd, který se živí plody stromu planika.

 

Pěstování

Planika obecná není náročná, pokud jde o půdu. Vyžaduje mírné podnebí nebo teplejší stanoviště. Je blízce příbuzná vřesu, snese proto i mírně vápenatou půdu, lépe se jí ale daří v lesní listovce nebo v kyselém prostředí. Ostatní druhy tak nenáročné nejsou. Zvládá teploty až -16°C.