Kiwi - známé exotické ovoce se začíná pěstovat i v našich podmínkách. Kiwi je opadavá liána, kterou je třeba pěstovat u opory (pergola, zeď, plot, kůl a jiné) a roste do velikosti 5 - 8 m. Rostliny se vysazují do propustné, mírně kyselé půdy (pH 5,5 – 6) na slunečné stanoviště. Liány je vhodné během vegetace pravidelně přihnojovat. Některé druhy jsou sice mrazuvzdorné, ale mladé jednoleté sazenice je však vhodné první rok po výsadbě na zimu přikrýt chvojím, slámou, listím apod. 


Účinky rostliny:

Pokud rostliny zakoupíte pozdě na podzim, je vhodné je přezimovat např. ve sklepě a vysadit na jaře „po zmrzlých“. Rostliny se vysazují ve vzdálenosti minimálně 1 m. Vzdálenost samčí od samičí rostliny se doporučuje maximálně 10 m. Při výsadbě doporučujeme označit názvem, druhem a pohlavím rostliny, které usnadní identifi kaci druhu a pohlaví při náhodném úhynu jedné z rostlin. K dosažení plodnosti není nutný odborný řez. Na jaře (konec února, pokud nejsou hlášeny silné mrazy) můžeme případně ostříhat překážející výhony. Rostliny poskytují vysokou úrodu – z jedné pětileté rostliny můžete sklidit až několik kilogramů ovoce.

ACTINIDIA CHINENSIS (DELICIOSA)

toto klasické kiwi můžeme pěstovat v teplých oblastech, kde teplota neklesá pod -15°C. U nás se pěstuje hlavně v chráněných, jižních polohách nebo ve sklenících, protože hrozí namrznutí výhonků nebo celkové vymrznutí rostlin.

BOSKOOP

samosprašné, velkoplodé kiwi vhodné do teplejších poloh nebo pro pěstování ve sklenících. Mrazuvzdorné do -18°C.

HAYWARD

samičí rostlina velkoplodého kiwi. Je nutné vysazovat spolu se samčí rostlinou. Mrazuvzdorné do -18°C.

ACTINIDIA KOLOMIKTA

dvoudomá rostlina s oválnými plody, které dozrávají v srpnu. Plody jsou velké cca 2,5 cm, mají zelenožlutou barvu a konzumují se se slupkou. Listy této odrůdy mají zpočátku žlutou barvu a později se mění na karmínově červenou. Nejodolnější kiwi mrazuvzdorné do -40°C.

ACTINIDIA ARGUTA

většinou cizosprašné odrůdy kromě kiwi ISSAI (samosprašné), u kterých je nutné pěstovat samčí a samičí rostlinu. Na jednu samčí rostlinu připadá max. osm samičích. Odrůdy
Arguta snesou mrazy do -25°C. Plody jsou velké okolo 2,5 – 3 cm a konzumují se se slupkou. Do našich podmínek jsou vhodnější drobnoplodé druhy jako je Actinidia kolomikta nebo Actinidia Arguta, které snášejí poklesy teploty na -25°C, některé krátkodobě na -40°C. Velkoplodé odrůdy kiwi doporučujeme pěstovat ve sklenících nebo v teplých oblastech.