ohnovec ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani zpracovaniOhňovec brázditý (latinsky Phellinus linteus) je nejedlá chorošovitá houba, pro přímé kuchyňské zpracování nepoužitelná. V tradiční korejské medicíně má však tisíciletou tradici v léčitelství. Roste vzácně v jv. Asii (Japonsku, Číně, Koreji a Tchaj-wanu) a také v Severní Americe. Ve volné přírodě parazituje na moruších, ale také na dubech, vrbách a topolech. Umělá kultivace této houby je dosti obtížná, přesto ale byl vyšlechtěn kultivar se žlutě zbarvenými plodnicemi, tzv "zlatý ohňovec". U nás se dosud nepěstuje, dostupný je z dovozu v podobě doplňků stravy.


Účinky ohňovce na zdraví:

Jaké látky obsahuje

Polysacharidy (nazvané PLP, PLPS1, PLPS2), proteoglykany, žluté barvivo hispolon, derivát hispidinu -tzv. phellinstatin, hypholomin B, styrylpyrony phellifuropyranon A a mehimakobnol A a B, phellinon, phellinusfurany A a B, hispidin a další fenolické látky- davallialakton a inoscavin A, kyselina protokatechuová, ellagová a kávová, inotilon, seskviterpen phellilan L.

 

Účinky na zdraví

Hlavní léčivé účinky: Protirakovinný, imunostimulační, imunomodulační, chemoprotektivní, antibakteriální, antifungální, antidiabetický, angiogenní, antioxidační, protizánětlivý, antiosteoporózní, antiastmatický.

Lidové tradice: V Japonsku patří extrakt ohňovce brázditého mezi Kampo medicíny. V jihovýchodní asijské tradiční medicíně má použití ke zlepšení cirkulace krve, detoxikaci organismu a ochraně jater. Údajně má zabraňovat vzniku jaterní fibrózy v raném stadiu. Kromě toho se užívá k léčbě zažívacích potíží, krvácení, průjmů, alergií a revmatoidní artritidy.
V Koreji byl ohňovec brázditý využíván k léčbě nádorových onemocnění, artritidy a při nevolnosti.
Inuité na území Yukonu a Aljašky kombinovali popel z ohňovce obecného původně s borkou topolu a později s tabákem, který kouřili nebo žvýkali.
Houbu používali i Ostjakové, obývající území západní Sibiře.

 

Vědecky prokázané účinky ohňovce na zdraví

  • Protirakovinné, imunostimulační a imunomodulační účinky: jak ukázalo starší studium, horké vodné výluhy z této houby se vyznačují poměrně značnými protirakovinnými účinky, zejména proti sarkomu 180. To bylo potvrzeno zjištěním, že polysacharid PLPS1 izolovaný z houby skutečně potlačuje replikaci buněk sarkomu 180 a indukuje jejich apoptózu.
    Pozdější výzkumy prokázaly protirakovinné účinky houby zvláště u rakoviny prsu, tlustého střeva, konečníku, pankreatu, prostaty a jater, ale i její inhibiční působení na růst metastáz rakoviny plic a B16F10 melanomu. Kromě toho se houba využívá jako adjuvans v chemoterapii, jelikož navýšením činnosti makrofágů chrání před negativními účinky tohoto ošetření. Za tyto účinky ohňovce brázditého jsou zodpovědné polysacharidy a proteoglykany.
    Polysacharid PLP, obsažený v této houbě, stimuluje humorální a buněčnou imunitu, vyvolává apoptózu rakovinných buněk, navyšuje produkci B buněk, dendritických buněk, proliferaci T a NK (natural killer) buněk, ale také produkci TNF-a faktoru, čímž omezuje růst nádorů a metastáz.
    Podobný imunostimulační účinek byl popsán u vodného extraktu označeného jako PLW, který pravděpodobně rovněž obsahuje polysacharidy. Polysacharidové extrakty z houby působí cytotoxicky na růst buněk rakovinových linií HCT116 a HT29 tlustého střeva u lidí. Protirakovinné účinky přímo při orálním podání plodnic nebo kultur houby jsou popsány na myších. Phellifuropyranon A a meshimakobnol A a B, izolované z ohňovce brázditého, vykazují antiproliferační účinky in vitro proti buňkám melanomu u myší a rakoviny plic u lidí. Naproti tomu hispolon je účinný proti buňkám rakoviny prsu, rakoviny močového měchýře a buňkám rakoviny jater.
  • Antibakteriální a antifungální účinky: Extrakty z houby působí inhibičně proti různým bakteriím, zejména proti Staphylococcus aureus, ale také proti kvasince Candida albicans. Trimerický derivát hispidinu  (phellinstatin), přítomný v houbě, vykazuje antibakteriální účinek proti S. aureus a je inhibitorem enoyi-ACP syntetázy v bakteriích; je tedy určitým prototypem nového typu antibiotik. Jiné antibiotikum (phellinon), izolované z ohňovce brázditého, působí proti Bacillus subtilis.
  • Antidiabetické, hypocholesterolemické a angiogenní účinky: Polysacharid PLP vykazuje antidiabetické vlastnosti, působí proti vzniku autoautoimunitního diabetu 1. typu a kromě toho potlačuje i angiogenezi. Antidiabetickými účinky se vyznačuje také hispidin izolovaný z mycelia houby. Extrakty polysacharidů z houby se vyznačují také hypocholesterolemickými účinky.
  • Hepatoprotektivní účinky: Polysacharidové složky z houby zmírňují průběh experimentálního šoku u laboratorních zvířat a chrání játra před hepatotoxickým účinkem tetrachlormethanu a jiných hepatotoxinů Pokusy na krysách ukázaly, že extrakty z mycelia houby významně chrání játra před fibrózou (cirhóza).
  • Antioxidační a protizánětlivé účinky: Hispidin a další fenolické látky (davallia lakton a inoscavin), přítomné v plodnicích ohňovce brázditého, se vyznačují výraznými antioxidačními vlastnostmi. Kromě toho fenolické sloučeniny z této houby stimulují i růst osteoblastů. Výrazné antioxidační účinky mají také polysacharidy získané z extraktů z mycelií houby, jakož v houbě obsažené kyselina kávová a inotilon. Inotilon a také fenolická látka hispolon v houbě vykazuje jak oxidační, tak i protizánětlivé účinky.
  • Antiosteoporózní účinky: Pokusy in vitro prokázaly, že fenolické látky obsažené v houbě stimulují mineralizaci v tvorbě kostí a růst osteoblastů u lidí, čímž působí proti řídnutí kostí způsobenému osteoporózou.
  • Antiastmatické účinky: Pokusy in vivo na myších prokázaly po podávání ethanolového extraktu (tinktury) z houby účinky proti astmatu.

 

Další užitečné informace:

  • Způsoby využití: K léčbě se tento choroš používá zejména sušený ve formě odvaru (25 min.), v tinktuře (postup výroby tinktury /etanolový extrak/ na www.WebinarTinktury.cz  anebo v prášku v podobě potravinových doplňků.
  • Kontraindikace a interakce: Nebyly pozorovány.