Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

Kapsaicin - především plody papriky křovištní, Capsicum frutescens (obr. 64), známé  jako chilli či kayenský pepř, obsahují 0,04-1,5 % alkaloidů ostré chuti. Jejich  rozhodující složku (asi 70 %) tvoří kapsaicin (capsaicin). Látku poprvé izoloval  z pálivých paprik v roce 1816 P. A. Buchtholz, první syntetická forma  pochází z roku 1930. Jde o rostlinný alkaloid C18H27NO3, zodpovědný především  za pálivou chuť papriky. Přitom pocit pálení způsobuje tím, že stimuluje  receptory nervových zakončení jazyka.

Pálivost papriky se měří v tzv.   SHU jednotkách (Scoville Heat Units). Většina zeleninových nepálivých  forem dosahuje hodnoty 0-100 SHU, zatímco čistý kapsaicin má hodnotu  až 15000000 SHU. To znamená, že ostrá chuť se dá rozpoznat ještě v ředění  1 : 15 000 000. Doprovodné látky tvoří dihydrocapsaicin (cca 20 %), nordihydrocapsaicin,   homocapsaicin aj.

V rostlině papriky se kapsaicin prakticky nevyskytuje, obsahují ho jenom  plody a v nich je rozložení nerovnoměrné. Placenta vyživující semena, žilky
plodů a samotná semena obsahují nejvyšší množství tohoto alkaloidu.   V praxi se ukazuje, že Indové a Mexičani jsou lidé s nejmenším výskytem
různých typů rakoviny, neboť jedí velmi ostrá jídla obsahující právě kapsaicin.   Proto se výzkumem této účinné látky nyní zabývá řada pracovišť na celém  světě. První výsledky ukazují, že kapsaicin likviduje rakovinné buňky,   a to tak, že útočí na jejich energetické centra, tj. mitochondrie. Způsobuje  zastavení růstu buněk a jejich následné zničení bez toho, že by se poškodila  okolní zdravá tkáň. Velmi dobrých výsledků již bylo dosaženo při léčbě  rakoviny plic, prostaty a pankreatu.

 

Výzkumy kapsaicinu 2015:

Čeští vědci učinili objev, který by spoustě lidem mohl v budoucnu pomoci s chronickými bolestmi. Látka obsažená v pálivých chilli papričkách, kapsaicin, totiž podle nich tlumí bolest.

Receptory pro kapsaicin, který je obsažen v chilli papričkách a je zodpovědný za jejich pálivou chuť, tlumí bolest. Pomáhají zejména u chronických bolestí. Zjistili to vědci z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. Poznatky by v budoucnu mohly přispět k vývoji účinnějších a cílenějších léků pro léčbu bolesti, uvedla mluvčí AV ČR Diana Moosová.

Chronické bolesti jsou často obtížně léčitelné, protože příčiny jejich vzniku bývají různé. Vědci z oddělení funkční morfologie se soustředí hlavně na roli takzvaných TRPV1 receptorů. Ty se nacházejí především v neuronech periferního nervového systému, kde se podílejí na přenosu a modulaci bolestivých podnětů. Receptory mohou být aktivovány pomocí různých podnětů, například teplotou nad 43 °C a nízkým pH. Mezi jejich nejznámější aktivátory však patří právě kapsaicin.

„Naše pokusy ukázaly, že významnou modulační úlohu při přenosu informace vyvolávající bolest mají TRPV1 receptory na centrálních výběžcích neuronů míšních ganglií. Zablokováním aktivity těchto receptorů dojde k výraznému snížení patologicky zvýšené citlivosti na mechanické a tepelné podněty, která je symptomem řady chronických bolestivých stavů, “ uvedl vedoucí týmu funkční morfologie Jiří Paleček.

Zdroj:   novinky.cz, 17.3.2015

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

kvasinky   plísně   komplikace   osteoporóza   Avicena   fytoterapie   arteriskleróza   kolika   Treben   viry   kořen   teplé   použití   zápal   kornatění   inhalace   metabolismus   Zentrich   zelenina   migrén   katar   plíseň   hlas   Paracelsus   pěstování   tlak   účinek   kontraindikace   epilepsie   opar   výroba   chřipka   krk   jaterní   štítná   bylina   nemoc   slezina   kameny   hemeroid   mateřské   nálev   slinivka   žlučník   vliv   Galenos   kůže   hlavy   mensturace   noha   játra   zácpa   angína   postup   ledvin   stonek   pijeme   nachlazení   obsažené   srdce   chladné   víno   dásně   indikace   menstruační   účinky   hemoroid   sval   sirup   kontraindikace   list   minut   písek   abytyše Hildegarda   čaj   Mattioli   vitamín   pálení   Zentrich   kůra   zelina   pupen   odvar   akné   kloub   sběr   dna   krvácení   návod   zánět   rostlina   bylinná směs   Váňa   vlas   průjem   revma   horečka   strom   kapsaicin   ruka   slezina   keř   Janča   Podhorná   řídnutí kostí   žaludek   houba   fermentace   mrtvice   ovoce   děti   Janča   trávicí   antibiotik   šlacha   sliznice   zalijeme   zlomenin   končetina   olej   využití   koupel   studené   tinktura   brnění   astma   prášek   užití   zdraví   horké   recept   babské rady   sušení   rýma   Moučka   zrak   nať   bylinka   bolest   stonek   roztroušená   vřed   střev   nežádoucí   ateroskleróza   vitamin   stvol   choroba   neht   chřipka   močopudný   vývar   premenstruační   kojenec   nohy   obsahuje   artróza   alergie   zpracování   játra   květ  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online