pecarka zampion ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiPokud jde o skupinu léčivých hub, je třeba se zmínit i o zajímavých účincích mnoha druhů z rodu pečárka (žampion), Agaricus, ze stejnojmenné čeledi pečárkovitých, Agaricaceae. Pečárka dvouvýtrusná, latinsky agaricus bisporus, roste od června do října na kompostech, hnojených zahradách, loukách i v pařeništích. Jako vynikající jedlá houba se také pěstuje uměle. U nás je velmi rozšířená pečárka polní, Agaricus campestris, výborná jedlá houba, která se vyrovná i pěstovaným druhům.


Účinky houby:

Plodnice obsahují mimo antibiotické látky agaritin a kampestrin ještě agaridoxin s protinádorovými účinky, ale rovněž vitaminy B1, a B2, C i D, z minerálních látek potom hlavně draslík, fosfor, hořčík a vápník.Pokud jde o skupinu léčivých hub, je třeba se zmínit i o zajímavých účincích mnoha druhů z rodu pečárka (žampion), Agaricus, ze stejnojmenné čeledi pečárkovitých, Agaricaceae.

Pečárka dvouvýtrusná, Agaricus bisporus, roste od června do října na kompostech, hnojených zahradách, loukách i v pařeništích. Jako vynikající jedlá houba se také pěstuje uměle.

U nás je velmi rozšířená pečárka polní, Agaricus campestris, výborná jedlá houba, která se vyrovná i pěstovaným druhům. Plodnice obsahují mimo antibiotické látky agaritin a kampestrin ještě agaridoxin s protinádorovými účinky, ale rovněž vitaminy B1, a B2, C i D, z minerálních látek potom hlavně draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Droga (= sušená houba) má z hlediska čínské tradiční čínské medicíny povahu svěží, chuť sladkou a vazbu k dráze sleziny, plic a žaludku. Houba posiluje žaludek a slezinu, rozpouští hleny, doplňuje čchi, zvlhčuje a zastavuje průjem i zvracení. Má silný protialergický a baktericidní účinek, celkově posiluje organismus, snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, což způsobuje především látka zvaná "Z-faktor ll".

V plodnicích obsažené antibiotikum působí proti řadě bakterií, např. Escherichia coli, Shigellia aj., ale i u alergického astmatu. Využívá se však i u ekzémů, kopřivky a dalších alergických kožních onemocněních.

Rakovina - plodnice slouží při nádorovém bujení jako podpůrný prostředek, dobré výsledky jsou uváděny zejména při léčbě rakoviny kůže. Droga se užívá buď ve formě prášku, nebo se z čerstvých plodnic připravuje tinktura za použití alespoň 60% etanolu.

Žampionový extrakt je silným metabolikem a provedené výzkumy potvrzují antibiotické a protinádorové účinky.

Tradiční asijská medicína používá i další druhy. Je to např. trsnatec lupěnitý, Grifolia frondosa z četedi Meripilaceae, tzv. maitake neboli "tančící houba", rozšířená a využívaná hlavně v Japonsku a Číně. Plodnice obsahují mimo jiné glukany a polysacharidy. Příznivě regulují krevní tlak a cukr (glykémii) i hladinu inzulínu v organismu. Posilují imunitu, aktivizují činnost makrofágů, mají protimutagenní účinek. Chrání játra před poškozením, snižují vedlejší účinky chemoterapie. Zmírňují průběh AIDS i Crohnovy nemoci, dobré výsledky byly zjištěny při léčbě rakoviny prsu a střev.

Léčivé účinky má i u nás hojně rostoucí václavka obecná, Armillaría mellea. Od srpna do října vytváří trsy medově až žlutohnědě zbarvených klobouků, pokrytých hnědými šupinami. Příznivě ovlivňuje srdeční činnost, zlepšuje prokrvení mozku a končetin, má baktericidní účinky a posiluje plíce i zažívací soustavu. Z václavek byla navíc izolována látka potlačující růst sarkomu S 180.

Nejnověji se ve Velké Británii testují i lysohlávky, Psylocibe, známé jako halucinogenní houby, které rostou i u nás. Ukazuje se, že mají velmi pozitivní vliv na imunitní systém organismu. Povzbudivé výsledky byly zjištěny při léčbě rakoviny střev a žaludku.

 

JAK PĚSTOVAT ŽAMPIONY SE DOZVÍTE VE VIDEU ZDE.