Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

Bylinné čaje jsou nejen chutné, ale mají také velmi dobrý vliv na naše zdraví a mírní různé obtíže. Kromě toho - což ne všichni vědí - nám dodávají snadno vstřebatelné vitaminy a stopové prvky. Je tedy dobré vědět, jaké byliny kdy a na co používat. Po čtyřicítce - chceme-li si udržet či zlepšit zdravotní stav - musíme pít 3 -4 sklenice bylin denně. Lze je užívat jednotlivě nebo je možné je míchat podle druhu potíží.

 

Nejvíce pomáhají čaje z následujících bylin: přeslička, kopřiva, měsíček, violka, řebříček, hloh, meduňka, aronie, třezalka. Účinnost čajů posílíme, když do nich dvakrát denně přidáme lžičku švédských bylin. 

 

Krom pojídání či žvýkání syrových bylin, zejména listů, jsou bylinné čaje nejjednodušší a zcela určitě nejběžnější způsob léčení bylinkami.

 


V zásadě se rozlišují 4 druhy bylinných čajů. 

 

Macerát:

Macerát vlastně ani není čaj, poněvadž se nevaří. Je to prostý výluh, který získáme tak, že bylinku (např. diviznu) nebo (rozdrcené či pomačkané) plody (např. borůvky) zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin (minimálně 6, většinou od rána do večera) vyluhovat. Macerát se přecedí nebo slije a pije studený.

 

Nálev:
Nálev se připravuje tak, že sušenou či čerstvou bylinku vložíme do hrnku nebo jiné nádoby a přelijeme vařící vodou. Doba luhování je obvykle 5 a více minut. Pak se čaj scedí a vypije.

 

Odvar:
Jak už z názvu vyplývá, bylinka se vaří ve vodě. Do konvice vložíme sušenou či čerstvou bylinku, přelijeme odpovídajícím množství vody, přivedeme k varu a krátce na "mírném ohni" vaříme
3 a více minut. Pak scedíme a vypijeme.

 

Bylinářský čaj:
Do konvice vložíme bylinku, přelijeme odpovídajícím množstvím studené vody a necháme několik hodin (nejlépe přes noc macerovat). Pak krátce povaříme (2 minuty mírného varuj. Tímto způsobem se připravuje větší množství čaje, který se většinou upíjí po celý den. Jak již bylo uvedeno, macerát se hodí spíše k přípravě lesních plodů (vroucí voda by zničila vitaminy nebo jiné účinné látky), případně slizovatých květů (divizna, topolovka, ibišek ... ). Takto vzniklý nápoj se užívá i k přípravě osvěžujících nápojů v trampské kuchyni.

 

 

Nálev je obecně vzato o něco méně účinný než odvar. Nicméně mnoho účinných látek se varem ničí, zvláště při při pravě slizovitých a siličných drog (s velkým obsahem éterických látek - např. mateřídouška) zcela upustíme od přípravy odvarem. Odvar se hodí k přípravě listů, natě, semen a zásadně vaříme kořeny, kůry, lýko a všechny další tvrdé drogy. Dávkování: Dávkování bylinek je trošku zapeklitá otázka. Dle mého názoru mnohdy bylinná léčba nezabere proto, že dávky jsou příliš malé (nebo je nekvalitní droga). Přírodní léčitelé v Asii či Latinské Americe obecně užívají větší množství bylin než současní evropští bylináři. Jednakje to dáno tím, že my v Evropě se poněkud chráníme před tím, aby silnější dávka neublížila někomu, kdo je k tomu disponován. Ajednak tamější lidé (už nemohu použít termín přírodní národy) mají organismus více uzpůsobený na vstřebávání těchto rostlinných látek. Tedy doporučená dávka např. peruánských či indických léčitelů může být až 4x větší než doporučená dávka uváděná západním farmaceutickými či bylinářskými prameny. Totéž platí o délce užívání jedné či (jedné směsi) bylin. Navíc západní věda označila některé tradiční léčitelské byliny za škodlivé či potenciálně nebezpečné nebo neúčinné (podběl, kostival atd.), což je v příkrém rozporu se staletou bylinářskou tradicí a zkušenostmi. Nakonec jako ve všem je nejlepší obeznámit se s různými informacemi a řídit se vlastním rozumem a naslouchat vlastnímu tělu. K tomu mohu říci jen svoji vlastní zkušenost. Posledních 25 let života piji každý den bylinné čaje v množství zhruba jedné konvice (1,7 l). Bylinami nešetřím, stále je střídám, od jara do podzimu používám stále jen čerstvé byliny. Těším se dokonalému zdraví a jediný lékař, kterého jsem za tu dobu navštívil, byl zubař. Že bych byl nějak poškozen trvalým, soustavným a nadměrným užíváním bylinek, mi přijde legrační. Jedinou škodu jsem napáchal asi pouze farmaceutickému průmyslu, který na mně příliš nevydělá. 

 

Dávkování:

Po tomto malém úvodu kdoporučeným dávkám: Obecně se doporučují 2 kávové lžičky sušených bylin (poněkud rozdrolených) na 2 dl vody. Pokud je bylinka hodně rozemletá, radí se užívat
1 lžičku. Na 3-4 dl vody se doporučuje 1 vrchovatá polévková lžíce. Na konvici 3 lžíce. Nejlepší je samozřejmě pití čajů z čerstvých bylin. Při přípravě musíme mít na paměti, že byliny
sesychají zhruba v poměru 1 : 5, a tím pádem je nutné použití bylinek zvýšit. Čaj se pije obvykle vlažný, neslazený. Pouze prsní čaje a čaje na nachlazení a chřipky se sladí medem. Pití čaje nalačno má poněkud silnější účinek než po jídle. Některé čaje (na zažívání, hůře stravitelné) se pijí po jídle.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

chřipka   odvar   Janča   nemoc   teplé   angína   vlas   slinivka   osteoporóza   kontraindikace   hlavy   fytoterapie   pijeme   bylina   kameny   katar   menstruační   keř   žaludek   kořen   nežádoucí   zápal   močopudný   zrak   návod   mensturace   migrén   játra   hemeroid   plíseň   vliv   premenstruační   zánět   plísně   neht   nať   účinky   chřipka   ledvin   květ   nachlazení   hemoroid   zlomenin   Zentrich   vřed   fermentace   Treben   choroba   brnění   vitamin   pupen   stvol   kapsaicin   antibiotik   výroba   viry   mateřské   vývar   trávicí   Podhorná   bolest   Zentrich   inhalace   revma   štítná   písek   žlučník   astma   zelina   zpracování   slezina   houba   srdce   obsahuje   arteriskleróza   alergie   končetina   dna   horečka   postup   artróza   kolika   roztroušená   Mattioli   babské rady   střev   bylinka   Avicena   kůra   zalijeme   kvasinky   využití   prášek   olej   Galenos   minut   sušení   rostlina   kůže   list   slezina   účinek   strom   Materia medica   zelenina   kontraindikace   ateroskleróza   dásně   noha   čaj   studené   zácpa   tlak   akné   sirup   krk   kornatění   Janča   bylinná směs   víno   průjem   koupel   horké   krvácení   pěstování   jaterní   děti   užití   kojenec   chladné   komplikace   tinktura   hlas   řídnutí kostí   nálev   stonek   nohy   obsažené   kloub   indikace   Moučka   sval   vitamín   šlacha   játra   zdraví   opar   rýma   Váňa   použití   Paracelsus   metabolismus   pálení   sběr   ovoce   epilepsie   abytyše Hildegarda   stonek   ruka   recept   mrtvice   sliznice  

Počet stránek ve webu:

3290

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online