jak z tinktury udelat sirup postup navodVyrobit sirup z tinktury není těžké. A prakticky z jakékoliv tinktury lze připravit sirup. Postup, který se mi nejlépe osvědčil, je tento: půl litru libovolné tinktury naliji do hrnce a přivedu k mírnému varu. Lihová tinktura začne vřít zhruba při 80°C (záleží na kncentraci lihu). V tom okamžiku odstavím hrnec z vařiče a páru nad hrncem zapálím (pokud je koncentrace lihu malá, nejde to). Odpařující se líh hoří mírným plamenem do té doby, než se všechen odstraní. Pak vrátím hrnec zpět na vařič, přidám 600 gramů cukru a za stálé míchání nechám cukr dokonale rozpustit.


Účinky rostliny:

I v tomto případě by teplota neměla přesáhnout 85°C. Jakmile je cukr rozpuštěn, ihned sirup přeliji do sklenic a hermeticky uzavřu. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4:6. Při této metodě se všechen líh odpaří a všechny látky z původní bylinné drogy přejdou do sirupu. Zároveň teplota při výrobě nemusí překročit 85°C, takže se zachová část léčivých látkek nebílkovinné povahy.

 

Jednodušší způsob

Sirup z tinktur lze vyrobit i jednodušší metodou. Připravíme si sirupový základ - asi 650 gramů cukru rozpustíme v 3,5 dl vody, přivedeme k varu a pomalu do hrnce nalijeme asi 2 dl tinktury. Několik minut povaříme (líh se vypaří, ale varem se bohužel zničí zdravé látky bílkovinného charakteru) a pak slijeme do lahví. Tento způsob je tedy méně šetrný k bylinkám, a navíc si nemůžeme být úplně jisti, že všechen líh vyprchal.

 

Pro dospělé: z tinktury můžete udělat i likér

Uděláte tak, že vodu s cukrem rozpustíte, necháte zchládnout, tinkturu vlijete, promícháte a uzavřete do lahví vrškem.

Velká výhohoda je v tom, že tinktura neprojde varem a látky bílkovinného charakteru (enzymy ad.) se zachovají. Jde tedy o nejšetrnější druhotné zpracování tinktury.

 

Které tinktury jsou na výrobu sirupu hlavně vhodné?

Především květové a naťové. Např. meduňková, fialková, kopřivová, ad.

Kořenové tinktury mají často ne tolik příjemnou nebo zemitou chuť a výroba sirupu z nich nemusí být šťastná volba.