Troudnatec pásovaný účinky na zdraví použití užívání využití fotografie obrázekTroudnate pásovaný (latinsky Fomitopsis pinicola) má kloboukaté plodnice, které jsou přirostlé bokem k substrátu a vyrůstají většinou jednotlivě nebo střechovitě uspořádané nad sebou. Klobouk je 5-25(30) cm široký a 5-12 cm vysoký, tvrdý, zprvu nízce sklenutý, pak polokruhovitý až kopytovitý, na povrchu s tvrdou krustou, nerovný a soustředně pásovaný, s pásy oddělenými rýhami, na svrchní straně matný, ale při dorůstajícím okraji smolně lesklý (jakoby nalakovaný) a běložlutavý, dále od světlého okraje žlutooranžový, červenohnědý až tmavohnědý, v nejstarší části téměř šedočerný až hnědočerný, na okraji někdy orosený krůpějemi čiré tekutiny.


Účinky rostliny:

Rourky vespod klobouku jsou 2-8 (10) mm vysoké, nezřetelně vrstevnaté, bělavé až nažloutlé. Póry rourek jsou okrouhlé, obvykle velké jen 0,2-0,3 mm, zprvu citronově žluté, později naokrovělé. Dužnina je naokrovělá, zpočátku ztuha vláknitá, později dřevnatá a velmi tvrdá, u mladých plodnic s nakyslým pachem. Výtrusný prach je bílý.

 

Kde roste?

Roste velmi hojně po celý rok, a to na kmenech a větvích živých i odumřelých jehličnatých i listnatých stromů, zejména smrků, borovic, bříz, buku, olší a třešní.

 

Využití v kuchyni a možnost záměny

Nejedlá houba, pro přímou kuchyňskou spotřebu nepoužitelná. Příbuzný nejedlý troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius) se od troudnatce pásovaného pozná podle obvykle častěji a výrazněji kopytovitého klobouku světle šedé nebo šedookrové barvy, zprvu bělavě našedlých a později hnědavých pórů,jakož i tmavohnědého zrnitého"jádra" uvnitř plodnice.

 

Účinky na zdraví

Z troudnatce pásovaného byly izolovány různé tetracyklické triterpeny lanostanového typu a steroly, např. ergosterol, fungisterol, lanosterol, inotodiol, polyporenová kyselina C, ale i některé další látky, včetně pinikolové kyseliny, která je patrně směsí několika triterpenů. S pomocí laboratorních pokusů na myších bylo prokázáno, že troudnatec pásovaný vykazuje protirakovinné účinky proti pevnému nádoru sarkomu 180. Za protirakovinné účinky horkého vodného výluhu této houby je s velkou pravděpodobností zodpovědný přítomný polysacharid heterogalaktan. V homeopatickém léčitelství byl používán jako prostředek proti zvracení, žaludečním potížím, zácpě a horečce s bolestmi hlavy. Denní používání troudnatce pásovaného zvyšuje totiž obranyschopnost organismu, potlačuje záněty zažívacího systému a údajně působí i jako preventivní prostředek proti vzniku rakoviny.

 

Aplikace, užívání

Při samoléčbě používáme 2x denně po 20-30 g této houby v polévce nebo v čaji. Houbu napřed rozdělíme na tenčí plátky nebo menší kousky a poté je alespoň 1 hodinu louhujeme ve vařící vodě. Protože čaj připravený z této houby je lehce nahořklý, ochutíme jej přidá ním menšího množství zázvoru nebo lékořice.