pripravte si lahodne pesto kazdy den jinakNevíte, čím ozvláštnit své recepty? Připravte si pesto. Ikonická italská omáčka původem z Ligurie je v gastronomii ceněná pro svou bohatou chuť i všestranné využití. Usnadní přípravu obědů, večeří i drobných snacků. Voňavá směs, složená z čerstvých bylinek, se obvykle používá k těstovinám. Využijete ji ale také jako marinádu na maso nebo ryby či jako pomazánku nebo dochucovadlo nejrůznějších pokrmů. Jak si ji přichystat?


Účinky rostliny:

Při přípravě  domácího pesta se neobejdete bez základních ingrediencí, k nimž patří ořechy, bylinky, olej, česnek, sýr, sůl a pepř. Konkrétní druhy surovin si však můžete libovolně kombinovat a vybírat dle svých preferencí tak, abyste docílili požadovaného výsledku, který bude souznit s vašimi chuťovými pohárky.

Experimentujte s ingrediencemi

Právě možnost experimentovat a přizpůsobit si recept dle vlastních chutí činí přípravu pesta mnohem snazší. Základ tvoří zelená rostlina či bylina, která omáčce dodává charakteristickou barvu. Obvykle se používá bazalka, avšak lze ji nahradit čímkoliv jiným z aktuální sezónní nabídky. K dalším oblíbeným variantám patří například petržel, koriandr, rukola nebo dokonce špenát. Každá z těchto bylinek dodává pestu unikátní chuťový profil.

Striktní pravidla nejsou při výrobě pesta stanovena ani při volbě ořechů. Také v tomto případě máte naprosto volnou ruku. Nemusíte se striktně držet tradiční receptury s piniovými oříšky. Ty můžete rovněž nahradit, a to třeba levnější alternativou, jakou jsou vlašské ořechy, kešu nebo mandle. Experimentování s různými druhy ořechů či bylinek umožňuje kreativní využití sezónních ingrediencí z vaší zahrady nebo trhu a přináší neotřelé chuťové kombinace. Inspirovat se můžete následujícími recepty.

Klasické bazalkové pesto

Ingredience:

  • 2 svazky čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g piniových ořechů
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 g parmazánu
  • 50 g Pecorina
  • sůl
  • pepř

 

Bazalkové pesto patří k základním druhům této oblíbené italské omáčky. Nejčastěji se používá na ochucení těstovin, lasagní či noků. Lze ho však také namazat na pečivo, a tím vytvořit drobný snack k vínu nebo jako svačinku pro zahnání chuti na něco dobrého. S pomocí mixéru je příprava velmi snadná. Stačí veškeré ingredience rozmixovat a dochutit solí či pepřem dle svých preferencí.

pripravte si lahodne pesto kazdy den jinak 2

Zdroj: Bazalkové pesto | Recept na Kupi.cz

 

Pesto z medvědího česneku

Ingredience:

  • 100 g medvědího česneku
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 g kešu ořechů
  • 150 ml ořechového nebo olivového oleje
  • špetka kajenského pepře
  • špetka mořské soli

 

Pokud máte rádi ostřejší jídla, zkuste si připravit pesto z medvědího česneku. Listy této vytrvalé bylinky jsou specifické svými léčivými účinky a intenzivní chutí. Nejprve medvědí česnek po umytí a osušení vložte do nádoby a rozmixujte s trochou soli. K nahrubo zpracovaným listům přidejte nastrouhaný parmazán, kešu ořechy, olej a vše rozmělněte tyčovým mixérem v hladkou hmotu. Na závěr dochuťte pepřem.

pripravte si lahodne pesto kazdy den jinak 3

Zdroj foto: Kupi.cz

Zdroj: Pesto z medvědího česneku | Recept na Kupi.cz

Pesto z petržele

Ingredience:

  • 1 svazek petrželové natě
  • 30 g vlašských ořechů
  • 90 ml olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • špetka soli

 

Při přípravě pesta se fantazií meze nekladou, a tak můžete zkusit vytvořit italskou zelenou omáčku také z petržele. I tato varianta má rozmanité využití v kuchyni. Bude se hodit k rybám, těstovinám i čerstvému pečivu. Postup je obdobný jako u předchozích dvou receptů. Otrhejte si petržel a rozmixujte s nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem a vlašskými ořechy najemno. Přilejte olej a citronovou šťávu, která pestu dodá svěží aroma. Na závěr přisolte dle potřeby.

pripravte si lahodne pesto kazdy den jinak 4

Zdroj foto: Kupi.cz

Zdroj: Petrželové pesto | Recept na Kupi.cz

 

Uchování chuti díky správnému skladování

Připravené pesto nemusíte ihned zkonzumovat, při správném skladování totiž vydrží chutné i několik dní. Pokud se vám stane, že nestihnete naráz upotřebit veškeré připravené množství, předělejte ho do zavařovačky, šroubovací sklenice nebo vakuového balení, které zajistí uchování chuti, prodlouží délku skladovatelnosti a ochrání pesto od okolních pachů. Před uzavřením dózy nezapomeňte směs pokapat tenkou vrstvou oleje, která zabrání možné oxidaci.

Poté uložte dózu s pestem do chladničky, která uchová jeho čerstvost až po dobu jednoho týdne. Jestliže byste rádi trvanlivost připravené omáčky prodloužili ještě o něco déle, vložte ho do mrazničky, kde vydrží i několik měsíců.

Existuje několik způsobů, jak skladovat pesto, ale je důležité mít na paměti, že jde o směs vyrobenou převážně z čerstvých surovin, a proto chutná nejlépe bezprostředně po přípravě. Z tohoto důvodu se vždy snažte připravit takové množství, které plánujete spotřebovat v krátkém časovém období.