hura na koprivy jake jsou jejich zdravotni ucinkyStačí pár jarních dešťů a v přírodě se objeví někdy až metrové kopřivy. I když jsou tyto žahavé rostliny na dotek nepříjemné, přinášejí nespočet zdravotních benefitů – rozhodně bychom na ně tedy neměli pohlížet jako na nežádoucí plevel. Jak a kdy kopřivu sbírat a k čemu ji můžete využít?


Účinky rostliny:

Kopřiva dvoudomá jako všelék

K největším přednostem kopřivy dvoudomé patří její silné detoxikační účinky. Kopřiva je známá pro svoji schopnost podpořit čištění krve a posilovat kardiovaskulární systém. S tím souvisí i její močopudné vlastnosti, které mohou podpořit očistu celého organismu. Bylinka přirozeně podporuje krvetvorbu, a může tedy sloužit jako doplněk k léčbě anémie.

Detoxikační účinky kopřivy jdou ruku v ruce s očistou ledvin – může být nápomocná při uvolňování ledvinového písku i rozpouštění ledvinových kamenů. Proto se také často doporučuje pacientům s revmatickými bolestmi a dnou. Díky těmto účinkům má potenciál zmírnit projevy různých kožních onemocnění, jako je ekzém nebo lupénka.

Odvar z kopřiv se často využívá k úlevě od silné menstruace. Bylinka navíc obsahuje velké množství flavonoidů, které snižují množství histaminu v organismu. Proto může zmírnit alergické reakce na pyl nebo prach. Pro přímou konzumaci si můžete připravit domácí kopřivový sirup nebo čaj ze sušených listů.

Kopřiva pomáhá i ve formě obkladů

Obklady ze spařené kopřivy lze přikládat na omrzliny, odřeniny i popáleniny. Bylinka poskytuje pokožce silné regenerační účinky. Velmi oblíbená je kopřivová kúra na vlasy, proto bývá součástí mnoha přírodních vlasových produktů.

A jak zpracovat kopřivu pro vlasovou kúru na doma? Nálev z kopřivy lze použít jako oplach pro lesklé a husté vlasy. Bylinka podporuje zdraví vlasové pokožky a pomáhá v boji proti lupům. Navíc omezuje maštění vlasů a dodává jim přirozený lesk. Pozor, kopřiva může lehce ztmavovat světlé odstíny vlasů. 

Kopřivový čaj jako pomocník při chronických onemocněních

Bylinka, kterou často najdete i pod názvy žahavka, žihlava nebo prhlava, se doporučuje i jako doplněk léčby různých dlouhodobých onemocnění. Kopřivový čaj může být nápomocný při léčbě cukrovky, jelikož podporuje udržování zdravé hladiny krevního cukru a zároveň posiluje a detoxikuje játra.

Jedním z nejlepších preventivních opatření proti všem onemocněním je omezení stresu. Právě s tím dokáže pomoci i tato bylina – pravidelné pití čaje nebo sirupu z kopřivy snižuje únavu a dokonce může podpořit produkci serotoninu neboli „hormonu štěstí“. 

Jak na sběr a sušení kopřivy?

Kopřiva roste od brzkého jara až do podzimu. Pro sběr je ideální období května a června, kdy se v přírodě objevují mladé rostliny – ty totiž mají nejvyšší obsah účinných látek, a tak poskytují nejsilnější účinky. Nejlépe funguje ve formě nálevu, sirupu nebo obkladu.

Bylinka se běžně užívá čerstvá i sušená. Na zimní měsíce si můžete nasušit zásobu kopřiv, kterou je třeba skladovat na stinném a vzdušném místě. Bylinku sušte ve stínu nebo v sušičce nepřesahující teplotu 60 °C. Pokud listy sušené kopřivy zčernají, jsou zapařené a je potřeba je vyhodit.

Chcete účinky kopřivy dvoudomé vyzkoušet na vlastní kůži? Pro sběr doporučujeme použít silné rukavice, které zamezí popálení. I když se traduje, že spálení od kopřivy je zdravé, ve skutečnosti žádné ověřené zdravotní benefity nepřináší.