Tento skvělý likér vám umožní vychutnat si blahodárné účinky damiány a ženšenu. Buďte tvořiví a neboje se k němu přidat další byliny, například astragalus (kozinec blanitý) nebo rdesno mnohokvěté (fo-ti). Tento likér je nebezpečně lahodný - a velmi snadný na výrobu. Připravte si ho předem a podávejte ho na počátku žhavého rande.
Účinky rostliny:
Suroviny:
- 30 g sušených listů damiány (pastala rozprostřená)
- 30 g čerstvého kořene ženšenu (může být i sušený)
- 2 šálky vodky nebo brandy
- 1 a 1/2 šálku pramenité vody
- 1 šálek medu
- vanilkový extrakt
- růžová voda
Recept výroby bylinkového likéru:
Nechejte damiánové listy a ženšenový kořen 5 dní vyluhovat ve vodce nebo brandy. Poté alkoholový extrakt přeceďte a uchovejte si obě byliny i alkoholový extrakt.
Pak vložte zpět do alkoholu ženšenový kořen. Damiánové listy, které byly před tím namočeny v alkoholu, nechejte 3 dny vyluhovat v čisté pramenité vodě a poté vodu přeceďte.
Na mírném ohni zlehka prohřejte vodní extrakt z damiánových listů a rozpusťte v něm med. Poté k němu přilijte alkoholový extrakt a vše důkladně promíchejte. Nakonec likér přelijte do čisté sklenice a ochuťte ho špetkou vanilkového extraktu a růžové vody. Takto připravený likér ještě nechejte nejméně 1 měsíc či déle uležet, díky čemuž se zjemní jeho chuť.