jak vyrobit bylinkovy gel recept postup navodAgar je přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Gracilaria a Gelidium. Používá se jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin. Taje při 96 °C a tuhne při teplotě pod 40 °C. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodných kmenů. Vy ho můžte použít na zahuštění potravin a nebo na výrobu bylinného gelu


Účinky rostliny:

Jak vyrobit gel z agaru a bylinné tinktury?

  • Na drobno nasekanou léčivou rostlinu nebo medicinální houbu dáme do lihu o koncentraci cca. 30% na 3 týdny (množství asi 15 gramů na 100 ml lihu). Líh o různých koncentracích je možné zakoupit zde
  • Po 3 týdnch bylinnou/houbovou drogu velmi pečlivě vymačkáme, scedíme.
  • Do studené tinktury přidáme agar-agar. Na 200 ml tinktury dáváme 1 čajovou lžičku agar-agaru.
    AGAR JE MOŽNÉ LEVNĚ ZAKOUPIT ZDE.
  • Provaříme velmi mírným plamenem asi 2-3 minuty.
  • Necháme bokem mimo vařič schládnout do zgelovatění.
  • Přidáme olivový olej (1 polévková lžíce na 200 ml zatuhlého gelu).
  • Můžeme přidat trošku esenciálního oleje (jen pár kapek!) dle účelu gelu (např. limetka, rozmarýna, tea tree, majoránka), EO by měl respektovat nemoc, kterou se snažíte vy/léčit (např. pokud léčíme křečové žíly, nepoužijeme vazodilatačně působící EO apod.).
  • Promixujeme ponorným mixérem, aby došlo ke spojení gelu s olejem (olej pro lepší roztíratelnost).
  • Hotový gel dáme do čistého obalového materiálu (např. uzavíratelné kelímky).
    KELÍMKY NA MASTI A GELY JE MOŽNÉ ZAKOUPIT LEVNĚ ZDE.
  • Trvanlivost cca. 1 rok (doporučuji uchovat v lednici, byť gel obsahuje líh).

Příklad z praxe:

Můžete si vyrobit gel např.

  • z tinktury jírovce maďalu oloupanéh plodu,
  • uz tinktury jírovce maďalu květu,
  • tinktury harpagofyta ležatého (do této tinktury doporučuji přidat trošku napráškované pryskyřice z rostliny boswelia a trošku propolisu kvůli konzervaci a vůni) apod.