Stroček trubkovitý kominíček účinky na zdraví použití užívání využití receptyStroček trubkovitý (latinsky Craterellus cornucopioides) Mnozí ho znají pod lidovým názvem "kominíček". jeho kornoutovité či trubkovité plodnice se nedají zaměnit se žádnou jinou houbou. Používá se buď usušený a rozdrcený na prášek jako koření, nebo čerstvý či sušený a předem máčený k přípravě tradičního jihočeského pokrmu, známého pod názvem .,ku ba". Nadrobno rozsekaný a usmažený se také užívá k přípravě falešné husí krve. Stročky rostou v listnatých a smíšených lesích, někdy opravdu hojně, hlavně pod buky a d~by. jsou to tržní houby.


Účinky stročku (kominíčku) na zdraví:

Jaké látky obsahuje

Fenolické látky (např. kyselina p-kumarová, homogentisiková, protokatechuová, 4-hydroxybenzoová, gallová, rozmarýnová, pyrogallol. myricetin, katechin, epikatechin, t-resveratrol, quercetin). iludin F, MaT, iludin seskviterpenoidy (craterelliny A-C, illudalenol, flavonoidy, tokoferoly, beta-karoten, lykopen, keto estery, estery tryptopholu, beta-glukan, 1,3-1,6-beta-D-glukan, cukr mannitol, volné aminokyseliny (např. kyselina glutamová, histidin, threonin a lysin), glycerol triester s neobvyklou kyselinou dehydrocrepenynovou, C-8 alkoholy (zejména 1-octen-3-ol), piceatannol, různé vonné terpeny (např. limonen), vitamin B12 minerální látky a stopové prvky (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek. železo a mangan).

 

Účinky na zdraví

  • Hlavní léčivé účinky: Antioxidační, antimutagenní, protirakovinné, protizánětlivé, antibakteriální.
  • Lidové tradice: V našem tradičním léčitelství se doprovodně používá při léčbě výskytu bílkoviny v moči.

 

Vědecky prokázané účinky na zdraví

  • Antioxidační a protizánětlivé účinky: Methanolové výtažky ze stročka trubkovitého vykazují poměrně významné antioxidační účinky (až 70 % inhibicí oxidace lipidů). Za tyto účinky jsou odpovědné zejména různé přítomné fenolické látky, flavonoidy a tokoferoly. Naproti tomu ethanolové extrakty z této houby se vyznačují protizánětlivými vlastnostmi.
  • Antimutagenní účinky: Ethanolový extrakt ze stročku trubkovitého vykazuje antimutagenní účinky. Významně inhibuje mutagenní působení aflatoxinu B1, benzo[a]pyrenu, akridinu a 2-nitrofluorenu.
  • Protirakovinné účinky: Za tyto účinky jsou odpovědné tři různé keto estery, přítomné v houbě. O nich je známo, že vykazují proti rakovinné účinky proti Ehrlichovu tumoru a Hela buňkám. Jak vyplývá ze starších publikovaných údajů, také polysacharidy se podílejí na protirakovinném působení houby. Jejich intraperitoneální aplikace bílým myším u nich potlačovala se 60-70% účinností růst sarkomu 180 a Ehrlichova tumoru. Nově bylo prokázáno, že vodné a metanolové extrakty z houby potlačují růst buněk HepG2 rakovinové linie jater u lidí. Methanolové extrakty houby, jakož i v houbě zjištěný piceatannol významně indukují apoptózu buněk A549 linie adenokarcinomu plic u lidí.
  • Antibakteriální účinky: Extrakty z houby vykazují výrazné antibakteriální účinky proti Bacillus subtilis, B. licheniformis, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Agrobacterium tumefaciens a Escherichia colli.

 

Způsoby využití

Čerstvé nebo sušené houby, houbový prášek, odvar (25 min. - pozor, varem zničíte imunitně aktivní betaglukany), ideálně tinktura - návod jak sporávně vyrobit kvalitní a silnou tinkturu na www.WebinarTinktury.cz .

 

Dávkování

Denní dávka 0,25 I odvaru ze lžíce houbové drti k popíjení.

 

Kontraindikace a interakce

Nebyly pozorovány.


Varování a upozornění

Pozor na možnou záměnu s jedovatými pavučinci.