facebook

bezovice bezinkovice bezova bezinkova palenka palenka z cerneho bezu recept postup priprava navod surovinyBezovice, bezová, bezinková pálenka, pálenka z černého bezu - recept: skutečně dobrá pálenka se dělá tak, že co největší množství květů necháte macerovat ve větším množství hroznové šťávy (nejméně 100 litrů, aby z toho něco bylo a dalo se vůbec vypálit). K destilaci přistoupíte až po několika týdnech a možná i měsících po řádném doběhnutí kvašení.

Vznikne tzv. bezinkovice (přesně tedy destilát z květů bezu černého) – dá se konzumovat hned, ale je lépe si ji nějaký větší objem uschovat. Jakmile pak s příchodem podzimu dozrají bezové plody (bobule), nasbírejte je, vylisujte na šťávu a tu nechte zkvasit (pozor na zelené stopky, ty by pak kazily výslednou chuť). Opět to potrvá několik týdnů až pár měsíců (podle teploty, v níž se kvasí), než bude takto upravený bez připraven k vypálení. A vznikne tzv. bezovice (přesně řečeno destilát z plodů / bobulí bezu černého).