Prirodni balzam na rty postup navod vyrobaPři domácí výrobě balzámu na rty budete potřebovat dvě nádoby na vodní lázeň, například hrnec a do něj padnoucí nerezovou mísu či menší hrnec, míchátko a krabičky či nádobky na skladování hotového balzámu. Co budete potřebovat?


Účinky rostliny:

Ingredience:

  • včelí vosk – 1 díl,
  • kakaové máslo – 1 díl,
  • jedlý olej – 2 díly,
  • libovolný esenciální olej – pár kapek.

Jedlý olej lze použít jakýkoliv. Mandlový je hydratační, kokosový při kontaktu s pokožkou příjemně měkne, arganový se zase stará o hebkost a jemnost vašich rtů. Mějte na paměti, že druh oleje ovlivní příchuť hotového kosmetického výrobku.

 

Postup:

  1. Připravte si všechny pomůcky a přísady.
  2. Vosk, kakaové máslo a olej vložte do vodní lázně tak, aby dno horní nádoby bylo ponořené ve vodě.
  3. Ingredience zahřívejte na mírném ohni, dokud se všechny zcela nerozpustí a nespojí – občas promíchejte a lázeň nezakrývejte pokličkou.
  4. Než přidáte esenciální oleje, oheň vypněte a lázeň sundejte ze sporáku. Tyto oleje jsou totiž velmi těkavé a při vysokých teplotách se rychle rozptylují.
  5. Horkou tekutinu nalijte pomocí lžičky nebo malé naběračky do nádobek.
  6. Produkt nechte vychladnout a poté uzavřete víčkem.

 

Jak je to s konzervanty?

Klasické balzámy na rty obsahují chemické a konzervační látky. Při domácí výrobě se bez nich obejdete, jelikož včelí vosk je protiplísňový, antibakteriální, antivirový a funguje jako přírodní konzervant, který prodlužuje dobu spotřeby oleje i kakaového másla.

 

 

Do kdy domácí balzám na rty spotřebovat?

Nezkažený balzám na rty poznáte podle toho, že voní a chutná podobně jako ten čerstvý. Jakmile ucítíte nepříjemný zápach, už je něco v nepořádku. Podomácku vyrobený balzám na rty obvykle vydrží několik měsíců až rok.