domaci bylinkovy liker pro dlouhy zivot dlouhovekostTento skvělý likér vám umožní vychutnat si blahodárné účinky damiány a ženšenu. Buďte tvořiví a neboje se k němu přidat další byliny, například astragalus (kozinec blanitý) nebo rdesno mnohokvěté (fo-ti). Tento likér je nebezpečně lahodný - a velmi snadný na výrobu. Připravte si ho předem a podávejte ho na počátku žhavého rande.


Účinky rostliny:

Suroviny:

  • 30 g sušených listů damiány (pastala rozprostřená)
  • 30 g čerstvého kořene ženšenu (může být i sušený)
  • 2 šálky vodky nebo brandy
  • 1 a 1/2 šálku pramenité vody
  • 1 šálek medu
  • vanilkový extrakt
  • růžová voda

 

Recept výroby bylinkového likéru:

Nechejte damiánové listy a ženšenový kořen 5 dní vyluhovat ve vodce nebo brandy. Poté alkoholový extrakt přeceďte a uchovejte si obě byliny i alkoholový extrakt.

Pak vložte zpět do alkoholu ženšenový kořen. Damiánové listy, které byly před tím namočeny v alkoholu, nechejte 3 dny vyluhovat v čisté pramenité vodě a poté vodu přeceďte.

Na mírném ohni zlehka prohřejte vodní extrakt z damiánových listů a rozpusťte v něm med. Poté k němu přilijte alkoholový extrakt a vše důkladně promíchejte. Nakonec likér přelijte do čisté sklenice a ochuťte ho špetkou vanilkového extraktu a růžové vody. Takto připravený likér ještě nechejte nejméně 1 měsíc či déle uležet, díky čemuž se zjemní jeho chuť.