Kapsaicin v rostlinách - účinky na lidské zdraví - Bylinky pro všechny
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V SRPNU ZDE

Kapsaicin - především plody papriky křovištní, Capsicum frutescens (obr. 64), známé jako chilli či kayenský pepř, obsahují 0,04-1,5 % alkaloidů ostré chuti. Jejich rozhodující složku (asi 70 %) tvoří kapsaicin (capsaicin). Látku poprvé izoloval z pálivých paprik v roce 1816 P. A. Buchtholz, první syntetická forma pochází z roku 1930. Jde o rostlinný alkaloid C18H27NO3,zodpovědný především za pálivou chuť papriky. Přitom pocit pálení způsobuje tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka.

Pálivost papriky se měří v tzv. SHU jednotkách (Scoville Heat Units). Většina zeleninových nepálivých forem dosahuje hodnoty 0-100 SHU, zatímco čistý kapsaicin má hodnotu až 15000000 SHU.To znamená, že ostrá chuť se dá rozpoznat ještě v ředění 1 : 15 000 000. Doprovodné látky tvoří dihydrocapsaicin (cca 20 %), nordihydrocapsaicin, homocapsaicin aj.

V rostlině papriky se kapsaicin prakticky nevyskytuje, obsahují ho jenom plody a v nich je rozložení nerovnoměrné. Placenta vyživující semena, žilky
plodů a samotná semena obsahují nejvyšší množství tohoto alkaloidu. V praxi se ukazuje, že Indové a Mexičani jsou lidé s nejmenším výskytem
různých typů rakoviny, neboť jedí velmi ostrá jídla obsahující právě kapsaicin. Proto se výzkumem této účinné látky nyní zabývá řada pracovišť na celém světě. První výsledky ukazují, že kapsaicin likviduje rakovinné buňky, a to tak, že útočí na jejich energetické centra, tj. mitochondrie. Způsobuje zastavení růstu buněk a jejich následné zničení bez toho, že by se poškodila okolní zdravá tkáň. Velmi dobrých výsledků již bylo dosaženo při léčbě rakoviny plic, prostaty a pankreatu.

 

Výzkumy kapsaicinu 2015:

Čeští vědci učinili objev, který by spoustě lidem mohl v budoucnu pomoci s chronickými bolestmi. Látka obsažená v pálivých chilli papričkách, kapsaicin, totiž podle nich tlumí bolest.

Receptory pro kapsaicin, který je obsažen v chilli papričkách a je zodpovědný za jejich pálivou chuť, tlumí bolest. Pomáhají zejména u chronických bolestí. Zjistili to vědci z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. Poznatky by v budoucnu mohly přispět k vývoji účinnějších a cílenějších léků pro léčbu bolesti, uvedla mluvčí AV ČR Diana Moosová.

Chronické bolesti jsou často obtížně léčitelné, protože příčiny jejich vzniku bývají různé. Vědci z oddělení funkční morfologie se soustředí hlavně na roli takzvaných TRPV1 receptorů. Ty se nacházejí především v neuronech periferního nervového systému, kde se podílejí na přenosu a modulaci bolestivých podnětů. Receptory mohou být aktivovány pomocí různých podnětů, například teplotou nad 43 °C a nízkým pH. Mezi jejich nejznámější aktivátory však patří právě kapsaicin.

„Naše pokusy ukázaly, že významnou modulační úlohu při přenosu informace vyvolávající bolest mají TRPV1 receptory na centrálních výběžcích neuronů míšních ganglií. Zablokováním aktivity těchto receptorů dojde k výraznému snížení patologicky zvýšené citlivosti na mechanické a tepelné podněty, která je symptomem řady chronických bolestivých stavů,“ uvedl vedoucí týmu funkční morfologie Jiří Paleček.

Zdroj: novinky.cz, 17.3.2015

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hemoroid   minut   katar   mensturace   inhalace   keř   nohy   postup   písek   zánět   astma   kameny   horečka   nachlazení   pěstování   hemeroid   antibiotik   houba   angína   opar   fermentace   studené   Zentrich   fytoterapie   kojenec   kontraindikace   kolika   žlučník   kůra   hlas   šlacha   děti   hlavy   Podhorná   vývar   zrak   alergie   srdce   slezina   účinek   chladné   štítná   krk   stonek   menstruační   kornatění   premenstruační   Galenos   teplé   výroba   horké   metabolismus   slezina   komplikace   noha   nálev   abytyše Hildegarda   obsažené   nežádoucí   Avicena   neht   Mattioli   zápal   kontraindikace   Moučka   čaj   vitamin   sval   migrén   koupel   dna   list   jaterní   plíseň   prášek   víno   zpracování   olej   stvol   ovoce   obsahuje   kořen   kloub   chřipka   trávicí   bylinka   Paracelsus   bylina   zácpa   řídnutí kostí   vitamín   končetina   rostlina   bolest   nemoc   sliznice   Janča   sirup   sběr   nať   játra   ledvin   pálení   plísně   slinivka   rýma   epilepsie   recept   brnění   chřipka   zelina   játra   Váňa   pupen   indikace   vliv   kvasinky   krvácení   choroba   dásně   použití   využití   odvar   zdraví   Treben   střev   Zentrich   tinktura   močopudný   žaludek   roztroušená   ateroskleróza   ruka   Janča   revma   účinky   pijeme   mrtvice   květ   mateřské   bylinná směs   babské rady   užití   návod   kapsaicin   sušení   strom   vlas   akné   zlomenin   tlak   zelenina   kůže   zalijeme   arteriskleróza   stonek   Materia medica   viry   vřed   artróza   osteoporóza   průjem  

Počet stránek ve webu:

3070

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online