chcete mit krasnou a zaroven uzitecnou zahradu poradime jak na toMyslíte si, že zahrada musí být buď krásná nebo užitečná? Zkusíme vás vyvést z omylu, protože můžete krásně zkombinovat výhody obou přístupů k designu zahrad. A vaše zahrada ani nemusí být extrémně veliká. Spoustu úprav vaší zahrady si můžete zařídit vlastními silami a nemusíte zbytečně platit za drahé společnosti specializující se na zahrady a jejich design. Dneska všechno seženete ve specializovaných prodejnách a většinu vybavení si můžete dokonce půjčit. Proto už dnes není například půjčovna lešení nic neobvyklého. A jak tedy přetvořit vaši zahradu na univerzální zdroj pohody a zdravé zeleniny a bylinek?


Účinky rostliny:

Zahradu rozdělte na zóny

Při plánování vaší nové zahrady myslete na to, že je dobré ji rozdělit podle funkcí. Pokud si přejete mít v zahradě zdroj domácích bylinek na vaření, je dobré jim vyčlenit vlastní zónu, kde se budou bylinky nacházet. Podobně přistupujte i k dalším funkcím, které od vaší zahrad očekáváte. Když si pořádně promyslíte, co vše má vaše zahrada “umět”, uvidíte jak se vám tento čas na zamyšlenou v budoucnu vrátí. Díky promyšlenému rozložení zahrady se vyhnete tomu, že pro bylinky půjdete zbytečně z kuchyně přes celou zahradu a nebo že vám bude voda z bazénu neustále cákat do obývacího pokoje. Vždy se zamyslete nad tím, co ok každé zóny očekáváte a jak ji budete v praxi používat, abyste si vše poskládali přesně tak, jak se vám bude hodit.

I skleník může vypadat skvěle

Pokud už máte rozmyšlené vaše zahradní zóny a chcete mít na zahradě také skleník, určitě to není špatná volba! Skleníky už nemusí být nudné nevzhledné krabice, se kterými je spousta starostí. Díky moderním materiálům můžete pořídit designové skleníky, které budou vypadat výborně i na okrasné zahradě. Pokud si nebudete pořizovat ocelový skleník se skleněnými tabulemi, ale moderní lehký skleník z odlehčených materiálů, můžete si jej dokonce sami smontovat. Pokud se vám skleník ve složeném stavu nevejde do auta, stačí se podívat kde se nachází nejbližší půjčovna přívěsů a za chvíli si můžete skleník vézt domů. Když si navíc váš nový skleník ozdobíte například designovým osvětlením, vytvoříte z něj ozdobu zahrady.

Myslete také na příjemné posezení

Pohodlná zóna pro posezení je něco, co z vaší zahrady udělá skvělé místo pro setkávání s rodinou a přáteli nebo jen pro odpočinek po náročném dni. Posezení by mělo být hlavně praktické. Vybírat můžete ze spousty designů a materiálů, ale vždy je dobré myslet na to, jak moc se o něj chcete starat. Například různé moderní umělé materiály nevyžadují téměř žádnou údržbu. Naproti tomu exotická dřeva jsou sice krásná, ale vyžadují specifickou údržbu a některá nejsou pro místní povětrnostní podmínky vůbec vhodná. To samé platí i pro polstrování. Buď můžete mít krásné přírodní materiály v příjemných světlých tónech, které ale vyžadují pravidelné čištění, nebo se rozhodnete pro moderní umělé materiály, které stačí jen otřít a vše je jako nové.

Věříme, že vám naše tipy pomůžou k nádherné a zároveň praktické zahradě, na které budete rádi trávit váš volný čas. Zahrada totiž může kromě užitku sloužit i k odpočinku a zábavě s přáteli, tak proč nespojit vše do jednoho funkčního celku?