dna pakostnice byliny bylinky babske rady caj tinktura 2Dna je kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu a vylučování kyseliny močové. Močová kyselina se v podobě drobných krystalků ukládá do kloubů i dalších vnitřních orgánů (například ledvin) a poškozuje je. Klasickým projevem je dnový záchvat. Vzniká často v noci, většinou na kloubu palce u nohy. Postižený kloub značně bolí a je zarudlý. Opakované záchvaty jsou méně intenzivní, ale vedou k trvalejšímu poškození kloubů. Dna postihuje většinou muže středního věku.


Účinky rostliny:

Domácí léčba dny

  • Máte-li dědičně dispozice k onemocnění dnou, měli byste ve svém jídelníčku omezit nebo úplně vyloučit ryby, maso, a hlavně drůbež, brambory, fazole. Dále všechny potraviny s vysokým obsahem purinu, mezi něž patří hlavně vnitřnosti, například játra, brzlík a ledviny, dále korýši, některé konzervované ryby - sardinky, herinky a ančovičky. Nepoužívejte dolomit a vyhýbejte se výrobkům obsahujícím kosti. Mezi vegetatány není dna obvyklá pravděpodobně proto, že bezmasá strava má většinou nízký obsah purinu, tedy látky, která abnormálně zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi (což je příčinou dny).
  • Kyselina močová se může v těle hromadit po řadu let, aniž by způsobovala nějaké potíže. Akutní záchvat se většinou objeví náhle. Doplněk, který je prospěšný při akutním záchvatu, jsou omega-3 mastné kyseliny, lež jsou obsaženy v rybím tuku, který zakoupíte v tabletách v lékárně, nebo v oleji ze světlice barvířské a lněném oleji. Místo klasického tuku používejte při vaření tyto oleje nebo 3x denně snězte 1 čajovou lžičku oleje před jídlem. Mírnit záněty pomáhají také vitaminy C a E.

dna pakostnice byliny bylinky babske rady caj tinkturaRežimová opatření a doporučení

  • Pijte hodně vody, alespoň 1,5 l denně, aby se vnitřní prostředí těla zředilo a snížila se hladina kyseliny močové.
  • Nepijte alkohol! Ten může vyvolat dnavý záchvat.
  • Pokud se záchvaty objevují často - zkuste zhubnout. Nadváha hraje velkou roli při vzniku záchvatů dny.
  • Z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky, kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.

 

Prostředky proti dně z celeru

  • Celerová šťáva z odšťavovače: denně stačí vypít 100 ml čerstvé šťávy.
  • Celerová semínka: 2 čajové lžičky semen přelijte 200 ml studené vody, nechte přes noc vyluhovat a sceďte. Pijte 3x denně. 
  • Celerová pomazánka: 100 g očištěného celeru nastrouhejte najemno, přidejte 200 g tvarohu, 2 stroužky česneku, dochuťte solí a bylinkami. Natírejte na celozrnný chléb.

 

Jiné prostředky proti dně

  • Třešně jsou starý lidový recept proti dně. Množství 250 g čerstvých nebo kompotovaných třešní velmi snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Podobný účinek mají višně, jahody a borůvky. Dobře působí i třešňová a borůvková šťáva.
  • Libeček lékařský přidávejte do čajů i do jídla, nať čerstvou i sušenou. Libeček čistí krev a celý organismus, zlepšuje oběh krve, léčebně pomáhá při zánětlivých onemocnění kloubů a dně.
  • Na podzim si nasušte kořen pampelišky: očistěte ho, nakrájejte na kostičky a sušte na teplém místě. Přidávejte 1 lžíci kořene do 2 l polévky ke konci vam. Působí preventivně, podporuje vylučování sodíku a kyseliny močové. 

 

Bylinné čaje na dnu

  • Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
  • Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
  • Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.

 

Tinktura proti dně

  • Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
  • K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.